Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Kiállítás-ajánló: megnéztük a Titanicot!

2017. november 05. - Okosodj Velünk

A csapból is ez folyik: a szerencsétlenül járt gigahajó történetét és tragédiáját bemutató kiállítás Budapesten van már egy ideje. Ti láttátok már? Mi most megnéztük, és beszámolunk róla: íme, a Titanic felnőtt- és gyerekszemmel

Véget ért a nyár, néha már zord lett az időjárás, egyre kevesebbet tudunk kimenni a szabadba (a kutyasétáltatást kivéve, természetesen). Ideje hát valami beltéri szórakozás után nézni. Egy ideje már próbálom rávenni a fiúkat (az ikreket + az apjukat), hogy nézzük meg a Titanic kiállítást, de eddig még nem sikerült meggyőzni őket. Szerencsére egy kedves ismerősöm megnézte, és részletes beszámolót írt róla. Ha te (és a családod) is hezitáltok még, hogy megéri-e a kiállítás a borsos belépőt, akkor feltétlenül olvasd el ezt a cikket!

Nagy Tímea – birge – vendégposztja következik.

Titanic kiállítás – technikai tudnivalók

A Titanic kiállítás Budapest belvárosában, a Király utca 26. szám alatt van, az egykori VAM Design center területén.
Ez azért érdekes, mert extra nagy alapterületen helyezkedik el, és bőven van benne látnivaló. A jegyár felnőtteknek 3 400 Ft, gyerekeknek 2 200 Ft hétközben, hétvégén pedig 3 900/2 700 forint, a családi jegy 8 800-9 900 forint. Ezen felül vannak diák/nyugdíjas, és egyéb, kedvezményes jegyek is, ezeket részletesen megtalálod a titanickiallitas.hu weboldalon.

Már hónapokkal ezelőtt megnyitott, de még mindig elég népszerű, ezért érdemes lelkiekben felkészülni egy kis sorban állásra. A helyzet nem vészes, a sor viszonylag gyorsan halad. Amikor leérünk a lépcsőn, azonnal fény derül arra, hogy miért nem engednek be egyszerre több embert: a bejáratnál audioguide-ot kapunk, ennek a használatát pár mondatban elmagyarázzák, és csak ezután engednek utunkra és jöhet a következő csoport.

9-20 óráig van nyitva a kiállítás, 18:30-ig lehet jegyet venni, de érdemes legalább 2-3 órát rászánni, mert nagyon sok apró érdekesség van!

Egy Titanic-rajongó véleménye

„A kiállítás kronológiai sorrendben halad végig a történeten: először megnézhetjük, milyen világ volt a századfordulón, és a tízes években, majd egy kisfilm bemutatja a hajó építését, utána megismerkedhetünk a Titanic különlegességeivel, majd jön a tragédia. Én kamaszként már Leonardo DiCaprio előtt is nagy Titanic rajongó voltam, nem is a tragédia fogott meg, hanem a hajó maga, és mindaz, amit képviselt. Mert a Titanic kétségkívül egy szimbólum: a luxus, a hedonizmus, a nagyravágyás, ugyanakkor a kifinomultság szimbóluma. Egyszerre lenyűgöző és álságosan sznob.

Ezt az érzést a kiállítás is átadja: megmutatják azokat az apró részleteket, amiktől ez több volt, mint egy hajó, vagy egy úszó luxusszálloda. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy bemutassák azokat az embereket, akik számára ez igazi szerelem volt, akár tervezőként, akár kapitányként, akár egyszerű utasként léptek a fedélzetre.

És persze szó esik arról is, hova vezetett ez a nagyravágyás: több mint 1 500 ember halálát okozza. Bár hajlamosak vagyunk feketén és fehéren látni a tragédiát, abban a hitben, hogy a kapitány, a tervező, vagy a White Star Line pénzsóvársága okozta a bajt, de a kiállítást végigjárva kiderül, hogy talán mégsem (csak) ez volt a háttérben… 

A kiállításon az eredeti, hullámsírból felhozott tárgyak mellett berendezett hajó-részleteket is láthatunk, például végigsétálhatunk az első osztály folyosóján, bekukkanthatunk több kabinba is, és természetesen a végén elmaradhatatlan egy Jack-és-Rose szelfi a hajóorrban.

Nekem összességében tetszett a kiállítás, bár hiányoltam belőle a kreativitást: az audioguide főleg a száraz adatokat sorolta, és minimális volt az interaktív, vagy kipróbálható elem.

Nekem szerencsém volt, mert épp előttem ment egy csoport Elter Tamás szakértő vezetésével, aki nagyon érdekes dolgokat mondott. Udvariatlanságnak tartottam volna hozzájuk csapódni, de néhány teremben azért végighallgattam, ahogy a csapatnak mesélt.
Ő rendszeresen tart tárlatvezetéseket a kiállításon, ha lehetőség van rá, érdemes egy ilyenre benevezni!

Titanic-kiállítás egy gyerek szemével

Én egyedül voltam ugyan, de a tárlat végiglátogatása során figyeltem a gyerekeket, és a végén meg is interjúvoltam néhányat. Bár felnőtt fejjel azt gondoltam volna, hogy a tárolók és a régi tárgyak nem nyűgözik le őket, mégis csillogó szemmel mesélték, hogy mennyi érdekes dolgot láttak. Nekik is a végijárható folyosó tetszett legjobban (amit teljesen meg tudok érteni), az igazi mentőcsónak, és a 3D roncs-modell is nagyon népszerű volt, de az egyik, 3 éves fiúcskát például az audioguide nyűgözte le teljesen…. No nem a mondanivaló, hanem a készülék, ami tele volt gombokkal, amiket nyomkodni lehetett.

Én mindenféleképpen ajánlom, akár gyerekkel, akár gyerek nélkül!

A kiállítás 2017. december 31-ig van Budapesten, érdemes minél hamarabb megnézni, mert az utolsó hetekben biztos, hogy nagyon sokan lesznek.

titanic1.jpg(kép: titanickiallitas.hu)