Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Ezt süsd ki tavaszra! 3 finom sütirecept, amit gyerekekkel is elkészíthetsz

2019. április 16. - Okosodj Velünk

Szeretnéd valamivel feldobni a mindennapokat (vagy a közelgő ünnepeket), a gyerekekkel töltött időt, vagy becsempészni egy kis édességet a hétvégi programok közé? Ma rendhagyó blognapot tartok, mutatok néhány ínycsiklandó tavaszi sütit, ami garantáltan mindenki kedvence lesz!

Nincs is jobb hétvégi időtöltés, mint a napsütötte kertben tollasozni, buborékokat fújni, vagy körbeülni az asztalt, és csapni egy jó társasjáték partit a családdal vagy a barátokkal. Igen ám, de játék közben megéhezik az ember és vágyik valami könnyűre, mégis finomra és laktatóra.
Ezért most kilépek a hagyományos játékmester-szerepből, és megmutatok egy párat a kedvenc, egyszerű és finom sütireceptjeink közül, amit akár a gyerekekkel közösen is süthetsz.

Ki ne ismerné Stahl Judit nevét?! A sütis receptkönyvei nálam mind ott sorakoznak a polcon, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető süteményei megkönnyítik számomra a vasárnap ebéd utáni sziesztát. Ezt a süteményt elég gyakran elkészítem és bizony estére már nincs belőle egy morzsa sem a süteményes tálcán.

1. Citromos süti – görög módra

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg gríz
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 35 dkg cukor
  • 2½ dl joghurt
  • 3 tojás
  • 1 citrom
  • a tepsi kikenéséhez kevés vaj

A sziruphoz kelleni fog még:

  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 4 citrom reszelt héja és leve

Melegítsétek elő a sütőt 160 fokra (gázsütőn ez a 3-as fokozat) amíg dolgoztok. Fogjatok egy nagy tálat, és keverjétek benne össze a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát és a sót. Eközben egy másik tálba mérjétek ki a joghurtot és a tojást, reszeljétek rá a citromhéjat, aztán facsarjatok rá egy evőkanálnyi citromlét is. Ha ezzel megvagytok, kézi habverővel keverjétek el jól.
Ha mindkét tálban alaposan összekevertétek a hozzávalókat, jöhet a móka: öntsétek a joghurtos masszát a száraz összetevőkhöz, dolgozzátok össze nagyon alaposan, majd a kész tésztát öntsétek egy 30 x 20 cm-es, kivajazott tepsibe.

citromtorta.jpg

Amíg a tészta sül, készítsétek el a szirupot: a vizet mérjétek ki egy fazékba, öntsétek hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat, és az átszűrt levüket is. Ha ezzel megvagytok, először takaréklángon kevergessétek addig, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ez után erősítsetek egy kicsit a lángon, forraljátok fel a szirupot, majd 3-4 percen át tartsátok is forrásban, mielőtt leveszitek a tűzről. Kis ízfokozó gyanánt használjatok pár csepp gyógyszertári citromolajat, ha nem érzitek még elég citromosnak az elkészült szirupot.

Eközben a piskóta már valószínűleg megsült: vegyétek ki, és szurkáljátok meg minél több helyen kötőtűvel, vagy egy nagyobb hústűvel. Ha ezzel megvagytok, a citromos szirup felét öntsétek rá a még meleg piskótára, oszlassátok el szépen, majd 15 perccel később ismételjétek ezt meg a szirup másik felével is. Ha kihűlt, vágjátok fel kockákra, és egy gombóc citrom- vagy vaníliafagyival tálaljátok.

Náray Tamás igen sokoldalú ember, aki néha megoszt velünk egy-egy remek receptet a FB oldalán. Ez is az ő egyik gyöngyszeme! Nem fogtok csalódni benne!

2. La Petite Marquise – kávés-nugátos csoda

Ez egy pikánsabb sütemény, inkább a felnőtteknek ajánlom, de persze a gyerekek is megkóstolhatják, csak akkor csökkentsd egy kicsit a chilis csoki mennyiségét és koffeinmentes kávéval készítsd!

