Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Nekünk ezek kellenek a jó hangulatú karácsonyhoz… és nektek?

2017. december 03. - Okosodj Velünk

Advent első vasárnapja alkalmából leültünk a srácokkal és elbeszélgettünk egy kicsit arról, hogy mik is a mi kis családi kedvenceink. Nálunk ezek nélkül nincs karácsony! Olvass tovább, nézd meg, hogy milyen a mi karácsonyunk – és meséld el a tiéteket is!

Minden családnak megvannak a maga karácsonyi hagyományai. Van, akinek a nagymama sütije, van, akinek a közös fadíszítés, van, akinek egy bizonyos karácsonyi dísz az, ami nélkül nem is ünnep az ünnep. Egy kis elő-advent keretében meginterjúvoltam életem férfijait – a hármasikreket és a férjemet – hogy nekik mi az, ami nélkül nem is az igazi a karácsony? Ezzel sikerült megalapozni a hangulatot, jókat nevettünk, miközben összeállítottuk ezt a listát. Megjegyzem, hogy az ízlések nagyon eltérőek voltak a lista összeállításánál, de a szempont csakis egy volt: ezek nélkül márpedig nálunk nincs karácsony :)

christmas.jpg

A mi karácsonyi TOP 6-os listánk

Csakis olyan kedvencek kerülhettek a listára, ami a karácsony hangulatát, a mézédes szerelmet és a kellő humort is ötvözik. Mert egy ilyen karácsonyi lista igenis legyen ÉDES!

1. Kedvenc dalunk: Wham!: Last Christmas
Mi más is lehetne? A Last Christmas számunka A Karácsonyi Dal. A Wham! tinédzser korszakom legmeghatározóbb együttese, George Michael iránti rajongásom kamaszkorom óta lankadatlan. Szerencsésnek mondhatom magam, mert több koncertjére is eljuthattam, és mindegyik katartikus élmény volt. Igazán, őszintén meggyászoltam, amikor tavaly elhunyt, így a Last Christmas most már mindig keserédes dallam lesz számomra. Mindenesetre az is kiderült, hogy már a srácok sem tudják elképzelni a karácsonyunkat enélkül a dal nélkül. Hogy nekik is a kedvencük lenne? Hát erősen kétlem :-D

2. Kedvenc filmünk: Love actually (Igazából szerelem)
Ez a film több mint 14 éves, számtalanszor láttuk már, és még mindig képes igazi boldogsághormonokat felszabadítani bennem. A történet kellően szirupos, de ezt jó ellensúlyozza a parádés szereposztás: Hugh, Keira, Liam, Collin és Emma olyanok már számunkra, mint családi barátok, akiket minden évben szeretettel várunk a karácsonyi vacsorára. Ezeknek a színészeknek külön-külön is beülnék bármelyik filmjére gondolkodás nélkül – hát még, ha együtt játszanak! A srácok idén már hangosan felröhögtek, amikor ez a film szóba került. Hiába.... kiskamaszoknak ez a film már túl sok(k) :-D

3. Kedvenc ételünk: kacsamell, párolt lilakáposzta
Kell ezt magyarázni? Nálunk nem a hal, vagy a töltött káposzta a karácsony igazi íze, hanem a finoman átsült kacsa, édes-savanykás lilakáposztával. Már a gondolattól is összefut a nyál a számban, alig várom a Szentestét!

4. Kedvenc italunk: forralt bor
Oké, ennél a programpontnál az ikreket még kihagytam a számításból, ők természetesen nem kapnak alkoholt. Nekem amúgy is a bor a kedvenc alkoholos italom, mióta anya vagyok, nem is nagyon iszom másfélét, ezt is csak ritkán. Érdekes, hogy nem is hiányzik: sem a koktélok, sem a rövidek, mára szinte már csak a forralt bor maradt. Nem csak az íze miatt szeretjük, hanem azért is, mert ínycsiklandó illatokkal tölti meg az egész lakást, amit általában nem sietünk olyan nagyon kiszellőztetni. Ilyenkor még másnap is olyan jó hazatérni a meleg, illatos otthonba!

5. Kedvenc animációs film: Polar Expressz
Kicsit leszakadva Kevinről meg a betörőkről…:)

6. Kedvenc könyvünk: Charles Dickens: Karácsonyi ének
Ezt a könyvet még akkor olvastam (le sem írom, hogy milyen régen volt), amikor a középfokú angol nyelvvizsgámra készültem. Dickens műveit sokan nem kedvelik, de engem a történet és az író stílusa is nagyon megfogott, nem is volt hát kérdés, hogy a gyermekeimnek is elolvasom a történetet. És ők is nagyon szeretik!

Ez tehát a mi karácsonyi listánk: nálatok mi az, ami igazán ünnepivé teszi a hangulatot?