Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Kell-e fejleszteni a gyereket?

Ez a kérdés de sokszor elhangzott már...

2018. október 15. - Okosodj Velünk

Fejlesztő programok, fejlesztő játékok, fejlesztő szakkörök, fejlesztő foglalkozások – tényleg szüksége van ezekre a gyerekeknek? Fejlesztő játékokkal foglalkozó boltoskisasszonyként természetesen azt kellene mondanom, hogy igen, fejlesszünk minden gyereket – de igazából a szakmai véleményem egészen más. Ha kíváncsi vagy, hogy a te gyerekednek kell-e a fejlesztés – és ha igen, milyen – akkor olvass tovább!

Régen a gyerekek megszülettek, gyerekek voltak, aztán a szerencsésebbek iskolába mentek, a kevésbé szerencséseket pedig dolgozni küldték. A fejlesztést le tudták ezen keretek között, nem volt különóra, fejlesztő foglalkozás – csak annak kellett ilyesmire járnia, aki le volt maradva valamiből, és akkor is korrepetálásnak hívták a dolgot.

Ma viszont hatalmas nyomás nehezedik a szülőkre és a gyerekekre is: gyakorlatilag már a születés előtt fejlesztjük a piciket, elég csak a kismama-zenére gondolni, aminek óriási piaca van. Egyes szakértők szerint, ha Mozartot tolsz a pocakra, akkor a gyermek már születésekor minimum egy zseni lesz – míg más szakértők hangosan kacagnak ezen elméleten.

Nem vagyok gyerek-szakértő, gyerekpszichológus, sem fejlesztő pedagógus, ezért nem akarom megmondani, hogy mi a követendő példa. Anyaként és fejlesztő játékboltosként azonban sok esetet láttam már…

Kit kell fejleszteni?

Először is szögezzük le a tényt: a gyerek fogantatása pillanatától fejlődik. Folyamatosan, és minden kényszer nélkül. Először fizikailag, aztán szellemileg is: öröm nézni, hogyan nyiladozik az értelme, hogyan fog fel egyre többet a világból, hogyan alakulnak ki a saját gondolatai és nézetei. Baba-szuahéli és baba-atomfizika nélkül is csodálatos dolgok mennek végbe a kis buksijában.

Mi szülők, pedig árgus szemekkel figyeljük: úgy fejlődik, ahogy kell neki? Nincs véletlenül lemaradva a szomszéd Pistikéhez képest? Elég okos, elég jól mozog, elég ügyesen és gyorsan oldja meg a harmadfokú egyenleteket?

motivation-3233650_1280.jpg

Amikor kell a fejlesztés

Minden gyerek más és más, mindenkinek más ütemben fejlődnek ki a képességei: van aki előbb ír, más előbb olvas, vagy korábban számol, hamarabb táncol. Ne a szomszéd Pistikéhez mérd gyermeked, és ne hord fejlesztő foglalkozásokra csak azért, hogy legyőzze a többieket, vagy hogy már az első napon az iskolában jobban értsen a szerves kémiához mint a tanár a 8. osztályban.
Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy mit mondanak a szakemberek; ha szerintük is lassabb egy kicsit a gyermeked, akkor a fejlesztő foglalkozás igenis szükséges, és hasznos.

Amikor ajánlott a fejlesztés

A másik eset, amikor szerintem megéri, ha a gyereket különösen érdekli valami, és ő maga akar ezzel többet foglalkozni. Ha te szülőként éppen a másik csapatba tartozol, és nem akarod terhelni különórákkal, ő viszont meg akar tanulni angolul, mert levelezni akar a nyaralás alatt megismert kislánnyal – nos, akkor ne törd le a lelkesedését! Amit szerelemből tanul, az nem munka számára, hanem szórakozás. Maximum néha kell egy kis noszogatás, amikor átmenetileg csökken a lelkesedése, vagy a sikerélménye. Ilyenkor magyarázd el neki, hogy minden tanulásban vannak hullámvölgyek, de ha ezen túllendül, akkor megint jobban fog menni! 

Szintén ilyen eset lehet, ha a gyermekednek akár már kisiskolás korában komoly céljai vannak az életben – például évek óta harsogja, hogy ő állatorvos vagy balerina lesz. Sajnos az iskola egyre kevésbé felel meg a specifikus igényeknek, ezért ilyen esetekben hasznos lehet, ha célzottan foglalkoztok az adott területtel és kerestek egy jópofa biológia-kémia szakkört, vagy mozgásfejlesztést a balett mellé.

Akkor a fejlesztő játékok fölöslegesek?

Egyáltalán nem, sőt! És ezt nem csak azért mondom, mert ezzel foglalkozom :)
A fejlesztő játékoknak pont az a céljuk, hogy annyira játékosak, hogy fel sem tűnik fejlesztő mivoltuk. Nem extra nyűgnek, vagy újabb házi feladatnak fogja fel a gyermek, hanem kikapcsolódásnak, amivel szívesen foglalkozik. Akár felzárkóztatni szeretnéd, akár az érdeklődését szeretnéd táplálni, vagy csak azt akarod, hogy gond nélkül remekelhessen az iskolában – a fejlesztő játék az egyik legjobb módszer, hogy szórakoztatva gyarapítsd tudását és csiszolgasd képességeit. De itt is igaz, hogy csak mértékkel: ne erőltesd a fejlesztő játékokat, ha éppen nincs hozzá kedve, mert mondjuk inkább focizna a barátaival az udvaron. Arra is szükség van, az is sokmindent fejleszt…

Ha szeretnéd megtudni, hogy melyek a legjobb fejlesztő játékok, akkor olvasd tovább ezt a blogot, ahol rendszeresen beszámolok a kedvenc játékainkról – ha pedig ki is akarod próbálni őket, gyere el hozzánk a játékboltba (Budapest, 1161. Szent korona u. 99.), ahol szívesen meg is mutatom, hogy melyik mire jó!

Játékos szép napokat kívánok!