Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Nehéz-e az iskolatáska?

2018. szeptember 20. - Okosodj Velünk

Évről-évre minden szeptemberben 2 pártra oszlik az internet: az „úristen, de nehéz a gyerek iskolatáskája, tönkreteszi!” és a „mi is kibírtuk, ők sem fognak megszakadni!” pártra. A mai posztomban kicsit mögé nézek az iskolatáska-kérdéskörnek, bár tisztában vagyok vele, hogy ebben a témában nincs nagy egyetértés a szülők között. Gyere, olvass, írd meg a véleményed!

Hány kiló egy elsős iskolatáskája, és mennyinek kellene lennie? Sokat gondolkodtam ezen, mielőtt elkezdtem írni ezt a posztot, és rá kellett jönnöm, hogy fogalmam sincs. A fiaim már 6. osztályba járnak, sok a különóra, edzés, egyikük ráadásul versenyszerűen teniszezik, szóval az, hogy mennyi mindent cipelnek magukkal, az nem releváns az elsősök szülei. Szóval fogtam magam, és elkezdtem utána olvasni a kérdéskörnek. Amit találtam, az eléggé sokkolt: eszerint a gyerekek elsős koruktól kezdve legalább 4,5-5 kilónyi könyvet, tesicuccot, váltóruhát, szendvicset, vizet, egyebet visznek magukkal! 5 kiló nem sok, ennyivel simán el lehet menni kirándulni egy napra – feltéve, ha felnőtt ember vagy. A gyerekek esetében viszont 5 kiló szerintem rengeteg, hiszen egy kisiskolás súlya 20-25 kiló, vagyis a hátizsák a testsúlyának 20%-a. És van olyan iskola, ahol 10-11 kilós a zsák! Ez olyan, mintha egy átlagos felnőtt férfi 16/30 kilós zsákkal járna minden nap – persze, elviselhető, ha megfelelően erős az illető. De a gyerekeknél, akiknek még fejlődésben van az izomzata, a gerince, az ízületei, ez brutálisan nagy terhelést jelent, ami hosszú távon nagyon rossz hatással van rá. Itt láthatsz egy képet, ami részletesen bemutatja a túl nehéz táska egészségügyi hatásait: a terhelés ellensúlyozására a gyerekek előre dőlnek, ettől megfájdul a hátuk és a csípőjük, a nyaki- és vállizmok megfeszülnek, a nyakukat is előre nyújtják, „teknőc” pozíciót vesznek fel, és az extra súly a térdekre is extra terhelést rak. Ez a rossz testtartás nem csak addig áll fenn, amíg a hátán a táska – hosszú távon már eleve így fog megállni a gyerek. A kutatások szerint felnőtt korukban centikkel alacsonyabbak lesznek majd azok a gyerekek, akik túl nehéz súlyokat cipeltek kisiskolás korukban. Tudjuk, teher alatt nő a pálma – de ennyire?

„Mi is kibírtuk…”

Valóban, én is emlékszem arra, mennyit nevettek a szülők rajtunk elsős korunkban. „Hova viszed ezt a pici lányt, te hátizsák? Nagyobb vagy, mint a gyerek!” – mondták mosolyogva. És igen, kibírtuk, itt vagyunk, most is élünk.
A statisztikák szerint a magyarországi felnőttek 80%-a szenved hát- és derékfájdalmaktól, a tartási rendellenességek már a serdülőkorban megjelennek.  80%! Ez azt jelenti, hogy 10 emberből alig 2 van, akinek nem fáj a háta!
Persze ez nem kizárólag az iskolatáska számlájára írható, sokat „segít” a mozgásszegény életmód, az ülőmunka is. De tényleg ezt kívánjuk gyermekeinknek? Mi is kibírtuk, fájjon akkor az ő hátuk is? Vannak dolgok, amiket soha nem fogok megérteni: például azt, hogy miért akarnak rosszat az emberek a saját gyerekeiknek…

Hogyan segíthetsz a gyerekeden?

Öröm hallani, hogy vannak olyan iskolák, ahol a cuccok egy részét (vagy az összeset) bent lehet hagyni, és nem kell minden nap, mindent cipelni. Ám sajnos ma még ezek vannak kisebbségben, a legtöbb diák ugyanúgy hoz-visz mindent. Ha ti is ilyenbe jártok, akkor érdemes alaposan megnézni az iskolatáskát, és ha kell, azonnal lecserélni – igen, akár most, szeptember végén is! Igen, tudom, hogy drága volt, és a gyerek sírta ki, hogy verdás/csillámpónis/hercegnős/motorversenyzős legyen, de ha a táska nem megfelelő, akkor sokat ronthatsz a gyerek későbbi életminőségén.

Nézzük csak, milyen a jó iskolatáska?

  • megfelelő méretű: a gyerek vállától a csípőjéig ér, nem kezdődik magasabban, nem ér véget mélyebben
  • legyen megfelelő támasztéka, valami merevítés a gerincnél, ami eloszlatja a súlyt
  • legyen kényelmes, széles, párnázott vállpántja…
  • …és ha lehet, akkor mellkasi- és derékpánt is, ami tovább segít a súly eloszlatásában
  • az anyaga legyen szellőző, hogy ne izzadjon be alá a gyerek – ha melege van, előbb-utóbb elkezdi félvállon, vagy kézben hordani, ami féloldalasan terheli a hátát és az izmait

A gyerek szempontjai:

  • ne legyen nehéz
  • legyen menő
  • és ha lehet, cipelje magát…

Ha a ti táskátok minden fenti szempontnak megfelel, akkor gratulálok, nagy piros pont: mindent megtettél azért, hogy a lehető legkevésbé tedd tönkre gyermeked hátát, vállát, ízületeit.
Ha viszont valamelyik pont hibádzik, érdemes körülnézned szuper-ergonomikus, gurulós, „önjáró” iskolatáskáink között, amik segítenek, hogy a gyermeked azon kevés felnőttek közé tartozzon majd, akinek NINCSENEK hát-és derékfájdalmai!