Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Játékteszt: Fedőnevek és Cortex – próbára tettük a logikát!

2019. február 22. - Okosodj Velünk

Ha már régóta követsz, biztos tudod: a játékboltban nem csak értékesítem a játékokat, hanem bizony játszunk is vele, akár családdal, akár barátokkal, sőt, sokszor kérjük meg ezeket a külső tesztelőket, hogy írjanak róla véleményt. Így most jöjjön az elfogulatlan kritika két izgalmas, szó szerint észbontó játékról.

A családdal és a baráti körrel mindig kutatunk kihívások után, valami újat, valami pezsgőt akarunk mindig felfedezni. Nos, a Cortex és a Fedőnevek két olyan játék, amire senki sem mondhatja, hogy unalmas. Mi kipróbáltuk, és biztosan állíthatjuk, nem fogsz tőlük elaludni majd a vasárnapi vacsora után, viszont elő fog kerülni a baráti összejöveteleken és házibulikon, hogy felpezsdítsétek vele a hangulatot és megtornáztassátok kicsit az agytekervényeiteket.

Mit várhatsz a Fedőnevektől?

Ez a játék egyszerű és nagyszerű. A legideálisabb játékosszám a 4 fő, de ha úgy adódik, akár ketten vagy 10-en is játszhatjátok. Nem kell hozzá semmit előkészülni, nem kell speciális tudással rendelkezned, és még az sem szükséges feltétlenül, hogy ismerd a csapattársaidat (bár nyilván sokat segít). Az a lényeg, hogy tudd használni az asszociációs és gondolatolvasási képességeidet.

Mi négyen vágtunk bele a tesztbe, és miután két csapatba rendeződtünk, kiraktunk magunk elé a 200 darab szókártyából 25-öt, 5x5-ös alakzatban, és választottunk 1-1 kódkártyát is. Ez azt mutatja meg, hogy a lerakott szókártyák közül melyiket kell a mi csapatunknak kitalálnia, melyiket a másiknak, illetve melyik az az egy ’bérgyilkos’ kártya, amit, ha eltalál a társad, akkor elvesztettétek azt a kört.

A játék lényege pedig annyi, hogy finoman irányítod a másikat, hogy a lerakott szavak közül melyik tartozik a ti csapatotokhoz. Például kimondasz egy szót és hozzá egy számot, mondjuk ’giliszta 3’, ha a lerakott kártyákon 3 olyan szó tartozik hozzátok, aminek szerinted köze van a gilisztákhoz. És akkor innentől már csak a társad kreativitásán múlik, hogy rájön-e, melyek ezek a szavak. És itt tudnak meglepően vicces szituációk kialakulni, mikor valaki teljesen más dolgokra asszociál egy szóból, mint te. De arra vigyázzatok, nehogy az ellenfél kártyáit találjátok el! Azért ugyanis büntetőpont jár, és hamar vége lehet a játéknak.

Ez a játék csapatépítőnek is kiváló, akár cégeknek is ajánlanánk, mert nagyon hamar segít összecsiszolódni a másikkal.

Mit tud a Cortex?

Ez még inkább igénybe fogja venni az agyadat, meg az minden érzékszervedet egyszerre, és szükséged lesz a gyorsaságodra is. Itt mi sem tudtuk pontosan, mire is kell számítanunk. Az elején már rögtön azzal kell kezdeni, hogy végigtapogatjátok a dombornyomott kártyákat, hogy később felismerjétek őket. Nyolc különböző típusú kártya van: memória, labirintus, színtrükk, koordinációs, párkeresős, gyakoriság-feladvány, logikai és érintős – ehhez fog kelleni a dombornyomott kártya. Mindig egy lapot kell betenni középre, és aki úgy gondolja, hogy meg tudja oldani a feladványt, annak  gyorsan (még a többiek előtt) rá kell tennie a kezét a kártyára. Ha tényleg sikerült, akkor az övé lesz a kártya. Aki összegyűjtött két, ugyanolyan típusú kártyát, az beválthatja egy – és itt jön a legjobb része a játéknak ­– agydarabkára! Egy agyhoz 4 darabka tartozik, és az lesz a nyertes, aki legelőször összegyűjti az egész agyat.

A Cortex az a játék, amiben szinte tényleg minden van: agymunka, testkoordináció, gyorsaság és még a jó szem is kell hozzá. Itt az egyetlen nehézségetek az lehet, ha örök haragot fogadtok egymás ellen, miután elhalásztátok a többiek elől a kártyákat. De persze nem vérre megy a játék, úgyhogy ha egy jó átmozgatós szórakozást keresel, akkor a Cortexet mindenképpen érdemes kipróbálni.

Hamarosan itt van végre a tavasz, mozduljatok ki otthonról – és vigyétek magatokkal a játékokat is, hiszen egy túra közben, vagy piknik után a pokrócra leheverve is nagyon jókat lehet játszani!

Mi most mindkét játéknak az alap változatát mutattuk meg nektek, de népszerűségüknek köszönhetően több játékváltozat is létezik már.

A Fedőnevek és a Cortex társasjátékot – és még sok más okosító, fejlesztő, szórakoztató játékot – te is megveheted az Okosodj Velünk.hu boltjában a 1161 Budapest, Szent korona u. 99. szám alatt
hétfőtől péntekig 14:00-18:00 között.

Ha többet szeretnél tudni az egyes játékokról, térj vissza rendszeresen a blogra, hiszen gyakran teszteljük a legnépszerűbb játékokat a családommal, a barátaimmal vagy független tesztelőkkel, ezekről pedig igen részletes játékteszteket olvashatsz az oldalon.