Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Mivel játszik ez a gyerek? A legnépszerűbb számítógépes játékokról röviden, hogy megértsd, mivel foglalja el magát…

2017. július 15. - Okosodj Velünk


A játék a gyerekek életében különösen nagy jelentőséggel bír: a jó játék sok területen fejlesztheti a gyereket, de néhány játék rossz hatással is lehet rá. Ha a te csemetéd is folyton a számítógépet/tabletet bújja, ha tudni akarod, miről szól a Minecraft vagy a Candy Crush, érteni akarod, miről beszél állandóan, olvass tovább!

A fiúk kedvenc videojátékai

Családonként és környezetenként eltérő lehet, de nálunk és az osztálytársak körében az alábbi játékok vezetnek. Kicsit utánajártam, hogy melyik miről szól, és hogy vajon hasznos, vagy káros-e a gyerek fejlődése szempontjából – helyenként engem is meglepett az eredmény!

  • Minecraft:

A játék egy óriási, szerkeszthető, és folyamatosan változásban lévő világba enged belépni, ahol különböző építési és fejlesztési lehetőségek várnak. Nekünk, kívülállóknak első ránézésre kicsit olyan, mint valami virtuális lego, de persze sokkal összetettebb ennél. Mivel folyamatosan kihívás és feladat elé állítja a játékosokat, ezért szinte a végtelenségig lehet vele játszani, talán többek között ezért is olyan népszerű. Mára már igazi mániává vált: a virtuális építőkockákat már igaziból is meg lehet venni a játékboltokban, és offline is lehet online világokat építeni, ami jobban belegondolva meglehetősen szürreális. Természetesen lehet kapni minecraft pólót, táskát, és számtalan egyéb bigyót is. A lányok körében is népszerű!

  • FIFA ’17

A legtöbb srác szeret focizni, és ha éppen nem a szabadban rúgják a bőrt, akkor boldogan „sportolnak” a számítógépen is. A FIFA számítógépes verziójában nem csak focizni lehet, hanem egész csapatokat irányítani, végigjátszani egy ifjú tehetség pályáját, összeválogatni a játékosokat, hogy miénk legyen a legjobb egyesület… Ráadásul nagy vonzereje, hogy igazi, a való életben is ismert focisták is „szerepelnek” benne. Talán nem túlzás azt mondani, hogy ez az a játék, amit a fiúk sokszor az apjukkal együtt játszanak.

  • Forza Motorsport

A társasjátékok izgalmát a versenyhelyzet adja meg és ezt nagyon jól tudták a Forza Motorsport videojáték alkotói is, akik létrehoztak egy változatos PC-s játékot. Nehéz utakon kell minél ügyesebben vezetni a méregdrága sportkocsikat, és lehetőség szerint nem összetörni őket, hanem egyben beérni a célba. Fejleszti a reflexeket, az ügyességet, a szem-kéz koordinációt, szóval nekem nincs ellenvetésem, feltéve, ha időnként kikapcsolják a gépet, és a valós életben is játszanak valamit.

Persze a srácok ennél jóval több játékot soroltak fel egy szuszra, levegővétel nélkül, de ha mindet be akarnám mutatni, akkor lexikon nagyságúra rúgna ez a cikk:)

 candy-crush.jpg

A lányok kedvenc játékai

Mivel 3 fiam van, így kicsit nehezebb volt kideríteni, hogy mivel is játszanak a lányok: akárkit kérdeztem, mindenhol úgy fest, hogy a fiúk azok, akiket könnyebben „beszippant” a virtuális világ. Úgy tűnik, hogy a lányok inkább a logikai játékokat és a virtuális babázást szeretik:

  • Candy Crush

Ez a játék a felnőttek körében is népszerű: a képernyőn kis cukorkákat kell adott logika szerint sorba rendezni, és ezzel pontokat gyűjteni. Különböző kihívások vannak, a pályák egyre nehezebbek és többszáz van belőlük, szóval egy ideig biztosan lefoglalja a gyerkőcöt – hacsak rá nem un előbb. A játék színes, és csillogó, egyértelműen a lányoknak tervezték:)

  • SIMS

Barbizás online. Ez az a játék, amit szerintem soha nem fogok megérteni, hiszen pont ugyanaz történik, mint az offline babázásnál: a szereplőidnek házat és életet kell építeni, és gondoskodni róla, hogy egyenek/igyanak/dolgozzanak, meg legyen szociális életük is. Barátkoznak, szerelembe esnek, gyerekük lesz, satöbbi. Van benne egy kis lakberendezés, egy kis divat, egy kis stratégia, és bármilyen meglepő, de a fiúk körében is egész népszerű.

  • Just Dance

Ahogy a neve is mutatja, ez egy táncolós játék. Aktuális slágerekre lehet ropni, a játék megtanítja az egyszerű koreográfiákat, és utána akár párban, vagy tömegben is lehet rá táncolni. Természetesen a táncainkról készült videókat meg lehet osztani, fel lehet tölteni, mehet a youtube-ra, a facebookra, és ki is lehet hívni másokat egy jó kis tánc-párbajra. Mozogni és táncolni kell, nem a gépet nyomkodni, szóval fejleszti a mozgáskoordinációt, a ritmusérzéket és az önbizalmat (a sulibuliban sem fog idétlenül topogni). Arra azért érdemes figyelni, hogy mit és hova tölt fel a lányod!

A te gyerekednek mi a kedvenc játéka? Oszd meg velünk kommentben, legyünk képben, hogy mivel játszanak a srácaink!

Mentés