Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Megérkezett a tél! Milyen játék-újdonságokkal dobhatod fel a hideg estéket?

2018. november 20. - Okosodj Velünk

Szerintem sokan vagyunk, akik titokban reménykedtek benne, hogy a hosszú, meleg ősz egészen tavaszig kitart, de nincs mese, megjött a tél, hóval, havas esővel, hideggel és minden jóval-rosszal, amit magával szokott hozni. Ilyenkor felértékelődik a szobában töltött idő, és felértékelődnek a társasok is, amik elűzik az unalmat a hosszú téli estéken. Hoztam nektek 5 új játékot, amivel feldobhatod ezeket az estéket!

1. Dixit – Jubileum

A Dixit az elmúlt években robbant be Magyarországra, és hatalmas sikert aratott az itthoni játékosok körében. 2 alapjátéka létezik: az egyikkel 3-6 fő, míg a másikkal 3-12 fő játszhat. A játék igen egyszerű: a kártyákon egy-egy művész által elképzelt és megalkotott világ egy része található. A mesélő választ egy kártyát a kezében lévő 5 lap közül, és mesél róla egy történetet, vagy csak egyetlen szót, amivel összefoglalná. Ezután fejjel lefelé fordítva leteszi a lapot az asztal közepére. Innentől kezdve mindenki a maga paklijából válogatva, lefelé fordítva középre helyez egy olyan kártyát, melyről úgy gondolja, illik rá a mese, vagy az adott szó. A középre helyezett lapok összekeverése után indulhat a szavazás: vajon melyik kártya volt az eredeti?

Ehhez a játékhoz jelent most meg a jubileumi kiadás, így már 10 különböző témájú kiegészítő kapható hozzá. Minden kiegészítő doboza 84 kártyát tartalmaz a dobozon feltüntetett témához illően, így varázsolják a Dixit játékot folyamatossá és megunhatatlanná! Remek asszociációs társasjáték nem csak baráti társaságoknak, de családok számára is. Bátran bevonhatjuk a kisebbeket is, hiszen a kártyák és saját érzelmeik elemezgetésével fejlődik a kifejező képességük és az önismeretük is. A jubileumi kiegészítőben az a legjobb, hogy az összes korábbi illusztrátor részt vett az elkészítésében, így az összes játék stílusát és hangulatát összegyúrja egyetlen hatalmas Dixit-világba.

2. Sakura

Ezt a játékot elsősorban a  japán kultúra kedvelőinek ajánljuk, de igazából akkor is élvezi fogod, ha nem vagy a Távol-Kelet eltökélt rajongója. Lenyűgöző grafikával rendelkező stratégiai társasjáték, aminek a háttértörténete egy japán ünnephez, a hanami-hoz kötődik. A tavaszi cseresznyefa-virágzást a japánok egy istennő kegyeinek tartják, aki életre kelti a halott virágokat. A cseresznyevirág, amit szakurának neveznek, így lett az életerő szimbóluma. A játék során az 52 db szakura kártyát (4 különböző színben) és a 15 db karakterkártyát kell úgy elhelyezni a játéktáblán, hogy a virágok és a karakterek tulajdonságai segítségével minél több érmét gyűjtsünk össze. Aki jól taktikázik, a játék végén elnyeri az istennő elismerését.

Ezt a játékot 2-6 játékosig ajánlott játszani, 10 éves kor felett, tehát inkább baráti társaságok számára ajánljuk, vagy olyan családoknak, ahol nincs nagyon apró gyermek, viszont még a nagyszülők is szívesen leülnek játszani. Amiért pedig külön szeretjük ezt a játékot, az azért van, mert 2 fővel is pazar a játékélmény!

3. Dr. Fondor és az idő fellegvára

Doktor Fondor épített magának egy időgépet, hogy ellophassa a történelem legértékesebb kincseit – melyeket aztán a bonyolult, labirintus-szerű fellegvárában helyezett el, mindenféle rejtekajtók és titkos kamrák belsejébe. Készen állsz rá, hogy csapatban dolgozz? Szeretnél még jobban összekovácsolódni a családoddal, barátaiddal? Akkor hajrá, dugjátok össze a fejeteket és ötleteljetek: vajon hogyan és milyen kártyák segítségével tudnátok eljutni a fellegvár egyik titkos terméből a másikba, és hogyan tudnátok kimenteni a kincseket anélkül, hogy a Doktor rátok találna? Izgalmas, pörgős és remek grafikával ellátott logikai, stratégiai és kooperációs játék, mindenféle csapdákkal, zárakkal és izgalmakkal. Nálunk ez mostanában a "number one" társasjáték; a srácok mindig készen állnak rá, hogy legyőzzék Dr. Fondort!  Kipróbálnád te is? Szerezz magad mellé még 3 játékost!

4. Hellapagos

A kooperáció ebben a játékban is fontos, azonban itt megengedett némi ravaszság és alamusziság is. Az alaptörténet szerint a játékosok hajótörést szenvednek Hellapagos szigetén – innentől kezdve magukra és egymásra vannak utalva. Vajon mi a fontosabb? Megjavítani a hajót, mielőtt kitör a vihar? Élelmet szerezni mindenkinek, lehetőleg annyit, amennyi a hazaútra is elég? Esetleg fedezéket készíteni, mielőtt leszáll az éj? Együtt dolgoztok, vagy csak magatokra gondoltok? Hány részre szakad a banda, ha nehéz idők járnak? Ezekre a kérdésekre mind választ kaptok és adtok a játék során – de vigyázz, nehogy a rossz döntésed az éhhalál szélére sodorja a társaságot, mert a végén még téged falnak fel! Ezt az izgalmas, kalandos és vicces társasjátékot kisebb-nagyobb baráti társaságoknak ajánljuk, akik nem restek egymásra borítani az asztalt is a játék hevében, hogy aztán újult erővel folytassák az áskálódást egymás ellen.

5. Szabadulópakli: Időpróba

Mindig is vágytál egy szabadulószobába, de eddig még nem jött össze? Nehezen mozdultok ki otthonról, vagy csak nehéz annyi időre összerántani a baráti társaságot? Sebaj! A Szabadulópaklival most akár egy sör mellett is megtudhatjátok, hogy milyen az igazi szabadulószoba-élmény. A játékot 12 éven felülieknek, a sört viszont csak 18 éven felülieknek ajánljuk. Logikára, csavaros észjárásra és gyorsaságra egyaránt szükségetek lesz az Időpróba játéka alatt, ugyanis, ha túl lassú vagy, könnyen beszorulhatsz a laboratóriumba… Készen álltok a feladványokra? Akkor vágjatok bele!

A játékokat megvásárolhatod az Okosodjvelünk.hu boltjában, a 1161 Budapest, Szent korona u. 99. szám alatt hétfőtől péntekig 14:00-18:00 között. Ha többet szeretnél tudni az egyes játékokról, térj vissza rendszeresen a blogra, hiszen gyakran teszteljük a legnépszerűbb játékokat (régieket és újakat egyaránt) a családommal a barátaimmal vagy független tesztelőkkel, ezekről pedig igen részletes játékteszteket olvashatsz az oldalon.