Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

A nyaralás rideg valósága :-)

2019. március 14. - Okosodj Velünk

Hova menjünk nyaralni idén? Mennyit szánjunk rá? Külföldre menjünk, vagy inkább maradjunk az itthoni megszokott tájaknál? Minden évben felmerülnek ezek a kérdések a családoknál, és hát ahány család, annyi megoldás… Most leírom az én gondolataimat, hátha sikerül egy kis inspirációt adnom.

Most ugyan éppen egy hosszú (ünneplős) hétvégére készül az ország, de mi bizony már a nyaralásunkat kezdjük szervezni a gyerekekkel. A bevezetőben felvetett (és még sok más) kérdés merül fel az ember fejében, miközben azt próbálja kitalálni, hogyan töltse idén nyáron azt a kevés, vakációra szánt idejét. Ahogy elmorfondíroztam az idei nyaraláson, az alábbiak jutottak eszembe:

Külföldön nyaralni ˝menőbb˝?

Sokszor fordul elő, hogy amikor a gyerekek a suli kezdetekor beszélgetnek az osztálytársaikkal arról, ki-hol nyaralt, utána itthon izgatottan kérdezgetik, hogy mi mikor fogunk a „világvégére” menni nyaralni, hiszen XY már megint Kuala Lumpur-ban vagy Peruban, vagy hasonló messzi, egzotikus tájon volt, mi meg csak a Balatonhoz tudtunk lemenni.

Valóban menőbb külföldön nyaralni, mint itthon?

Az igaz, hogy teljesen más élményt ad, ha egy nagyon más világba kirándultok el, amivel nyilván összehasonlítani sem lehet egy itthoni élményt. Hiszen ott megnézheti, hogyan élnek emberek a világ másik felén, milyen furcsa ételeik és italaik vannak, milyen vallásuk van. Akinek megvan rá a lehetősége, hogy ilyen helyeket látogasson meg családjával, az semmiképpen se hagyja ki, és a gyerekét se hagyja itthon. Lehet, hogy később nem fog olyan élénken emlékezni az utazás minden részletére, mint a felnőttek, viszont az biztos, hogy az élmény meghatározó lesz, és hozzá fog járulni a látószöge kiszélesedéséhez.

De mi a helyzet a környékbeli, népszerű országokkal? Ha azt vesszük, hogy mondjuk Horvátország és a Balaton közül kell válasszunk, ott már nyilván más a kérdés. Árakban nem sokkal különbözik a dolog: egy trogiri háromcsillagos hotel egy fő részére három éjszakára körülbelül 70 000 Ft-ra ki tud jönni, a Balatonnál ezért az árért akár egy négycsillagos szálláshelyet is foglalhatunk, ha eléggé szemfülesek vagyunk. Ezek természetesen a középkategóriás árak, amelyekben legtöbbször a félpanzió is benne van. A külföldi nyaralásba bele kell számolni a kiutazást, az esetleges biztosítási költségeket is, illetve, hogy ha nyugati irányba indulunk, akkor nagy valószínűséggel drágább lesz kint az étkezés, szórakozás is.
A tenger persze klassz, de kulturálisan nem kap többet a gyerek, sőt; a legnépszerűbb horvát vagy görögországi partszakaszokon annyi már a magyar turista, hogy olyan, mintha itthon lennétek.

De ha itthoni nyaralásban gondolkodtok, egyáltalán nem csak a Balaton jöhet szóba: az ország tele van gyönyörű vízpartokkal, kisebb tavakkal, ahol ugyanolyan jókat lehet pancsolni, viszont sokkal kevesebbet kell érte fizetni! Sőt, még csak nem is muszáj víz mellé menni, nagy kalandokat élhettek át a hegyekben, erdőben, vagy egy kis faluban is. Hidd el, kisebb gyerekeknek a háztáji állatok közelsége, a simogatás, etetés lehetősége legalább annyira izgalmas lesz (vagy még talán izgalmasabb is), mint egy külföldi múzeum meglátogatása. A tinédzserekkel egy picit már más a helyzet. Ahogy mondani szokták mostanában: „ha van térerő, akkor minden van”.  Kiskamaszainkat a múzeumok kevésbé hozzák lázba (egy-egy kivételtől eltekintve), sőt a városnézéstől is kiakadnak egy forróbb nyári napon. Velük tehát csakis úgy érdemes programot szervezni, ha komolyan leegyeztetjük velük a lehetséges látnivalók listáját.

water-3211175_1280.jpg

Mit akar a gyerek?

Kérdezd meg! Amennyiben már eldöntötted, hogy családilag, együtt nyaraltok, akkor csak szimplán kérdezd meg tőle, hogy mi az, amit szívesen csinálna a nyaralás alatt. Ha csak pihenni szeretne, akkor szóba jöhet egy kedvezményes wellness hotel is itthon, ha pedig izgalmasabb dolgokat akarna csinálni, akkor megfontolhatjátok, hogy egy kis plusz költségért elutazzatok a szomszédos országokba. Ha csak maga a víz számít, akkor a kicsiknek a Balaton vagy a Velencei tó is pontosan olyan tökéletes élményt tud adni. Ha pedig belefér egy tengerparti kiruccanás a költségvetésbe, akkor szívből tudom ajánlani az olaszországi kempingeket, ahol teljesen felszerelt mobil házakban (néhány lépésre a tengertől) is eltölthettek 1 hetet a családdal.

A nyaralás legyen közös döntés, hiszen annak nincs értelme, hogy olyan helyre menjetek, ahol valaki nem érzi jól magát. Kössetek kompromisszumot, nézzétek meg a költségvetéseteket, és ha nem tudjátok megteremteni a feltételeket arra, hogy a világ másik felére utazzatok az egzotikus kultúrákba, ne búsuljatok! A kisebbek mindenhol jól érzik magukat, a lényeg, hogy veletek legyenek. A kamaszokkal pedig érdemes előre megállapodni abban, hogy hányszor fogtok kimozdulni a „komfort zónájukból”, így biztosan nem „unott fejjel” ülnek majd végig egy hajókirándulást.

Ti is tervezitek már a nyaralásotokat? ;-)