Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Játékteszt: Bang! a vadnyugat fenegyerekeinek

2019. február 01. - Okosodj Velünk

Tesztelünk régi és új társasjátékokat, hogy azok is képben legyenek, akik csak most ismerkednek a közös társasozás örömeivel. A régi „motorosoknak” néhány játék már szinte ősréginek számít, de az igazán jó stratégiai, taktikai és ügyességi játékok soha nem mennek ki a divatból! Íme egy régi gyöngyszem bemutatása:

Puskapor-szag, szél görgette szénaboglya, western-zene és sör. Ez a hangulat vár Rád és a barátaidra/családodra is, ha a Bang! társassal játszotok. Csak a seriff kiléte biztos, mindenki más titkon játszmázik, összedolgozva vagy épp egymás alatt vágva a fát. Neked van lövésed, kivel vagy?

A Bang! társasjáték néhány éve robbant be a köztudatba, mint pörgős, gyors partijáték, azonban hamar kiderült: családi társasnak sem utolsó. A Bang! alapvetően stratégiai játék, abból viszont egy könnyedebb fajta. Ezért hát fogtunk egy átlagos baráti társaságot, és odaadtuk nekik: meséljék el ők, mit tapasztaltak!

Az első percek

„Először is le kell szögeznünk, hogy meglepően sok dolgot tartalmaz ez a kis doboz. Hirtelen a bőség zavarában azt sem tudtuk, mihez nyúljunk előbb: vajon mind kelleni fog a játékhoz? Hogy fogunk mindent észben tartani? Aztán kezünkbe vettük a leírást és elkezdtünk megismerkedni a játék elemeivel. Összesen 110 kártya van a dobozban, melyeket különböző céllal használunk fel a játék során: 7 szerepkártya, 16 karakterkártya közül kell véletlenszerűen kihúznunk a magunkét.

 • A szerepkártyák döntik el a játékban betöltött szerepeket:
  • Ha seriff vagy, le kell számolnod az összes banditával és renegáttal. Ehhez igénybe veheted a serifhelyettesek segítségét – feltéve, ha el tudod dönteni, ki áll melletted.
  • Seriffhelyettesként meg kell próbálnod életben maradni, segíteni a serifet a banditák és renegátok ellen. Okosan kell játszanod a lapjaiddal, ha nem akarsz lebukni, mert hamar célponttá válhatsz!!
  • Banditaként nem bízhatsz senkiben. Legfőbb feladatod a seriff megölése, de nem vagy ezzel egyedül! A banditák közt nem mindig játszik a betyárbecsület – ha úgy tartja érdekük, bármikor egymás ellen fordulhatnak.
  • Renegátként az egyetlen célod, hogy te maradj életben legtovább. Rajtad múlik, hogy ezért megölsz mindenkit, vagy megvárod, amíg szépen kinyírják egymást…
  • Szerencsevadász vagy, aki magas pozícióra vágyik? Ezért nem rest megölni bárkit – még a serif helyettesét sem!

Persze, amikor ezeket tisztáztuk, mindenkiben körvonalazódott egy terv, mi is akar lenni, hiszen néhány szerep igencsak passzolt a személyiségünkhöz ;)
A szerepkártyák – a seriff kivételével – titkosak, nem tudod, kivel állsz szemben; épp ez adja a játék pikantériáját.

 • A karakterkártya nyilvános, ez mutatja meg, hogy milyen extra tulajdonságot kapsz. Akadt olyan karakter, aki több fegyvert tarthatott egyszerre, és volt, akinek extra védelem vagy saját menekülőút jutott a lövések elől. Volt, akinek a szeme akár a sasé, és volt, aki az átlagosnál is jobb lövész volt. Az egyik kedvenc karakter az volt, akire nem lehetett csak úgy rálőni, hiszen távolibbnak láttad, mint amilyen távol valóban ült (erről a játék során sajnos nagyon könnyű megfeledkezni, így egy meggondolatlan lövéssel hamar elárulhatod bandita kiléted. Aztán meg jól lelőnek).

Ha ezekkel megvagyunk, indulhat a játék: minden kör elején húzunk az asztalon lévő kártyákból, és megpróbáljuk okosan kihasználni a lehetőségeinket. Ezek a kártyák lehetnek fegyverek, lövések, módosítók, és különleges tevékenységek, például van kártya, amivel börtönbe csukhatjuk az ellent, van, amivel a másik kártyái közül rabolhatunk, és van olyan is, ami minden játékosra lead egy lövést.

bang.JPG

A játék menete

Eleinte botladozva rázódtunk bele, idő kellett, amíg kiismertük játékostársaink karakterét, képességeit, és persze megtanultuk, hogy melyik lap mire jó. Csak ezután kezdhettünk el azon agyalni, hogyan győzzük le, vezessük félre, csaljuk tévútra a lépéseinkkel a többieket. Innentől indult be a buli, amikor ráéreztünk a játék ízére, ami abszolút nem bonyolult: húzol, kijátszol annyi lapot, amennyit csak engedélyeznek a kártyáid és a taktikád, majd a fölösleges kártyákat eldobod, és a következő játékos jön.

Felnőtt játékosokként nagyon tudtuk értékelni, hogy a Sör kártya kijátszásával az életerőnk is visszatér, így elég gyakran „söröztünk” a játék során.

Mi hatan játszottunk, 3 pár, és némileg nehezítette a dolgot, hogy a játékbeli és a valós személyiségünknek sokszor ellenkező volt a célja. Míg a játékban boldogan lövöldöztük (volna) le egymást, azt is fontolóra kell venni, bevállaljuk-e este a kanapén alvást, ha kedvesünk rossz néven veszi, hogy kinyírtuk…

A félrenézett lövések, az árulkodó pillantások, a taktikázás és az egymás ellen áskálódás izgalma, a sörre való várakozás és vágyakozás az utolsó életerődnél: ezek azok, amik igazán megfűszerezik ezt az egyszerű kis társast. Nálunk 10/10, minden otthonba javasolnánk egyet!”

A Bang! társasjátékot (plusz a hozzá kapható kiegészítőket) – és még sok más okosító, fejlesztő, szórakoztató játékot – te is megveheted az Okosodj Velünk.hu boltjábana 1161. Budapest, Szent korona u. 99. szám alatt hétfőtől péntekig 14:00-18:00 között.

Ha többet szeretnél tudni az egyes játékokról, térj vissza rendszeresen a blogra, hiszen gyakran teszteljük a legnépszerűbb játékokat a családommal, a barátaimmal vagy független tesztelőkkel, ezekről pedig igen részletes játékteszteket olvashatsz az oldalon.