Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Mit tegyél, ha a gyerek rájön, hogy te hozod az ajándékot?

2017. december 15. - Okosodj Velünk

Szerintem mi, szülők, legalább olyan izgatottan készülünk a gyerkőcök első pár karácsonyára, mint ők maguk. Rejtekhely keresgélés, sugdolózás, titkolózás, némi füllentés: mindent megteszünk azért, hogy minél tovább higgyenek a Karácsonyi Csodában. Abban, hogy az ajándékot a Jézuska, a Mikulás vagy az Angyal hozza. De mi történik, ha a gyerek leleplez minket?!

Kedves Olvasó! Világmegváltó poszt következik: ma megválaszolom a kérdést (???), ami minden szülőben motoszkál, mint egyfajta Legmélyebb Félelem. Néha, az éjszaka közepén felriadunk, lever minket a verejték, és még félálomban kiabáljuk: a Jézuska igenis létezik!* :-D

*Előre is elnézést a vallásos olvasóktól, Jézuskát most a gyermeki és nem a történelmi értelemben beszéljük ki. Ennek oka, hogy kis korukban még nem akartam belemenni a születés-feltámadás-örök élet a mennyben misztériumába.  Mire pedig a gyerekek eljutnak odáig, hogy megértsék a bibliai gyökereket, addigra pedig már úgyis tudják, hogy a szülőktől jön az ajándék…

Szóval most megválaszoljuk ezt az örök kérdést: 

Mit tegyél, ha a gyerek rájön, hogy te hozod az ajándékot?

A válasz: fogalmam sincs! :-D Három gyerköc mellett sem tudom biztosan, hogy mi a helyes válasz. Amikor az édes mosolygós arc, a csillogó két szempár csak arra vár, hogy megválaszold a nagy kérdést: Anya, ugye a Jézuska hozza az ajándékot?

Nálunk a srácok sokáig hittek a Jézuskában. Amikor először közösségbe kerültek (óvodába), akkor azt gondoltuk, hogy tényleg csak pár évünk van erre a varázslatos mesére. Az óvodai közösségben még szinte minden szülőnek egyformán fontos volt, hogy sokáig életben tartsák a gyerekekben a hitet és a reményt arról, hogy nekünk tényleg semmi közünk nincs a karácsonyfa alatt ücsörgő ajándékokhoz.
Az iskola azonban már minden családban vízválasztó, hiszen ott sokan úgy érkeznek az új közegbe, hogy a nagyobb testvér már beavatta a kis öcsit/hugit az igazságba.

Ahhoz, hogy a „Jézuska hozza az ajándékokat” történetet sokáig el tudjuk még hitetni a gyerekeinkkel, az egész családot be kellett vonni a december 24-i csodába. Komoly szervezéssel és pontos menetrenddel, mindenkinek a részfeladatok betartásával kellett a délutánt rendeznie.
Amikor a késő délutáni sétánkra indultunk, a nagypapa már a sarkon állt lesben. Mire mi eltűntünk az utca végében, az akció beindult.  Addig a nagymama finom aprósüteménnyel és meleg kakaóval várt minket, meghitté és széppé varázsolva a délutánunkat. Amikor besötétedett, otthon már égtek a karácsonyfán a fények és minden szépen becsomagolt ajándék türelmetlenül várta kicsi tulajdonosát. Olyan izgalom lett úrrá a gyerekeken a hazafele séta alatt, hogy az arcuk is kipirosodott tőle. Ez a kép olyan mélyen él bennem!

snow.jpg

Mi történik, ha rájönnek?

Szülőként sokan attól félünk, hogy a gyerekekben óriási törés következik be, amikor rájönnek a turpisságra, de a gyerekek sokszor egészen másképp gondolkodnak, mint a felnőttek. Az enyémeket például szinte egyáltalán nem rendítette meg a dolog, sőt, még ők vicceltek meg minket.

10 évesen a 3-ból kettő gyanúsnak kezdte találni a történetet. A legfrappánsabb megnyilvánulásuk az volt, amikor a karácsonyi ajándéklista írásánál közölték velünk, hogy nekünk nem kell aggódnunk a méregdrága ajándékok miatt, hiszen azt úgyis a Jézuska hozza. Így aztán a listára felkerült a legdrágább laptop, Xbox, Wii, mindenféle kiegészítők a számítógéphez, sőt, még és egy New York-i utazás is :-D Mi a végletekig kitartottunk a Jézuskás sztori mellett, de a srácok széles mosolya azért sok mindent elárult. Végül abban maradtunk, hogy a csodákban való rendíthetetlen hit némelyeknek adott, másoknak kevésbé.

Nálatok megvolt már a „Nagy Felismerés?” Hogyan oldottátok meg, amikor kiderült az igazság? Jöhetnek a sztorik kommentben :)