Hozzávalók az egyszerű piskótatésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 ek. kristálycukor
  • 6 ek. süteményliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só 

A krémhez:

  • 1 tábla 90%-os étcsokoládé
  • 1 tábla chilis étcsokoládé, 85%-os
  • 10 dkg vaj (laktózmentes is jó)
  • 40 dkg mascarpone
  • 5 púpozott ek. porcukor
  • 2 egész tojás
  • 2 nagy ek. mogyorókrém
  • 1 csapott ek. instant kávé (a gyerekekre való tekintettel érdemes koffeinmenteset választani)

Az első lépés itt is a piskótatészta elkészítése. Ha még sosem csináltad: a tojások sárgáját verd habosra a hozzá öntött cukorral, míg szinte fehér nem lesz. Eközben egy másik tálban keverd össze a lisztet és a sütőport. Ha mindkettő megvan, öntsd egybe a nagyobb tálba, és dolgozd össze őket. A tojásfehérjéket egy csipet só hozzáadásával verd kemény habbá, majd kizárólag kézi keveréssel, a hab túlzott megtörése nélkül oszlasd el a fehérjehabot a lisztes-tojásos masszában. Ha ezzel megvagy, 180 fokra előmelegített sütőben süsd 15-20 percig, gyakori szúrópróbákkal. Ha kihűlt, vágd három lapra.

 A krémet kicsit macerásabb elkészíteni, de ez sem túl nagy ördöngösség. Egy lábosba mérd ki a vajat, add hozzá az apró darabokra vágott csokit, majd gőz fölött olvaszd egybe. Ha már folyékony, add hozzá a mogyorókrémet és az instant kávét is. Ne ijedj meg, a kávészemcsék itt még nem fognak teljesen feloldódni. Amíg a csoki és a vaj olvad, egy nagy tálban robotgéppel keverd simára a mascarponét a két egész tojással és a cukorral. Ha kész, öntsd bele a forró csoki szirupot is, és kevergesd tovább a robotgéppel, míg teljesen össze nem dolgozod a masszát.

Ezek után már csak meg kell kenni a piskóta három szintjét, a tetejét és az oldalát a csokikrémmel – minden bizonnyal a gyerekek ezt a részét fogják leginkább élvezni, így érdemes előre bekészítened néhány kis köténykét. Utána ér lenyalni a kanalakat;)

Darált-pörkölt mogyoróval vagy dióval megszórva tálaljátok. Nyami!

Nem divatból, hanem az egészséges életmód miatt gyakran hétköznap is készítek olyan süteményeket, melyet sport és diéta mellett is lehet fogyasztani. A gyerekek ugyan olyan örömmel esznek egészségesebb süteményeket is, erre a palacsinta receptre még soha nem volt panasz.

 3. Zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg zabpehely vagy zabpehely liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 késhegynyi só
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 3 db tojás
  • 4 dl tej (1,5%-os)
  • 5 ek. édesítőszer

Elkészítés:

Először a zabpelyhet lisztté kell darálni a turmixgépben, vagy használhatunk zabpehely lisztet is. Ezután egy mélyebb tálban a tojások sárgáját keverd habosra az édesítőszerrel, majd add hozzá az olvasztott kókuszolajat. A lisztet, a sót, a sütőport és a 3 dl tejet felváltva keverd bele a tojássárgájával kikevert édesítőszerhez.  1 dl tejünk megmaradt, ezt később fogjuk felhasználni ;-) Most pihentesd a masszát kb. 30 percig a hűtőben.

Amikor letelt az idő, akkor a tojások fehérjéből verj kemény habot. A hűtőből kivett sűrű tésztához, add hozzá a maradék 1 dl tejet és keverd hozzá lágyan a felvert tojásfehérjét.

A serpenyőbe mehet egy csepp kókuszolaj és már sülhetnek is az egészséges palacsinták.

zabpalacsinta.jpg

 Kellemes tavaszi sütögetést, és sok süteménnyel teli pocakot kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://okosodjvelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6014767636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.