Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Nyakunkon a felvételi…

2019. január 04. - Okosodj Velünk

Új év, új kihívásokhamarosan kezdődnek a középiskolai felvételik. Ez jelentős megmérettetés a gyerekeknek, és korábban már írtam arról, hogy sok helyen milyen komolyan veszik a felkészülést. Ma viszont inkább arról lesz szó, hogyan lehet ezt egészen lazán felfogni!

Kétes érzéseim vannak, miközben ezt a cikket írom. Egyfelől tudom, hogy a felkészülés komoly dolog, nem lehet félvállról venni. Persze én könnyű helyzetben vagyok, hiszen az én srácaim idén csak „próbafelvételiznek”, előre megbeszéltük velük, hogy semmi nincs veszve, ha nem sikerül. Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor azt is be kell vallanom, hogy a gyerekeim sem vették túl komolyan a felkészülést. Persze, becsülettel ott voltak az összes előadáson, tisztességesen elvégezték a feladataikat, de beleszakadni azért nem akartak a felkészülésbe. 2 év múlva viszont nálunk is „vérre megy” majd…
Másfelől viszont azt vallom, hogy a gyerekek maradjanak gyerekek, ne akarjunk belőlük versenylovat csinálni, igenis próbáljuk meg a dolgokat a játékosabbik oldalukról megközelíteni. Még mindig szeretnem magam abban a hittben ringatni, hogy a mérhetetlen mennyiségű feladat mellett is képesek vagyunk „játékosak” maradni ;-)

És szerencsére ezzel nem vagyok egyedül. Természetesen a legtöbb iskolában komoly írásbeli tesztek és szóbeli meghallgatások várnak a diákokra, azonban vannak iskolák, ahol a szóbeli vizsgán már játékos módszerekkel tesztelik a gyerekek alkalmasságát. Ezekben a módszerekben az a szuper, hogy szerintem sokkal több kiderül belőlük, mint hogy tudja-e a gyerek a Pitagorasz-tételt, ráadásul a felkészülés is szórakoztatóbbá válik!

girl-3718526_1280.jpg

A legszórakoztatóbb felvételi

Néhány (hatosztályos) gimnáziumban a lexikális tudás helyett a logikai készséget, a rugalmas gondolkodást és a kreatív problémamegoldást tesztelik.
Hogyan?
Nos, úgy, hogy a szóbeli felvételi alkalmával a kínos beszélgetés helyett egy játékot nyomnak a gyerek kezébe, és azt figyelik, mit kezd a feladvánnyal. Ez rendszerint a Smart Games valamelyik fejlesztő játéka,  ami kifejezetten alkalmas ezen képességek felmérésére. Mivel a jelenlegi általános iskolai tananyag nem mindig elég a sikeres felvételihez, ezért úgy gondolom, hogy ez egy zseniális ötlet: nem azt vizsgálja, hogy a gyereket megtanították-e bizonyos tényekre, hanem azt, hogy a gyerek képes-e adott helyzetben gyorsan átlátni feladatokat és azokat megoldani, ha a szükség úgy hozza.

A másik zseniális dolog ebben a hozzáállásban, hogy így maga a felkészülés is sokkal szórakoztatóbbá válik, hiszen a különórák mellett be tudunk csempészni egy kis jókedvet a tanulásba. Ráadásul a Smart Games egyszemélyes játékai elérhetőek, megvehetőek, hazavihetőek, és lehet velük játszani egyedül, vagy akár a családdal együtt. Ezzel két legyet üttök egy csapásra, hiszen minőségi időt tölthettek együtt, és ez mégiscsak szórakoztatóbb, mint a száraz tananyagot kikérdezni ezredszerre is…

Mivé lesz így a világ?

Az oktatási rendszer milyenségéről most inkább nem akarok véleményt formálni (pedig a téma általában háborús helyzetet idéz elő a fórumokon), de ha mindenhol ilyen felvételik lennének, természetesen a korosztálynak megfelelő szinten, akkor valóban azok kerülnének be az oktatási intézményekbe, akik eléggé tehetségesek, vagy eléggé fejlődőképesek – és nem csak azok, akik ügyesebben magolnak. Nyilván a magolással sincs baj, van olyan tantárgy, amit csak így lehet a magunkává tenni ;-)

Tudom, hogy ez most elsőre utópisztikusnak hangzik, de már Magyarországon is vannak olyan cégek, ahol a felvételi „interjú“ egy szabadulószobában zajlik, és azt figyelik, hogy a beküldött jelöltek hogyan tudnak irányítani, csapatot alkotni, és megoldani a problémákat. Hiszen a lexikális tudás igencsak kevés, ha valóban aktív, együttműködő és sikeres csapatot szeretnénk építeni.

Ha minden intézmény magáévá tenné ezt az elvet, akkor megvalósulhatna az ősi mondás is:
Nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk!

Mindenkinek vidám felkészülést és sikeres felvételit kívánok!