Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Őszi kirándulások Budapesten és környékén

2017. szeptember 22. - Okosodj Velünk

Könnyed kirándulásra, kellemes kikapcsolódásra vágysz? Az őszi táj, amilyen hűvös, olyan szép is, csak meg kell találni az igazán jó helyeket. Összegyűjtöttünk pár olyat Budapesten és vonzáskörzetében, ahol gyerekekkel, családdal is igazán szép őszi emlékeket gyűjthettek!

A természetben töltött idő mindig ad egy kis pluszlöketet a szürke hétköznapok után, vagy közben. Mert bizony munka és iskola után is lehet kirándulni egyet, keresni egy szép helyet, és gyűjteni sok színes falevelet. Azt hiszed, Budapesten a legszebb őszi látvány a Városliget? Bár nagy zöld területei és öreg lombos fái vannak, a főváros számos gyönyörű kirándulóhelyet rejt még!

fall-foliage-1913485_1920.jpg

Normafa

A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő hatáskörébe tartozik, tehát természetvédelmi terület. Nem túlzok, ha azt mondom, a belvárosiak menedékhelye a Normafa, és környéke. Amilyen közel van a városhoz, olyannyira csendes, nem hallani a forgalom zaját, a város lüktetését, csupán az erdő hangjait. Ha csak egy kis piknikezésre vágytok, számos tágas mező áll rendelkezésetekre, valamint az egyik legfinomabb pitét és palacsintát is Normafán szerezhetetitek be egy jó meleg citromos tea, forró csoki vagy forralt bor kíséretében.

Gyors, könnyed kiruccanások esetén autóval, vagy tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, azonban mindenképp érdemes egy kiadós túrával összekötni a látogatást. Ha túrázni vágysz, javaslom, indulj Farkasrétről (amit szintén könnyen megközelíthetsz tömegközlekedéssel), és a törökbálinti útra térve haladj nyugatnak. Csendes, kellemes kis erdei utakon haladva elérsz majd az Irhás-árokig, ahonnan tovább visz majd az utad parkos területeken és színes levelű bükkerdőkön át egészen Csillebércig. Az úton végig csodás kilátás nyílik a városra, de az igazán varázslatos kilátásért további 2 kilométert kell sétálnotok, míg elértek Normafára, a legcsendesebb helyre a város fölött. Ez a kis kirándulás összesen 6km, melyet kellemes tempóban 2-2,5 óra alatt teljesíthet a család apraja-nagyja.

Ördögorom

A túra a Farkasréti temetőnél kezdődik, a végállomástól indul a zöld háromszög jelzés, azt kell követnetek. Az eleinte aszfaltos út fokozatosan megy át egyre meredekebb, sziklásabb ösvénybe. Bár nem a pihentető túrák közé tartozik ez a 4km, a kilátás gyönyörű. Útközben megcsodálhatjátok a Svábhegyet, a Sas-hegyet, valamint a Tétényi-fennsíkot. A legjobb az egészben azonban az, hogy egy óra alatt elérhetitek a kisvasút Széchenyi-hegyi végállomását, mehettek tovább az úttörők járatával, de vissza is fordulhattok a város felé a fogaskerekűvel.

Ha többet szeretnétek túrázni, itt folytathatjátok az utat a túraösvényeken a Normafa felé. A túrát óvodáskornál idősebb gyermekekkel ajánlott végigcsinálni, kisebb gyerekeknek a kisvasút, illetve a fogaskerekű lesz az igazán nagy élmény.

Túra egy Frank-hegyi ebédért

Egy könnyed túra után még jobban ízlik az ebéd – kiváltképp a gyerekeknek. A túra a budaörsi városházától indul, melyet tömegközlekedéssel közelíthettek meg, majd a piros keresztet követve észak felé kell fordulnotok. A túraösvény gyönyörű erdős, őszi tájakon keresztül visz egészen a farkas-hegyi vitorlázórepülő-emlékműig. Itt megpihenhettek, és gyönyörködhettek a varázslatos déli panorámában, mielőtt folytatnátok az utat, ugyanezen a jelzésen tovább, egészen a piros négyzetig. Itt forduljatok keletnek, és hamar elértek a Frank-hegyre, ahol az otthonos turistaházban finom ebéddel várnak. A túra könnyű, viszonylag rövid is, így gyermekes családok számára is kiváló program.

Túra és kultúra Szentendrén

Erre a programra megéri rászánni egy hétvégét, akár ottalvással, hiszen Szentendre rengeteg új tudást, új élményt tartogat felnőttek és gyerekek számára is. A H5-ös HÉV végállomása Szentendre, ahol az aluljárón át a belváros felé a Kossuth Lajos utcán át vezet az út. Itt érdemes elidőzni kicsit, hiszen számos kézműves-, illetve ajándékbolt, süteményező (köztük a méltán híres Szamos) és otthonos étterem várja a látogatókat.

Ha művelődni is szeretnétek, kisebb múzeumok és kiállítások várnak, mielőtt továbbindultok a Bükkös-patak partján felfelé. A lakóövezeten át csordogáló patak varázslata, hogy míg mellette sétálsz, el is feledkezel arról, hogy valójában egy sűrű város közepén vagy. Gyermekekkel útközben lehetőség van megállni egy modern és kellően biztonságos, tágas játszótéren a patakparton.

A Bükkös-patak mentén egészen a János utcáig kell mennetek, aztán balra fordulni, míg egy kissé furcsa kereszteződéshez értek. Itt a József Attila utca meredek talaján visz az út tovább, egészen a Damjanich utcáig, ami később a Kálvária útba torkollik. Itt jobbra kanyarodva, a városból kiérve egy körforgalomba ütköztök majd, ahol tovább kell haladnotok egyenesen, majd egy bal és egy jobb kanyart követően hosszú, egyenes út vezet fel a Dobos-hegyre, egyik oldalt a gyönyörű Pataki villával, másik oldalon tágas mezővel, néha legelésző lovakkal. A vízmű elkerített területét érdemes jobbról megkerülni: itt futhattok bele a sárga jelzésbe, amelyet követve eljuttok majd a Kőhegyi Menedékházhoz. A Menedékház egy, a várostól elkülönített kisebb tanya, remekül visszaadja a magas alpesi hegycsúcsok vendégházainak hangulatát, ha nincs is olyan magasan. Finom ebéddel, jó hangulattal és ámulatba ejtő kilátással vár minden odalátogatót – akár éjszakára is. A túra városi része átugorható egy kis buszozással, de nem érdemes kihagyni. Lehet, hogy hosszabb az út a Bükkös-patak mentén, de látványban és hangulatban kárpótolni fog mindenkit.

Kellemes, tudásban és természetben gazdag, meleg őszi napokat kívánok!