Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Szünidőőőőőő! 2. rész: szabadulószobák gyerekeknek

2017. június 25. - Okosodj Velünk

Hihetetlen épszerűségnek örvendenek a szabadulószobák, amelyek pillanatok alatt az egekbe ugrasztják az adrenalinszinted, és kihívás elé állítják az elméd. Tudtad, hogy ma már nem csak a felnőttek vehetnek részt ilyen kihíváson, hanem a gyerekek is? Ráadásul ezek a kalandok kifejezetten hasznosak, hiszen rengeteg készséget fejlesztenek. Tarts velünk és meg tudhatod, mi mindenre jók!

Mi is az a szabadulószoba?

Habár az utóbbi időben sorra nyílnak az új helyek, ahol próbára teheted magad, mégis lehet, hogy néhányan nem tudják mi is ez pontosan. A szabadulószobák olyan, speciálisan berendezett helyiségek, ahol rejtélyek és feladványok sora várja az érdeklődőket. Általában kisebb-nagyobb csoportok látogatnak el ezekre a helyekre, hogy együtt, közösen oldják meg a feladatokat. Ha pedig sikeres volt a csapat, akkor a szoba ajtaja kinyílik, vagyis „megmenekültek”. Persze mindez csak képletesen igaz, hiszen a játék felügyelői mindvégig kamerákon keresztül figyelik a történéseket, így ha bárki kellemetlenül érzi magát a bezártságtól, egy gomb megnyomásával rögtön kinyílik az ajtó, és befejeződik a játék. Az adrenalinlöketet az idő szűkössége is biztosítja. A legtöbbször 60 perc áll rendelkezésre, hogy kinyomozzátok a rejtélyeket, amik egymásba fonódnak. Igazi stratégiai játék, ahol össze kell dobni a tudásotokat és ötleteiteket, hogy sikerrel járjatok.

A szabadulószobákban általában különböző témák közül lehet választani, lehetsz Sherlock Holmes, hidegháborús ügynök vagy a Fűrész valamelyik epizódjának főszereplője. Rengeteg a felnőtteknek szánt játék, de a gyerekek az igazán játékos lelkűek, így ők sem maradhatnak ki a mókából! Logikus volt tehát, hogy létrejöjjenek olyan szobák, amelyek kifejezetten nekik készültek.

Miben mások a gyerekeknek szánt szabadulószobák?

Természetesen nem ugyanaz szórakoztat egy felnőttet, mint egy gyereket, ezért egy-két dolog eltérő a kicsiknek szánt szobákban. Mivel a gyerekek kedvelik a különböző meséket, ezért gyakoriak az ezek köré épülő szobák, mint a Pokémonok barlangja (http://logixity.hu/jatekaink/pokemonok-barlangja) vagy a Karib-tenger kalózai (http://magicrooms.hu/karibtenger). A gyerekek ismerik és szeretik a történetet, ezért örömmel vetik bele magukat az ezzel kapcsolatos játékba. Értelemszerűen a gyerek szabadulószobákban könnyebb feladványok vannak (habár néha még a felnőtteknek is okozhatnak fejtörést) és gyorsabban követik egymást a nyomok, hogy mindvégig fenntartsák a gyerekek érdeklődését. Humoros és játékos feladványok várják a kicsiket, így a jó hangulat garantált. Sok helyen a gyerekcsapatok felnőtt nélkül is játszhatnak (a szobákban persze kamerák vannak, így soha nincsenek felügyelet nélkül), de olyan szobák is vannak, ahova az egész család együtt mehet.

neon-escape.jpg

Mit fejleszt a szabadulószoba?

A gyerekek lételeme a játék és az abban megélt feszültség. Amikor játszanak, akkor valójában a világról szerzett tapasztalataikat rendszerezik, és újra megélik azokat, ami segít nekik a való életben történő eligazodásban. Játék közben tehát fontos tapasztalatokat szereznek, amelyeket később hasznosíthatnak. A szabadulójáték számos területen fejleszti a kicsiket, mint például:

Logika: Talán ez a képességük fejlődik a legintenzívebben a játék során. Képessé válnak a dolgokat más szemszögből megvizsgálni, és észrevenni a köztük lévő összefüggéseket. Aprólékos munka ez, amihez türelem és szerteágazó, univerzális gondolkodás szükséges. Ráadásul fejlődik az asszociációs képességük is.

Koncentráció: Mindenki tudja, hogy az egyik legnehezebb feladat a gyerekek számára, hogy egy adott dologra koncentráljanak. Ebben a játékban az a nagyszerű, hogy úgy tartja fenn a figyelmüket, hogy folyamatosan váltakoznak a kisebb feladatok, amik végig egy célt szolgálnak: hogy kinyíljon az ajtó. Maguk a feladványok is pontosságot igényelnek, hiszen ha már csak egy része nem stimmel, akkor nem nyerhet a csapat.

Együttműködés: A gyerekek alapvetően én-központúak, amivel nincs is semmi gond, ez a személyiségfejlődés alapja. Azonban minden szülő fontosnak tartja, hogy megtanítsa gyermekét a közös munkára, hiszen ez igazán fontos lesz a felnőtt életben. Ez a játék sokban segít, hiszen számos feladványt csak közösen lehet megoldani. A gyerekek megtanulnak csapatban dolgozni, és együtt sikeressé válni.

Szociális kapcsolatok: Ahhoz, hogy kijusson a csapat, fontos a pontos a kommunikáció. Lehetséges, hogy mindenki más nyomra bukkan, és az egész csak akkor nyer értelmet, ha mindezeket összegezve vizsgálják. Szükséges meghallgatni a másikat, vagy akár a saját véleményük, ötletük mellett érvelni. A közösen elért siker pedig igazán összekovácsolja a csapatot.

A gyerekeknek szánt szabadulószobák tehát kitűnő programok lehetnek akár a családdal (3-7 fő a legtöbb szabadulószoba ideális létszáma), akár csak a gyerekeknek, például egy szülinapi zsúr keretein belül. Felejthetetlen élményt nyújtanak, miközben értékes tudáshoz is juttatják a kicsiket – és a nagyobbakat is.

Ha pedig szeretnéd az élményt hazavinni, akkor nincs más dolgod, mint megvenni az ESCAPE THE ROOM-A csillagvizsgáló rejtélye társasjátékot.