Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Segítség, nem szeretnek olvasni a gyerekeim!

2019. február 13. - Okosodj Velünk

A te gyerekeid szeretnek olvasni? Az enyémeknek iszonyatosan nem fűlik hozzá a foguk. Értem én, hogy fiúk, meg kamaszok, mégis feldolgozhatatlan számomra, hogy egy árva könyvet nem vesznek a kezükbe! Úgyhogy utánajártam e szokatlan jelenség pszichológiai hátterének, és megosztom a tippeket, amiket találtam. Próbáljuk ki együtt, és osszuk meg az eredményeinket!

Mikor még egészen kicsik voltak, esténként mindig szántál arra időt, hogy felolvass egy rövid mesét az egyik mesekönyvből, sőt, a családban is nagy divatja vagy az olvasásnak, legyen az egy regény vagy egy folyóirat. Mégis úgy látod, hogy ahogy cseperedik, úgy utálják meg egyre jobban az olvasást, és a könyvek helyét szépen lassan átveszik a videó- és PC játékok.
Ismerős a szituáció? Ne aggódj, ha ezeket tapasztalod, semmi baj nincs a gyermekeiddel, ahogyan az enyémekkel sem. A pszichológusok szerint ők már igazi XXI. századi emberek, akik igyekeznek minél több információt magukba szippantani a világból… a laptopjukon keresztül.

Hogyan változtatta meg az internet az olvasási szokásokat?

Van egy rossz hírem: te és én, akik könyvet veszünk a kezünkbe, mára dinoszaurusznak számítunk. Egy letűnt kor emlékei vagyunk. Bezzeg a gyerekeink!

Az internet világában az emberek tájékozódási forrása ma már nem a könyv, hiszen a Google-nek hála néhány mozdulattal bármit megtalálhatunk. Így hiába az esti mese és a rengeteg könyvespolc, nem várhatod el a gyermekedtől, hogy nekiüljön olvasni. Ne feledd, ő egy egészen más gyermekkorban nő fel, mint te! De azért még ne temesd a „régi szép időket”, állítólag sokat tehetünk azért, hogy megszeresse a nyomtatott betűk mögött megbúvó történetek szépségét!

boy-2604853_1280.jpg

Hogyan vegyük rá gyerekeinket az olvasásra?

  1. Ne erőltesd!

Az iskolában ott egy csomó tankönyv, meg kötelező olvasmány, és legyünk őszinték, a legtöbb gyerek már betűundorban szenved, mire feláll az íróasztaltól. Ha erre még te is ráteszel egy lapáttal, és feladatba adod ki a könyvolvasást, azzal csak rontasz a helyzeten. Az olvasásnak szórakozásnak kell lennie. Te mikor csináltál legutóbb szívesen bármilyen olyan dolgot, ami kötelező volt?

Okos gyermek ő, hagyd, hogy megtalálja azokat a műveket, amelyek a leginkább érdeklik. Akkor is, ha azok éppen képregények vagy tinimagazinok. Az olvasás szeretete ugyanis az esetek nagy részében jellemzően nem a Toldi trilógiával alakul ki az ifjú lelkekben.

  1. Legyen élmény az olvasás!

Vajon miért nem olvas a gyerek? Lehet, hogy azért, mert nincs otthon semmi, ami érdekelné?
Menjetek el közösen egy könyvesboltba vagy egy könyvtárba, és hagyd, hogy egyedül tébláboljon egy kicsit. Engedd, hogy elcsábítsák a borítók, belelapozzon a kötetekbe, és találjon olyat, ami az érdeklődési körének megfelel. Mindegy, hogy ezek az állatok, az űrhajók, a körömlakkok vagy valamelyik sport, biztosan talál olyat, amit szívesen olvas vagy nézeget. Ma már minden témából írtak legalább egy könyvet, szóval tuti nem fog üres kézzel távozni.

Ha először valamilyen újságot vagy magazint választ, akkor se ess kétségbe, hiszen ez lehet az alap ahhoz, hogy később valami komolyabbat vegyen le a polcról. A tájékozottságát minden nyomtatott termék növeli, még a képregény is lehet hasznos irodalom…

Ha egyszer megtalálja a saját útját a könyvek között és lesz olyan mű, amely leköti, megérti majd, miben más egy könyvet lapozni, mint egy tablet kijelzőjét bámulni.

Mutassatok példát!

A gyerek a szüleitől tanul. Bár ezt minden nevelési tanácsadó elmondja, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről. Amikor rohanunk egész héten, és esténként hulla fáradtan már csak a tévét kapcsoljuk be, jusson eszünkbe: mégis hogyan akarjuk elhitetni a gyerekkel, hogy olvasni jó, ha csak ünnepnapokon látott könyvet a kezünkben? Legyen természetes, hogy időnként – mondjuk a vasárnapi ebéd után – külön-külön, vagy a kisebbekkel akár együtt begubóztok egy karosszékbe, és olvasgattok egy kicsit.

Egy idő után beszélgethettek is azokról az olvasmányokról, amelyeket mindketten ismertek, sőt, ajánlhattok is egymásnak könyveket, folyóiratokat. Így meglesz e téren is a családi egység, ami nagyon fontos pont az olvasás megszeretéséhez.

Én azt tűztem ki célul a 2019-es évre, hogy a gyerekeim legalább egy-egy (nem kötelező) könyvet elolvassanak, és nem fog érdekelni, hogy ez a teniszről szól, vagy a Minecraftról. Szóval biztos, hogy ki fogom próbálni ezeket a tippeket.
Szeretnéd, ha az év végén beszámolnék az eredményekről?