Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

A lélek is fontos! – új szolgáltatás az Okosodj Velünk boltjában

2019. január 14. - Okosodj Velünk

Új év, új szolgáltatás: 2019-től nem csak játszani, és az elmét edzeni lehet a boltban, hanem a lélek rezdüléseire is odafigyelünk. Heti egy alkalommal egy különleges vendég fog felbukkanni a boltban, Pozsvai Dóra abban fog segíteni a gyerekeknek (és felnőtteknek), hogy könnyebben tudják feldolgozni a mindennapi stresszt, jobban vegyék az iskolai, családi, magánéleti akadályokat. Olvasd el a bemutatkozását, és tudj meg többet a vadiúj szolgáltatásról!

Az Okosodj Velünk bolt legfontosabb célja indulása óta, hogy segítsen a gyermekek játékos fejlesztésében. Ennek érdekében nagy odafigyeléssel válogatom ki azokat a termékeket, amik mindkét célnak megfelelnek, nevelnek, és szórakoztatnak egyszerre. Amióta pedig már igazi, kézzel fogható boltom is van, benne egy külön kis kuckóval, azóta keresem azokat az együttműködőket, akik hasonló elvek mentén foglalkoznának a gyerekekkel. Örömmel jelenthetem, hogy 2018-ban megtaláltam az első ilyen partnert, aki a gyermekek elméje mellett a lelkükre is odafigyel majd. Heti 1 alkalommal a bolt különálló, hangulatos szobájában fogadja a pácienseit Pozsvai Dóra krízistanácsadó szakpszichológus.

Kinek van szüksége pszichológusra?

A pszichológus nálunk még mindig mintha tabu, szégyellnivaló lenne, sokan úgy érzik, hogy aki ilyen szolgáltatást vesz igénybe, annak valami baj lehet a fejével. Pedig a valóság éppen ennek ellenkezője: az okos ember akkor megy pszichológushoz, ha nem akarja, hogy baj legyen a fejével. Egy jó szakember számtalan területen tud segíteni: megtanítja gyermekedet, hogyan csökkentse az iskolai stresszt, hogyan birkózzon meg a kihívásokkal, hogyan dolgozzon fel olyan traumákat, mint a családi konfliktusok, szomorú haláleset, vagy akár „csak” egy új iskola, vagy osztály. Ezek a dolgok még minket, felnőtteket is alaposan megizzasztanak, képzeld hát el, milyen kihívás lehet egy gyereknek, aki még éppen hogy csak ismerkedik a világ dolgaival!

A világ sok pszichológusa közül azért döntöttem úgy, hogy Dórával dolgozunk együtt, mert az értékrendje tökéletesen egyezik az enyémmel: ő is abban hisz, hogy a gyerekeknek a játékon keresztül lehet leginkább segíteni, és a megelőzés, illetve az együtt érző támogatás a legjobb orvosság. Olyan módszereket használ, mint a játékterápia, a Világjáték (a gyerekek lelki megsegítésének talán az egyik legjobb  (és a gyerekek által is igen kedvelt eszköze), az autogén tréning (ami egy nemzetközileg elismert gyakorlat a stressz kezelésére), illetve a szocio-emocionális terápia, vagy közkedveltebb nevén a Varázsjáték (a módszer és szimbólumai  belesimítják a feldolgozatlan eseményeket a  lélekbe, összerendezik azt és magabiztossá teszik a gyermeket). Nagyobbaknál tranzakcióanalitikus, vagy egyéb kognitív technikákat alkalmaz – a gyerekhez és a fennálló nehézséghez  idomulva.

sky-1450789_1920.jpg

És amit a pszichológus fontosnak tart - mogyoróhéjban

„Több, mint 20 éve dolgozom pszichológusként. Kezdetben felnőttekkel foglalkoztam, 13 éve pedig gyermekekkel és szüleikkel. A gyermekek segítése csak a szülővel együtt lehetséges, ugyanabba az irányba kell tartanunk mindannyiunknak. Ezért a szülővel történő első találkozás során megbeszéljük, hogy mi az, amiben változást szeretne elérni és hogyan tudja ezt otthon majd kommunikálni. Mikor először jön hozzám a gyermek, egyeztetünk vele is, hogy miért jött, esetleg jár majd hozzám, mi az ő célja, és ez egyezik-e a szülőével. A cél megjelölése igen fontos, mert valami igen mély és felfoghatatlan rendezőelvet követve már a 3 éves gyermek is pontosan tudja „használni” a pszichológus személyét, ha tudja, hogy az ő megsegítéséért vagyunk együtt. Ehhez pedig  majd olyan viszonyt kell kialakítani, amiben a gyermek elfogadottnak érzi magát és a problémát is, amit hordoz, amiben érzi, hogy szabadon változhat, növekedhet, kiteljesedhet. A változás egyéni fejlődési ritmus ütemében, gyorsaságában zajlik, a szülővel történő rendszeres konzultációval kísérve. A folyamat végén pedig következik az örömmel és kis szomorkodással teli elválás."

Nagyon örülök annak, hogy mostantól fogva egy hozzáértő szakembert köszönthetek az Okosodj Velünk boltjában, és remélem, hogy együtt segíthetünk, hozzájárulhatunk a környékbeli gyerekek jól-létéhez!

Pozsvai Dóra heti rendszerességgel fogadja pácienseit az Okosodj Velünk.hu boltjában, a 1161. Budapest, Szent korona u. 99. szám alatt, előre egyeztetett időpontokban. Ha kérdésed van, vagy szeretnél tőle időpontot kérni, hívd bátran a +36 70 425 4289 telefonszámon, vagy hagyj neki üzenetet, amint tud, visszahív!