Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Nyelvtanulás 1x1: a szeretetnyelv fontossága

2017. május 05. - Okosodj Velünk

Az „én generációm” sok tagja számára rémálom a nyelvtanulás: mi még pont azon a határon vagyunk, ahol az oroszt már nem vették komolyan, az angol/német pedig épp csak kezdett begyűrűzni, ezért sokan vannak, akik nem nagyon tanultak meg a magyaron kívül másik idegen nyelvet. Pedig fontos és hasznos lenne! Mai bejegyzésem egy olyan nyelvről szól, aminek elsajátításához nem kell tankönyv, tanár, nem kell szavakat magolni, mégis ez az egyik legfontosabb a nyelvek közül. Beszéljünk a szeretetnyelvről!

Mi az a szeretetnyelv? Szerintem ezt mindenki tudja!

A szeretetnyelv nem olyan, mint az angol, a német, vagy a francia: ez egy univerzális nyelv, mégis minden kapcsolatban egyedi. Nincsenek kőbe vésett nyelvtani szabályai, nincs hozzá szótár, és még csak nem is egyformán beszélik az emberek. Nem lehet belőle nyelvvizsgát szerezni, mégis van olyan fontos (sőt, fontosabb is talán!) mint azok a nyelvek, amiket az iskolában megtanulhatsz.

A szeretetnyelv – ahogy azt a neve is mutatja – a nyelv, amin kifejezed a szeretetedet. Ennyire egyszerű, mégis, elég bonyolult: minden ember szeretetnyelve egyedi, és nem mindenki beszéli a másikét, ami bizony konfliktusokhoz és nehézségekhez vezethet.

Szeretetnyelv a generációk között

Meg kell tanulnunk, hogy gyermekeink egy másik világban nőnek fel, az ő életük már nem olyan, mint amilyen a miénk volt ugyanennyi idős korunkban. Az én gyerekeim is mások, mint én voltam. Az én gyerekeimnek egészen más az életük, mint az enyém volt. Gondolj csak például arra, hogy míg a mi életünkben egyértelműen el volt különítve a kötelesség, az iskola, a szakkörök, a magánélet és a család, addig az ő életükben mindenki ott van mindenhol. A digitális kütyük segítségével gyakorlatilag folyamatos összeköttetésben vannak az osztálytársaikkal, barátaikkal. A vasárnapi ebéd alatt is jöhet egy üzenet a csoportba, amiben a házit szokták megbeszélni, vagy írhat az edző, hogy másnap elmarad a foglalkozás. És más a szeretetnyelvük is: érzelmeiket egyre gyakrabban fejezik ki írásban, lájkokban, emoticonokban.
Hogy ez jobb, vagy rosszabb, mint ahogy mi éltünk az ő korukban, azt nem az én tisztem eldönteni. Az biztos, hogy más. Itt már nem csak a generációk közti különbségekről van szó: ez már a Világok Harca.

colors.jpg

Hogyan tanultam meg a gyermekeim szeretetnyelvét? Hogyan tanítsd meg nekik a sajátodat?

Ahhoz, hogy gyermeked érezze a szeretetedet, úgy kell azt kimutatnod, hogy az neki is kényelmes legyen. Ez volt számomra talán a legnehezebb feladat. 3 gyermekem, 3 különböző szeretetnyelvet használ. Ami az egyiknél bejön, a másiknál inkább indulatokat vált ki. Ahogy nőnek a gyerekeim, már egyre kevésbé kérnek az ölelésekből, a puszikból, elmaradnak a hosszas búcsúk az iskola kapujában. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól csak chaten írhatom meg nekik, hogy amúgy lájkolom őket. Megérteni és elfogadni, hogy az ő szeretet nyelvük napról-napra, a születésük pillanatától kezdve alakul, és formálódik – bizony nem volt számomra zökkenőmentes tanulási folyamat. Nekem is van, nekik is van, és nekünk is van már közös szeretetnyelvünk. Ám ahogy a srácok egyre nagyobbak lesznek, úgy ez a nyelv is változik, és ami tegnap még tökéletesen működött, az ma már veszekedéshez vezethet. Ha érdekel téged is ez a téma, akkor örömmel ajánlom (többek között) Vekerdy Tamás: Jól szeretni – tudod –e, hogy milyen a gyereked? című könyvét.

Nincs más hátra: marad az a „közhely”, hogy próbálj meg minél több minőségi időt tölteni a gyermekeiddel. A családi programok, nagy kirándulások, közös társasjátékok kiváló alkalmak arra, hogy frissítsétek magatokban a szeretetnyelv-applikációt:)