Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Unatkozik a gyerek??? Hoztunk 5 szuper, nyári játék ötletet!

2017. június 05. - Okosodj Velünk

“ó-ció-káció-VAKÁCIÓ!” Ki ne ismerné, ezt a kedves módszert, amikor a diákok megkezdik a visszaszámlálást a nyári szünet előtti utolsó napokban. Ők bizony már nagyon várják, hogy kitörjön a vakáció, de a szülőknek a nyári szünet nem feltétlen jár felüdüléssel. Hacsak nem készülsz fel előre! Ebben nyújtunk neked segítséget.

Ha a gyerekkori nyarak jutnak az eszedbe, valószínűleg neked is megannyi kedves emlék villan fel. Egy vidám strandolás a családdal, vagy egy izgalmas közös kaland a barátokkal – mindenkinek más jelentette a legszebb nyarat.
Ahogy belépünk a munka világába, a legtöbbször magunk mögött kell hagynunk a „végtelennek” tűnő nyaralást és bizony a nagy hőségben is a munkára kell koncentrálni. Ha pedig már szülő vagy, nem elég, hogy dolgoznod kell, de meg kell oldanod gyermeked felügyeletét is. A táborok jók lehetnek ilyen célra, hiszen hasznosan, és tartalmasan töltheti el a szabadidejét, azonban a családi kassza és a lehetőségek is végesek.

Ilyenkor lépnek a képbe a kedves és lelkes nagyszülők, akik segítenek neked abban, hogy biztonságban tudhasd gyermeked. A feladat azonban itt még nincs teljes mértékben megoldva, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek örökmozgók, így mindenképp szükségük van valamilyen elfoglaltságra. Ebben nyújtunk mi segítséget, és adunk nektek néhány alternatívát néhány fős játékokra, amelyek között lesznek mozgásosak, fejtörő jellegűek, és néhány, az oldalunkról is megrendelhető izgalmas társasjáték is. Olvass tovább, mert hasznos információk jönnek!

napraforgo.jpg

5 nyári játékötletek 2-5 gyerek számára

Amikor a gyerekeket „leadjuk” a nagyszülőkhöz, általában kiszakítjuk a megszokott társaságukból. Van, hogy egyedül maradnak, de olyan nagyi is akad, ahol több gyerek verődik össze a környező játszótéren, vagy a szomszéd nagymamák között. Ilyen esetekben jól jön, ha van néhány játék a tarsolyban, amivel a gyerekek lefoglalhatják magukat :-) Mindegyik játék játszható (nagy)szülők nélkül is, szóval miután megtanítottad nekik, hátradőlhetsz meginni egy limonádét :-D

  1. Tízbetűs

Ez a játék azért is került be a listánkba, mert bárki játszhatja, rövid, gyors és mégis izgalmas, ráadásul fejlesztő hatású is. A tízbetűs játékhoz szükség lesz annyi papírra, ahányan játszani fognak. A papírra 10 oszlopos táblázatot kell rajzolni minden játékosnak, és annyi sort kell készíteni, ahány játékos lesz. Mindenki kitalál egy 10 betűs szót magának (a kettős betűk betűi itt egy-egy betűnek számítanak). Egymás utána haladva mindenki mond egy betűt, és ha valamelyik játékos szavában szerepel az a betű, akkor meg kell mondania, hogy pontosan hányadik helyen van. Szép lassan körről-körre haladva kirajzolódnak az ismeretlen szavak, ha pedig már az illető tudja a másikét, rá is kérdezhet. Ha téved, akkor sajnos az a gyerek kiesik a játékból, ha azonban helyesen tippelt, akkor a másik játékost ejti ki. Ezt a játékot akár a szülőkkel, nagyszülőkkel, vagy barátokkal is játszhatják a gyerekek. Tökéletes választás akkor is, ha esetleg elered az eső. Nem mellesleg pedig fejleszti a gyerekek logikai képességét és szókincsét.

