Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

JÁTÉKTESZT! Imagine társasjáték

2018. február 25. - Okosodj Velünk

Eleged van már abból, hogy egy webshop mindig a saját portékáját dicséri? Nekünk is! :-) Ezért megkértünk egy független, baráti társaságot, hogy ez alkalommal teszteljenek egy általunk is nagyon kedvelt játékot (mely az otthoni polcról került kiválasztásra). Előnyök és hátrányok, tesztek, vélemények őszintén: először az Imagine került a górcső alá, ezt olvashatod a mai cikkben.

Szereted a kihívásokat, és szeretsz jókat nevetni, játszani a családoddal vagy a barátaiddal? Mi teszteltük az Imagine-t mindkettővel, és osztatlan sikert aratott. Miért? Mit tud ez a játék, mitől annyira különleges?

Az Imagine nevű társasjáték 2016 végén robbant be a köztudatba, és azóta is töretlen hírnévnek örvend mind a családi-, mind a partijátékok kedvelői között. A sikereit nem csak a jó megjelenésének köszönheti (bár tény, hogy a kis dobozba rejtett játék praktikus azok számára is, akik utazni szeretnének vele), de újszerűsége miatt is rengetegen kedvelik. Igazi formabontó játék! Lássuk hát, mit is az Imagine, és mitől ekkora közönség kedvenc.

A tartalom

A kis doboz tartalmazza a játékhoz szükséges, színes karton korongokat, amik a pontszámokat hivatottak jelezni a játékleírásban szereplő módon. A játék lényegét azonban a 65 feladványkártya (mindkét oldalán 8-8 különböző feladvánnyal), valamint a 61 átlátszó szimbólumkártya adja. A játék menete pedig gyakorlatilag a szabálykönyv elolvasása nélkül is egyszerűen kikövetkeztethető – legalábbis azoknak, akik játszottak már Activity-t.

A játék menete

A játékot minimum 3, de maximum 8 fő játszhatja, életkorban valahol a 12 és a 99 között ajánlják, azonban már 6-8 éves gyerekek is nyugodtan bevonhatók egy- egy egyszerűbb menetre. A játék lényege, hogy a feladványkártyáról tetszőleges módon, egyénileg válasszunk egy feladványt, majd az átlátszó plasztik kártyák motívumait használjuk fel arra, hogy ezt a feladványt megértessük a többi játékossal. Az átlátszó kártyákon többnyire geometriai formákat, embereket, cselekvéseket láthatunk, ezeket azonban kedvünk szerint kombinálhatjuk, egymás alá-, fölé-, vagy mellé tehetjük sőt, mozgathatjuk is – csak meg ne szólaljunk!

Ilyenformán elmutogatható egy sláger (No Woman, No Cry), egy film (Vissza a jövőbe), de akár egy egész kifejezés (Fél lábbal a sírban van) is! A játékhoz szükséges némi asszociációs képesség, azonban tudni kell elvonatkoztatni is: ha az előző körben a csík és a kör egymás fölé helyezése nyalókát jelentett, a következő játékos ugyanezt a kombinációt akár buzogánynak is használhatja.

Imagine teszt

Első körben a család felnőtt (20+) tagjaival próbáltuk ki a játékot, egy olyan estén, amikor a játékhoz szánt asztalt nem csak a kártyák, de különböző italok és rágcsálnivalók is birtokba vették. Ezt csupán azért fontos megemlíteni, mert a sok egymáson és egymással való nevetés közben bizony kilöttyent egy-egy korty folyadék, és az ujjlenyomatainkat is sűrűn véltük felfedezni az átlátszó lapokon. A játék végeztével azonban nedves törlőkendővel, majd egy száraz papírtörlővel minden kártyát vissza tudtunk varázsolni az eredeti állapotába – ez pedig hatalmas piros pontot jelent, hiszen biztos, hogy a miénknél vadabb bulikon is előkerül az Imagine. Jó tudni, hogy nem kell aggódnunk amiatt, hogy hamar tönkremegy!

Eleinte megpróbáltuk betartani a pontozás szabályait, azonban az 5 pontos határértéket átlag 8-10 perces partik alatt értük el. Ezek után feltornáztuk a pontmaximumot 20-ra, majd teljesen elhagytuk a pontozást, és csak játszottunk, míg el nem fogyott a feladványkártyákból álló pakli. A játék legnehezebb része volt megállni, hogy ne kiabáljam el magam: „ezt a filmet együtt néztük a múlt héten, nem igaz, hogy nem tudod kitalálni!”, vagy ne röhögjek visítva, mikor valaki valami nettó hülyeséget tippel a – szerintem – tökéletesen érthetően kirakott kártyáimra. A legjobb mégis az, amikor valaki már nagyon közel jár a megfejtéshez, de rossz szinonimát használ, ezért átrendezem az egészet, hogy a megfelelő szóhoz vezessem, de ezzel csak felborítom az eddigi elképzeléseit, a találgatások újból elkezdődnek, az idő pedig lejár...

imagine-tarsasjatek.jpg

Kiknek ajánljuk a játékot?

Bárkinek, aki szeretne egy egész estés jókedvet, játékot a családjának vagy a barátainak – mert ez a játék nem a parti hossza, hanem a minősége miatt tart órákon át. Családi körben játszva a „csak még egy kört lefekvés előtt!” – kérés legalább három szájból elhangzott nálunk is, így az este 8 órás fekvés a 9 éves gyerek számára is elhúzódott este tízig. Még jó, hogy hétvégén vettük elő!

Persze kisebb gyerekek társaságában szükséges némi módosítás, egy kis egyezkedés a játékosok között. Ha van elég felnőtt minden gyerekhez, alakíthatunk csapatokat, de ha a kicsik önállóan szeretnének játszani, egy-két bemelegítő kör után simán lealáznak bennünket. Ha gyerekekkel játszunk, az ő érdekükben érdemes megszabni, mely témakörökre korlátozzuk a játékot. A „nyamnyam”, a „sport”, az „állat” vagy a „sárga” kategória 12 évesél fiatalabb, olvasni tudó gyerekek számára is érthető, izgalmas játékot eredményez, a többi kategória pedig bővíthetőséget, további izgalmakat, ezáltal egy végtelen, és időtálló játékot ígér.

Mindamellett, hogy hatalmas játékélménnyel ajándékozza meg a játékosait, az Imagine fejleszti a képzelőerőt, segíti a kifejezőképesség kialakulását, játékosan bővíti a szókincset, a kisebbeknek pedig segít a szem-kéz koordinációs mozgások javításában, valamint a logikus gondolkodás kialakításában és fejlesztésében. Az Imagine nem csak családok és baráti társaságok számára, de nagyobb csoportos óvodásoknak, kisiskolásoknak, előkészítősöknek, valamint logopédiai feladatok gyakorlására is kiváló játék.

Nálunk 10/10!