Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

JÁTÉKTESZT! Építőmesterek társasjáték

2018. március 02. - Okosodj Velünk

Minden építőmester az ország legjobbja akar lenni, de egy katedrális, piac, vagy akár egy disznóól építése is kifoghat rajtad, ha nem vagy elég felkészült. Levettünk a polcról egy "régebbi" kedvencet! Miért írunk értékelést egy 3 éves játékról? Mert (szerintünk) a társasjátékot kedvelő közönség előtt is kevésbé ismert. Pedig két változata is megjelent a piacon. A mai cikkünkben független játéktesztelő csapatunk az Építőmesterek (középkor) játékról ad őszinte, kíméletlen, szórakoztató beszámolót. Ha nem játszottál még vele, itt az ideje, hogy behatóbban megismerd, ha pedig már játszottál, akkor azért érdemes elolvasni a cikket

Érdekel a történelem? Szereted a kihívásokat és az összetett? Meg akarod mutatni, hogy te vagy a legjobb? Akkor az Építőmesterek neked való játék lesz. Alaposan megmozgatja az agytekervényeket, igénybe veszi a kombinációs készséget, logikát, és egy percre sem engedi lankadni a figyelmedet.
Ez a mi véleményünk. De nézzük meg, hogy mit mond a játékról független tesztelő csapatunk!

„Amikor megkaptuk a tesztelésre a játékcsomagot, valahogy ez a társas mozgatta meg legkevésbé az embereket, úgyhogy a „nagy” teszten más játékokkal foglalkoztunk, ezt pedig csak később, kettesben próbáltuk ki. A többieknek innen (is) üzenjük, hogy sajnálhatják, mert egy nagyon izgalmas játékot hagytak ki!
Képzeld el, hogy a sakkot keresztezed az UNO-val, meg a Monopoly-val: legalább annyit kell stratégiázni benne, és biztos, hogy ugyanannyi barátságot tett már tönkre az Építőmesterek, mint a másik kettő együttvéve. Különösen ajánljuk pároknak, hiszen ha ezt túléli a kapcsolatotok, akkor titeket már biztosan semmi nem választ szét.
De kezdjük inkább az elején…

A tartalom

A játék egy helyes, jól záródó, kis méretű dobozban van, ami azért jó, mert tényleg bárhova magaddal viheted. Ránézésre ideális lehet utazáshoz, buliba vagy piknikhez is, de mi inkább óva intenénk ezektől mindenkit. Ahhoz, hogy követni tudjátok a játékot, kell egy jóóó nagy asztal, amire egyszerre kiteheted az összes, játékban lévő kártyát. A lapok amúgy jó minőségűek, vastagok és nem látszik meg rajtuk az ujjlenyomat, szóval ha alapfokon vigyázol a játékra, akkor azért elég strapabíró a dolog. Ez mindenféleképpen pozitív tulajdonság.

A játék menete

Az elején egy kicsit bonyolult a játék, de hamar bele lehet jönni. A lényeg az, hogy a pályán mindig van 5 építmény és 5 munkás, neked pedig ki kell választanod, hogy az építményekből mit tudsz a munkások segítségével összerakni. Csakhogy – a való élethez hasonlóan – a munkásokat meg is kell fizetni, meg aztán nyersanyagokra is szükséged lesz, a rendelkezésedre álló pénz viszont véges. Minden körben 3 lépésed van, ezzel is okosan kell gazdálkodnod. A lényeg az, hogy minél több építményed legyen kész, mert az épületekért pénzeket és pontokat kapsz, a végén pedig az nyer, akinek ezekből a legtöbb van.

A játékot 2-4 fő játszhatja, 10 éves kor felett ajánlott, de a tesztelő felnőttek agyát is alaposan megmozgatta.

A teszt

Ahogy korábban írtuk, mi 2 fővel teszteltük, és így is elég sokszor sikerült (akarva-akaratlanul) is keresztbe tenni egymásnak. El tudjuk képzelni, hogy 4 főnél már igen komoly meccsek alakulnak ki az erőforrásokért!

A pontos szabályok betartásával, 2 fővel általában 15-20 perc a játékidő, de ezt ki lehet tolni, ha a játék végét jelző ponthatárt feljebb emeljük. Ez azért is jó, mert ha több időnk van és több pénz forog a játékban, akkor már nagyobb építkezésekbe is bele lehet vágni – ott kezd igazán izgalmas lenni a dolog.
Alapvetően nagyon érdekes, és igen sok párhuzamot véltünk felfedezni a valós építőiparral. Egy-egy feladatra például néha nehezen találtunk megfelelő szakmunkást, és hamar kialakultak a körbetartozások is. Hiába a középkorban játszódik, nagyon is aktuális az üzenete. Biztos, hogy ez után a játék után az ember más szemmel tekint egy egyszerű lakásfelújításra is!

Ritka a játékban az ideális helyzet, általában elég sok kompromisszumot kell kötni, hiszen minden munkás máshoz ért, és más erőforrásokat hoz magával az építési területre. Ha az ember híján van a szaktudásnak, ne akarjon katedrálist építeni, ugyebár. Így nagyon hamar megtanultuk, hogy tervezzünk alaposan előre, vegyünk figyelembe minden paramétert, majd lehetőleg ne kapjunk agyvérzést, amikor elviszik az orrunk elől a tendert, amire már régóta fájt a fogunk. Türelemre és rugalmasságra nevel, a sok-sok újratervezésről nem is beszélve.

Nem elég azonban csak a saját építkezéseinket szemmel tartani: azt is tudni kell, hogy állnak a többiek, mert különben könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy tele vagyunk félkész épületekkel, ők meg közben megnyerték a játékot…

epitomesterek1.jpg

Kinek ajánljuk a játékot?

Az ajánlás egy kicsit meglepett, 10 éves gyerekekről nehezen tudjuk elképzelni, hogy élvezik ezt a fajta összetettséget. Persze a csapatunkban most nem volt gyerek, szóval még az is lehet, hogy alábecsültük őket és kisujjból levernének minket. Tinédzsereknek, felnőtteknek viszont nyugodt szívvel ajánljuk.

Inkább nyugis estékre való, olyan alkalmakra, amiket kifejezetten társasjátékokra szánunk, minimális alkohol és cigiszünet beiktatásával. A bonyolultsága miatt ugyanis hamar el lehet veszíteni a fonalat, ha valaki nem tud 100%-ban koncentrálni, vagy ha egy komplett házibuli tombol a háttérben. A 15-30 perces játékidőt szerintünk mindenféleképpen érdemes kitolni egy kicsit (a ponthatárok felemelésével), 2 főnél pont akkor kezdtünk eljutni az izgalmasabb építményekig, amikor véget ért az eredetileg kiszabott terv.

Nálunk elsőre nagy sikert aratott, másnap és harmadnap is előkerült, de egy idő után már könnyű kiismerni egymás stratégiáját, és veszít az újdonság varázsából. Ilyenkor kell meghívni a barátokat is egy társasjáték-estre, és jól elverni őket;)”

Építőmesterek (középkor)
Nálunk 9/10