Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Ti mennyire ismeritek Budapestet? Városnéző programok gyerekekkel. Ha éppen nem tudtok elutazni a hétvégén, akkor sem fogtok unatkozni ;-)

2017. július 08. - Okosodj Velünk

Melyik hotelben szállt meg Casanova? Hány városrészt neveztek el Sissi tiszteletére? Hány oroszlán él Budapesten? Örök igazság, hogy minden várost a benne lakók ismernek legkevésbé, ezért ma olyan városnéző programokról lesz szó, ami a gyerekeknek is szórakoztató és tanulságos lesz.

Ha gyakran jársz a belvárosban, bizonyára feltűnt már, hogy Budapesten évről-évre több turista van, ami nem véletlen: a város gyönyörű, izgalmas, tele történelemmel és érdekes történetekkel, amiket éppen mi, a benne élők ismerünk legkevésbé. A dugóban ülve persze kinek jutna eszébe azon elmerengeni, hogy miért hívják az Oktogont Oktogonnak, miért van több darabra szabdalva a körút, hogy nézett ki a Budai Vár a korábbi évszázadokban? Bevallom őszintén, mielőtt elkezdtem írni ezt a cikket, én sem tudtam a választ a fenti kérdésekre.

Pedig turistának lenni jó: nincs is annál izgalmasabb, mint rácsodálkozni egy új városra, bejárni a népszerű és a titkos helyeit, végigkóstolni ínyencségeit… de miért ne tehetnénk ezt meg a saját városunkban?

Ha messze van még a nyaralás, vagy ha már elmúlt, vagy ha idén nem is juttok el külföldre: turistáskodjatok egy napot a saját városotokban!

budapest.jpg

Városnéző programok gyerekekkel

A spontán turistáskodás is jó, amikor csak úgy elindultok, amerre visz a lábatok, de ha tanulni is szeretnétek közben, akkor érdemes útikönyv, vagy egy profi idegenvezető segítségét kérni. Sajnos a legtöbb, városnézéssel foglalkozó cég felnőttekre szakosodott, de azért vannak lehetőségek a gyerek(es)eknek is.

 1. River Ride (http://riverride.hu/)
  Bevallom, nekem ez a személyes kedvencem, bár az ára miatt még nem próbáltuk. Annak, aki még nem ismeri: ez egy nagy, sárga városnéző turistabusz, a klasszikus módszer, egy kis csavarral: a busz ugyanis kétéltű, a túra felénél fogja magát, és belecsobban a Dunába, onnantól fogva pedig hajóként úszik tovább. Őszintén: melyik gyerek ne imádná ezt? Maga az idegenvezető szöveg az átlagos, inkább nagyobb gyerekeknek lehet érdekes, de az, hogy a busz úszik a Dunán, úgy gondolom, hogy kárpótol mindenért. Az ára elég borsos: 8 500 Ft a felnőtteknek, 6 000 forint a gyerekeknek, 6 év alatt ingyenes.
 2. Az Én Budapestem foglalkozató füzet
  Ezzel szemben a 2. program kifejezetten olcsó, sőt: teljesen ingyenes. Az Én Budapestem oldalról letöltheted a foglalkoztató füzetet, ami segít megismerni a pesti oldal nevezetességeit: saját tempótokban, az általatok választott sorrenden sétálhattok végig rajtuk, sőt, akár több részre is darabolhatjátok a programot, mint az igazi turisták. Minden helyszínhez van egy rövid leírás gyereknyelven, és különböző feladatok, színezők, rajzos feladványok is várnak rátok, hogy még többet tudjatok meg a városról. A füzetet itt tudod letölteni: http://enbudapestem.hu/wp-content/uploads/2016/08/deak17-fuzet-kicsi-1.pdf
 3. Vadlesen a Terézvárosban
  Szerinted hány oroszlán él az utcákon? Hány griff? Mennyi sárkány? Azt mondod, hogy egy sem? Akkor nagyon tévedsz! Az Imagine Budapest csapata nagyjából havonta tartja meg ezt a gyerekeknek szóló programot, ami a várost egy teljesen új szemszögből mutatja meg. Találjátok meg az állatokat a városban, vegyetek észre olyan apró részleteket, amik mellett talán már ezerszer elmentetek, mégsem láttátok soha! A gyerekjegy 1 800 forint, felnőtteknek 2 500 forint, de van családi jegy is. A program hossza 1,5 óra. Bővebb info és jelentkezés: http://imaginebp.hu/tura/vadlesen-a-terezvarosban-seta-gyerekeknek/
 4. Behind Budapest egyéni túra
  A Behind Budapest egy fiatalos, és rettentő rugalmas idegenvezető csapat, akik szinte bármit megszerveznek. Bár hivatalos, gyerekeknek szánt túrájuk nincs, de a kérdésre azt válaszolták, hogy rengeteg ötletük van erre vonatkozólag, csak azt várják, hogy megkeresse őket valaki:) Ez azért jó, mert te döntheted el, hogy mi legyen a programban: össze tudnak állítani kincskereső játékot, rövid vagy hosszú túrát, sőt, akár egy-két izgalmas, kevesek által ismert játszóteret is bele lehet illeszteni a programba. Itt tudod felvenni velük a kapcsolatot: http://behindbudapest.hu/kapcsolat/
 5. Sétahajózás a Dunán
  Tudtad, hogy már nem csak a klasszikus sétahajókkal utazgathatsz a Dunán? Pár éve már a BKK is indít hajójáratokat, amikre ugyanúgy felszállhattok a bérlettel, vagy vonaljeggyel, mint a buszra. Megállókat találsz a Duna mentén mindkét oldalon, például a Boráros téren, Gellért téren, Várkert bazárnál, Kossuth téren, Batthány téren, Margitszigeten, Jászai Mari térnél – hogy csak a legnagyobb csomópontokat említsük. És ha már BKK városnézés: a 2-es villamos és a 16-os busz is szép helyeken visz keresztül, ha nem akartok sétálni.

És ha mindezt fel akarod dobni, akkor készítsetek össze egy piknikkosarat, és a városnézés végén üljetek le a Margitszigeten, vagy egy hangulatos parkban, és egyétek meg közösen a madárlátta szendvicseket.

Kellemes nyaralást és turistáskodást kívánunk Budapesten!

Mentés