Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Szünidőőőőőő! 1. rész: fél napos kirándulások, ami akár munka után is belefér

2017. június 17. - Okosodj Velünk

Már korábban is írtunk arról, hogy milyen játékokkal vagy programokkal foglalhatod le a szünetben gyermeked. A mai cikkben olyan kirándulóhelyek után néztünk, amik elérhető közelségben vannak és akár munka után együtt is felfedezhetitek. Ki mondta, hogy kirándulni csak hétvégén lehet???

A nyári szünet idején a gyerekek bővelkednek a szabadidőben és bizony nehéz kitalálni, hogy azt mivel töltsék el hasznosan. Mivel szülőként nyáron sincs megállás, szerettünk volna kicsit olyan elfoglaltság után nézni, ami a szigorú munkabeosztás mellett, akár közösen is megvalósítható, és olyan programot ajánlani, ami nem csak a gyereknek élmény, hanem az egész családnak. A nyár igenis szólhat a közös időtöltésről, csak a megfelelő programot kell megtalálnotok, pontosabban az ideális kiránduló utat. Úgyhogy bakancsokat fel, tegyetek el néhány szendvicset a táskába, és válasszatok a most következő budapesti, vagy ahhoz közeli úti célok közül.

glassball.jpg

Budaörs – Kőhegy

Az első úti célhoz nem kell messzire utaznotok, csupán Budaörsig kell mennetek, ahol igazán páratlan élmény vár rátok. A budaörsi Kőhegy sokféle látnivalóval vár, többek közt egy 1800-as évek közepén épült kápolnával, amelyhez egy egészen különleges barlang is kapcsolódik. Ebben a barlangban élt ugyanis Wendler Ferenc, a kápolna építője felesége halálát követően. A titokzatos emlékeket őrző barlang mellett, a sziklás Kőhegy kitűnő kiránduló útvonalakon keresztül közelíthető meg, és fent a magasban igazán gyönyörű kilátás várja a látogatókat. A táv nem túl hosszú, és nem is kifejezetten nehéz, ezért könnyen teljesíthető bárki számára kortól és edzettségi szinttől függetlenül.

János-hegyi kilátó

Valószínűleg sokan ismerik a János-hegyet, azon belül pedig az Erzsébet-kilátót, hiszen Budapest legmagasabb pontján, mintegy 527 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Lehengerlő kilátást biztosít az egész fővárosra és azon túl. Ez az úti cél azért nem maradhatott ki a listánkból, mert számtalan program- és túrázási lehetőségeket biztosít. Megközelíthetitek fogaskerekűvel, vagy libegővel, gyalogosan, vagy kerékpárral is. Különböző nehézségi szintű túraútvonalak szövik át a hegyet, így mindenki megtalálja a maga kihívását. Ha pedig elfáradtatok, utazhattok akár a kisvasúttal is, ami csodálatosan szép helyeken vezet át. A János-hegy tehát abszolút jogosan került be a programajánlónk sorába.

Somlyó-hegyi tanösvény

A következő túraútvonal eléréshez el kell hagynotok Budapest határát, de még így sem kell messzire mennetek. Kocsival viszonylag gyorsan odajuttok, tömegközlekedéssel azonban érdemes több időt rászánni erre a programra.
A Fót közelségében lévő Somlyó-hegy az egyik legideálisabb hely, ha kisebb gyerekekkel szeretnétek túrázni. A tanösvény hossza mindössze 4 km, ami ráadásul igazán könnyű terepen vezet, így a legkisebbek is bírni fogják a sétát. Nyáron is ideális, mivel az út nagy része erdőkön át megy, így a levelek adta árnyék kellemesen hűsítő. Annak ellenére, hogy nem másztok nagy magasságokba, a domb tetejére érve mégis gyönyörű a látvány nyílik a környező településekre és dombokra. Ideális hely arra, hogy a kicsik sok érdekes dolgot megtanulhassanak a természetről és annak védelméről.

Pál-völgyi cseppkőbarlang

Nem kell Aggtelekig mennetek, ha egy csodaszép cseppkőbarlangra vágytok. Sokan nem tudják, de Budai hegyekben is megbújik egy nem is olyan aprócska ékszerdoboz, aminek egy része látogatható is. A Pál-völgyi cseppkőbarlangot a Szépvölgyi útról közelíthetitek meg, ahonnan már nem kell sokat sétálnotok, hogy beléphessetek ebbe a varázslatos világba. Maga a barlangrendszer egyébként 30 kilométer hosszú, a látogatható része azonban csak 500 méter. A rövid táv ellenére tartalmas időtöltés áll előttetek! Arra azonban figyeljetek, hogy a legnagyobb hőségben is hűvös lesz a levegő a barlangban, ezért egy plusz pulóvert mindenképp vigyetek magatokkal.

Gödöllői-dombság

Gödöllő körülbelül 30 kilométerre fekszik Budapesttől, és a gyönyörű Gödöllői-dombság öleli körbe. Már önmagában a város is szolgál annyi látnivalóval, hogy arra talán egy nap se lenne elég, ezért hosszabb kirándulásokra is alkalmas. A rengeteg izgalmas történelmi emlék ellenére érdemes kicsit magatok mögött hagyni a város zaját is, és körüljárni a környékbeli erdőket, mezőket. A túra útvonalának hossza tőletek függ, de bármelyiket is választjátok, garantáltan lesz mit néznetek és felfedeznetek.

A nyár tehát nem csak a gyerekeknek jelenthet élményeket és kalandokat, hanem az egész család számára. Pakoljatok be a táskátokba, akár munka után, és irány a természet!

Mentés