Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

5 karácsonyi hagyomány elfoglalt családoknak

2017. december 22. - Okosodj Velünk

Te is sóhajtozva nézegeted a cikkeket, amikben Advent minden napjára ajánlanak egy jópofa közös tevékenységet? Vagy azokat, amik azt állítják, hogy ilyenkor fontos lelassítani, pihenni – miközben te a számtalan teendővel zsonglőrködsz, hogy minden kész legyen karácsonyig? Hoztam most 5 olyan hagyományt, amit könnyen beépíthetsz a legzsúfoltabb adventbe is :)

Irigylem azokat az anyukákat, akik az összes gyereküknek kézzel készített adventi naptárat csinálnak, egyesével gyúrják a mindenmentes szaloncukrokat, és természetesen az ajándékokat sem a boltban vásárolják. Én részemről ebben a szezonban köszönöm szépen, örülök, ha életben vagyok a nap végére, és a fénypont, amikor bezuhanhatok végre az ágyba.

De persze a lelkem mélyén én is vágyom arra, hogy a srácaimmal összebújva (már amennyire hagyják magukat) karácsonyi filmeket nézzük, közösen süssük a különböző süteményeket, majd miután lefeküdtek, a férjemmel romantikusan forralt borozzunk a nappaliban.

Te is így vagy vele?

merry-christmas.jpg

A múltkori listám hatására úgy döntöttem, hogy nem engedek a karácsonyi hangulatból: ha nem is minden nap, ha nem is kimaxolva, de bevezetek legalább 5 adventi hagyományt, amit be is tartatok a családommal.

Ha te is úgy érzed, hogy jó lenne valamivel ünnepibbé tenni a miliőt, ajánlom neked is szeretettel a tippeket :)

5  új karácsonyi hagyomány 2017-től elfoglalt családoknak

 1. Adventi gyertyagyújtás
  Erre azt mondjuk, hogy alap, de legyél őszinte: hányszor volt már olyan, hogy csak advent 3. hetében vettél/csináltál koszorút, és addig egyetlen gyertya sem égett a családban? Vagy hányszor fordult elő, hogy csak gyorsan meggyújtottátok, aztán ment is mindenki a dolgára? Szerintem ez egy fontos dolog, ezért elhatároztam, hogy ragaszkodni fogok hozzá: az elsőtől a negyedikig, minden gyertyát komolyan veszünk, vasárnaponként összegyűlünk és legalább egy félórát együtt tölt a család az apró lángot bámulva. Beszélgetünk, nevetünk és a forralt bor is jöhet közben.
 2. Adventi zeneválogatás
  Tudom, mindenkinek az agyára megy, hogy már október óta karácsonyi zene szól a plázákban, és bár én soha nem tudom megunni a Last Christmas-t, elfogadom, hogy mások nem így éreznek. Viszont rengeteg olyan zene létezik, ami megnyugtat, ellazít, és egy icipicit már az ünnepre hangol, anélkül, hogy száncsengők csilingelnének benne. Válogassatok össze ezekből közösen egy listát, mentsétek el és vegyétek elő évről-évre.
 3. Írjatok teendőlistát – és húzzatok ki róla valamit!
  A karácsonyi hajtás egy hatalmas stressz az egész családnak, beleértve a gyerekeket is. Ha azt látják tőled, hogy ilyenkor rohanni kell, ők is ezt viszik majd tovább felnőtt korukban. Tanuljatok együtt lazulni! Írjatok egy hatalmas karácsonyi teendő-listát – és húzzatok ki róla közösen mindent, ami nem igazán fontos. A felső polc portalanítása miért ne érhetne rá két héttel később? A játékok és ruhák kiszelektálására januárban is van lehetőség. Karácsonykor minden szervezet több adományt kap, de sajnos januárban is lesznek szegény, fázós gyerekek, akik biztosan örülnek majd a meleg ruháknak és a jópofa játékoknak.
 4. Közös játék időhiányosoknak
  Nincs időtök leülni fél órát játszani? Játsszatok egy hetet! Tegyétek ki a táblát, állítsátok fel a bábukat egy félreeső polcon, vagy kisasztalon, és aki éppen arra jár, dobjon és lépjen egyet. Mellette egy kis noteszben vezethetitek, ki jön éppen, és így még érdekesebb is lesz a játék. Fontos szabály: csalni nem ér!
 5. Írjatok képeslapot
  Furán hangzik a messenger és az email korában, de gondolj bele, mennyire fog örülni a nagyi, a távoli unokatestvér, vagy akár a kolléga, osztálytárs, amikor a sok csekk mellől egy meleg karácsonyi üdvözlet pottyan a kezükbe:) Írhattok előre megvásárolt képeslapot, de készíthettek sajátot is, akár családi fotókból.

Nem sütünk 8 féle sütit, nem készítünk kézzel szaloncukrot, nem dekoráljuk ki a kutyafülét is, de ehhez az 5 – egyenként alig fél órás – programhoz ragaszkodni fogok idén, és az elkövetkezendő években is. Remélem, hogy neked is sikerült pár tippet adnom:)

Kellemes készülődést és boldog karácsonyt!