Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

3 „láthatatlan” módszer, ami segít fejleszteni a gyermeked kreativitását

2018. január 26. - Okosodj Velünk

Mi is pontosan a kreativitás, és valójában mire használjuk? Miért olyan fontos a fejlesztése? Hogyan fejleszthető gyermekkorban? A mai cikkben olyan, egyszerű dolgokat mutatok be, amikhez nem kell semmi extra – észrevétlen módszerek a gyermekkori kreativitás fejlesztésére.

Miért fontos a kreativitás?

A kreativitás egy olyan készség, amire minden korban egyformán szükség van. Gondolj csak egy hétköznapi szituációra, amikor szeretnél főzni valamit, de nincs meg minden hozzávaló. Ideje, hogy eltérj a recepttől és valami újat alkoss. De a kreativitás nem csak főzéskor vagy alkotáskor jön jól, hanem egy állásinterjúnál, egy felmerülő probléma megoldásakor vagy akár lakásvásárlásnál. A másképpen látás képességére és a reform ötletekre a nap minden percében szükség lehet, mert az élet folyamatos változásban van. Ez a készség tehát határozottan a fejlesztendő területek közé tartozik.

Csakhogy a legtöbb gyermek napjainkban rengeteg fejlesztő foglalkozáson vesz részt, hogy a felnőtt élet kihívásaihoz minden szükséges képességgel rendelkezzenek. Emiatt ma már nem ritkák a túlterhelt csemeték, akiknek alig marad idejük igazi gyereknek lenni és csak jól érezni magukat.

Mit tehetsz abban az esetben, ha gyermeked már így is túlterhelt? Mondj le a lehetőségről, hogy sikeresebbé és kiegyensúlyozottabbá neveld gyermeked, vagy iktass még egy plusz órát az amúgy is szoros napi rendjébe? Egyik sem! Szerencsére a kreativitás pont az a készség, amit nem szakkörökben vagy magánórákon lehet elsajátítani…

lighthouse-2387845_1920.jpg

3 mindennapos tevékenység a kreativitás fejlesztésére

A szakkörök, különórák jók és hasznosak lehetnek a gyereknek, főleg, ha élvezi is őket. De a túl sok tudatos fejlesztés hatására egy idő után az agy telítődik, és a megszerzett tudás nem lesz tartós vagy hasznosítható. Felesleges tehát egy újabb különórára beíratni gyermeked, helyette inkább építsd be a kreativitás fejlesztését a játékba, vagy bármilyen hétköznapi tevékenységekbe.

Íme néhány tipp ehhez, amit én is kipróbáltam a saját gyerekeimen:

1. Engedd, hogy döntsön!

Felnőttként rengeteg alkalommal kell alkalmaznod a kreativitásod, hogy megküzdj a hétköznapok kihívásaival. Miért ne vonhatnád be a döntésekbe gyermeked is? Oszd meg vele az adott problémát, (például, ha nem tudod, milyen sorrendben intézd el a napi 1 000 teendőt) és vitassátok meg az ezzel kapcsolatos ötleteiteket. Hamar rájössz, hogy nagyszerű ötletei vannak gyermekednek, ráadásul ez a módszer javítja a köztetek lévő kommunikációt is. Minden gyermek örül, ha szülei meghallgatják, és el is ismerik ötleteiket. Az már csak a hab a tortán, hogy ezek a szituációk olyan kreativitásra tanítanak, ami a jövőben is hasznos lesz.

2. Merüljetek el a művészetekben!

Az alkotás jó hatással van a kicsik személyiségének fejlődésére. Már az első ceruzavonások is komolyan árulkodnak a gyerekek érzelmeiről és az azokhoz való viszonyaikról. Mivel a művészet az önkifejezésre épül, közben ledönthetőek a valós világ keretei, ezért nagyszerű lehetőséget biztosítanak arra, hogy hagyd szárnyalni gyermeked fantáziáját. Rajzoljatok, fessetek együtt sokat és közben beszéljétek meg, hogy mit, miért is alkottatok olyanra, amilyenre. Az alkotáshoz próbálj minél több választási lehetőséget biztosítani akár az eszközök, akár a színek vagy az anyagok terén. Óvakodj az értelmetlen negatív megnyilvánulásoktól, például: „A fa nem lehet kék, hiszen az nem létezik!” Ugyan, miért ne alkothatnátok olyat, ami nem létezik?! Az első pár alkalom után én ki is szálltam a játékból, és a gyerekeim (hárman) együtt rajzoltak és beszélgettek tovább!

3. Társasozzatok sokat! :-)

A társasjátékok kitűnő szórakozást biztosítanak az egész család számára. Egy kis furfanggal azonban nem csak egy kellemes időtöltésről lehet szó, hanem fejlesztésről is, ami észrevétlenül zajlik a háttérben. Vess egy pillantást webshop ajánlatunkra, mert számtalan, kreativitást fejlesztő játék közül válogathatsz, amik ráadásul nem csak a kicsik, hanem a nagyok gondolkodását is megreformálhatják. A társasok sikere a gyerekek ösztönös igényéből fakad: nekik még természetes, hogy a játékok a fejlesztés az elsődleges színterei. A bennük megélt szituációk és fordulatok lehetőséget adnak az ötletek kipróbálására és azok következményeinek feldolgozására.

A kreativitás fejlesztésére a hétköznapokban rengeteg lehetőség adódik, csupán tudatosan kell szemlélned a mindennapos történéseket és tudnod kell azokat hasznosítani. Ne akard görcsösen fejleszteni gyermeked innovatív gondolkodását, csupán hagyd, hogy mindez ösztönösen történjen meg!