Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Hogyan győzd le az „anyu unatkozom!” - hisztit? Ötletbefőtt az unatkozás ellen

2018. november 05. - Okosodj Velünk

Az udvaron kopaszon állnak a fák, bent a lakásban pedig az egész családon úrrá lesz a jó öreg unalom. Ugye milyen ismerős ez a hangulat? Évente egyszer-kétszer bizonyára Te is belefutsz egy ilyen tespedt délutánba, amikor mindenki nyűgös, hisztis és idegesítő… Pedig az unalom jó dolog, azt jelenti, hogy rettenetesen ráérsz. És ha épp ráérsz, miért ne találhatnál ki valamit a céltalan ücsörgés helyett? Ebben lehet segítségedre a bűvös ötletbefőtt.

Álldogálsz a nappaliban, nézed, ahogy az eső kövér cseppekben folyik végig az ablaküvegen. A gyerek a szobájában fekszik, nyűglődik, vagy a telefonjával múlatja az időt. Hát Apa mit csinál? Ül a tévé előtt, és a távirányítót nyomogatja. Neked meg eleged van az egész helyzetből.

Ha nálatok is így telik néhány szombat délután, ideje, hogy a tettek mezejére lépj. Hisz jól tudod, hogy a céltalan fetrengés nem éppen a kisfiad, kislányod kedvenc elfoglaltsága, és a férjed is csak azért bambul a képernyő előtt, mert épp nem jut eszébe semmilyen jobb. És ezzel el is érkeztünk a lényeghez: ahhoz, hogy a család tartalmasan töltse el azt a kicsi időt, amit együtt tölthettek, mindenekelőtt ötletekre van szükség. Nosza, végy egy nagy befőttesüveget és néhány színes lapot, és derítsd, ki, mihez lenne kedve a családtagjaidnak. Meg fogsz lepődni, ha megtudod, mi minden jár azokban az unatkozó fejecskékben…

luggage-960030_1280.jpg

Mégis mi az az ötletbefőtt?

Az ötletbefőtt egy olyan családi programajánló készlet, amelyet bárki bármikor elkészíthet, minimális idő- és energiaráfordítással. Legnagyobb előnye azonban nem az, hogy gyors és olcsó, hanem az, hogy a legsivárabb napokon is képes összehozni a családot.

Az ötletbefőtt titka az, hogy előre el kell készíteni, sőt, egész évben folyamatosan készülhet. Nem kell aggódnod, egyszerű, és igen költséghatékony megoldás, amihez még kézügyesség sem kell!
Végy egy nagy befőttesüveget, (ami igazából egy ládikó vagy egy használaton kívüli kalap is lehet), készíts mellé néhány tollat és színes papírlapot és kérd fel a családot az ötletelésre. Ne akkor, amikor épp semmi jópofa nem jut eszetekbe: az ötleteket akkor kell bedobni, amikor valakinek eszébe jut egy program, de akkor épp nem aktuális, például a gyerkőc állatkertbe szeretne menni iskola helyett. Csak fel kell írni a programlehetőségeket egy papírcetlikre, szépen összehajtogatni, bedobni a befőttbe, és voilà, megvan az orvosság az unalomra. Az ominózus szombat vagy vasárnap délután csak előveszitek, húztok egyet az üvegből, és máris vége az unalomnak!

Csináld okosan, mindenki örömére!

Nagyon fontos, hogy az ötletbefőtt semmiféle korlátot nem állít elétek: gondoljátok végig, milyen titkos vágyaitok vannak, és kezdjétek ezekkel a cetligyártást. Lehet, hogy a gyermeked már régóta szeretne eljutni kirándulni, de erre valahogy sosem került sor. Az is lehet, hogy a férjed leghőbb vágya egy közös családi meccsnézés, de mindeddig nem tudott rávenni téged, hogy csatlakozz hozzá. Most bármilyen kívánsággal előrukkolhattok, és csak egyetlen szabály van: legyetek nyitottak egymás ötleteire, és semmilyen vad elképzelés elől ne zárkózzatok el! Persze az is igaz, hogy amikor odakinn tomboló szélvihar süvít, vagy esetleg nyakig úszik a város a latyakban, valószínűleg egy porcikád sem kívánja a kirándulást, ilyenkor jönnek jól a színkódok. Az ötletbefőtt elkészítése során használjatok eltérő színű cédulákat, amelyek megkülönböztetik egymástól például az otthoni, az „elmenős” és a szabadtéri programokat, de akár a sport-, kulturális és a rokonlátogatós eseményeket is külön színnel jelölhetitek, vagy lehet „fizetős” és „hóvégi” kategória is. Csak rajtatok múlik, milyen szempontok mentén válogattok. Így ha például múzeumba vagy színházba mennétek, rögtön tudni fogjátok, hogy a piros, zöld, kék és sárga papírlapok közül melyiket érdemes választanotok. És az egészben az a legnagyszerűbb, hogy az ötletelésnek sosincs vége: helyezzétek el az ötletbefőttet a lakás egy forgalmasabb pontján, és készítsetek újabb meg újabb cetliket. Ha így tesztek, búcsút mondhattok az unalmas őszi délutánoknak, és izgalmas, új színt vihettek a család mindennapjaiba.

Jó szórakozást, kezdődjön az ötletelés!