  1. Fogócska egy kicsit másképp!

Ha éppen egy kis mozgásos játékra van szükség, akkor az egyszerű fogócskát is izgalmasabbá és élménydúsabbá varázsolhatjátok. Nincs szükségetek másra, mint egy sapkára, labdára, vagy más, nem törékeny tárgyra. Ki kell jelölni egy játékteret, amin belül mozoghatnak a gyerekek. Ezt követően nevezzétek meg a fogót, majd az egyik gyerek vegye magához a sapkát. A játék folyamán a fogó csak a sapkát viselő gyereket kergetheti. A sapkát bármikor át lehet adni másnak, és abban a pillanatban a fogónak onnantól kezdve őt kell kergetnie. Akkor lesz izgalmas a játék, ha minél gyorsabban cserél gazdát a sapka. Az lesz a következő fogó, akit elkaptak. Igazi energiafelélő játék ez, amiben a motorikus képességeik mellett a koncentrációs képességük és a koordinációjuk is fejlődik a gyerekeknek.

  1. Dobj és fuss!

Ehhez a játékhoz szükségetek lesz pár hullahopp karikára, vagy csak egy krétára, amivel megrajzolhattok egymástól egyenlő távolságra annyi kört, ahányan játszanak. Ezt követően a játékosok beállnak a saját körükbe, amiből a játék során nem szabad kilépniük. Az egyik gyerek a nála lévő labdát eldobja egy másiknak, akinek ügyesen el kell kapnia a labdát. Ha ez nem sikerült, akkor kiesik a játékból. Az izgalmak pedig ilyenkor kezdődnek, mivel a dobás után a szabadon álló körbe kell futnia a játékosnak. Megnehezíthetik az éppen futó helyzetét, ha az üres körbe dobják a labdát. A játékkal javíthatsz a gyermeked kognitív képességein és a finommotorikáján is. Ha a kezdetektől szeretnétek nehezíteni a játékot, akkor felrajzolható már az elején egyel több kör is.

  1. 5 másodperc

Az 5 másodperc nevű társasjáték a 8 év feletti gyerekek kedvence lehet. A játék lényege, hogy mindenkinek 5 másodperce van arra, hogy a felhúzott kártyán szereplő témakörben 3 dolgot megnevezzen. Elsőre könnyűnek hangozhat, de bizony egy-egy témában nem is olyan egyszerű megtalálni 3 jó megoldást! A játékot kétféle nehézségi szinten játszhatjátok, így mindig biztosítva lesz a kihívás. Ezzel a játékkal a gyerekek egymástól is tanulhatnak, bővülhetnek az általános ismereteik. A legnagyszerűbb pedig az, hogy akár a strandra is magatokkal vihetitek, így az árnyékba behúzódva sem fognak unatkozni a gyerekek.

  1. Yoga Spinner Game

Nyáron minden gyerek imád kint lenni a szabadban, és ennek mi, szülők csak örülni tudunk! Ha olyan társasjátékot keresel a gyerekeknek, ami mozgásra bírja, ugyanakkor folyamatosan motiválja is, akkor a Yoga Spinner Game a tökéletes választás. Már egészen ovis kortól játszhatnak vele a gyerekek, miközben magukba szívják a mozgás örömének érzését. A játék során a kicsik megismerik, és meg is tanulják a jóga mozdulatait, miközben törekednek arra, hogy minden színből megszerezzenek egy-egy kártyát. A felhúzott kártya csak akkor lehet a játékosé, ha a rajta lévő pózt képes 10 másodpercig kitartani. A fehér alapú kártyák külön kihívást tartogatnak, azokon ugyanis páros mozdulatok vannak. Nincs is jobb, mint a fűben leheveredve, jó hangulatban új, érdekes mozgásformákat elsajátítani. A játék segít a gyerekek mozgáskoordinációjának javításában, valamint az együttmozgás fejlesztésében.

Reméljük segítségetekre lesz a nyári napokon ez a kis játék gyűjteményünk, amivel a vakáció minden napja móka és kacagás lehet. Nézz körül webshopunkban, mert megannyi izgalmas dolog vár még rátok!