Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Csak sírsz, vagy teszel is érte?

2017. április 23. - Okosodj Velünk

Ebben a posztban arról lesz szó, hogy milyen nehézségeket gördít elénk az élet, és hogyan küzdhetjük le őket. Ugyanakkor brutálisan őszinte is, szóval, aki tényleg kíváncsi a véleményemre, az nyugodtan olvasson tovább:) Ez a bejegyzés arról szól, hogy igenis rajtunk múlik, hogy félig üres, vagy félig teli a pohár, és minden helyzetből ki lehet mászni, ha akarjuk.

„Mindig van lejjebb” – tartja a mondás, amit kétféleképpen is lehet értelmezni. Az egyik szerint az élet egy lefelé tartó spirál, ahol minden csak egyre rosszabb: a születésünk pillanatától öregszünk, a hónap elejétől kezdve folyamatosan csak fogy a pénzünk, ha tragédia történt, akkor várható még további rossz hír is. Van egy magyar mondás is erre: „Hármasával jár a rossz”. Ha valami csapás ért, készülj fel még kettőre, ne hidd azt, hogy ezzel megúsztad.

A másik értelmezés szerint meg pillants lefelé, de nézz kifelé a gödörből: látod, az alján is lehetnél, van még lejjebb, de te nem ott vagy, hanem valahol félúton. Ha lefelé bámulsz, akkor folyamatosan csúszol tovább, ám ha megembereled magad, akkor talán ki tudsz mászni belőle.
Ez sokkal szimpatikusabb, ugye?

A magyar virtus

Ha olvastad a régebbi posztjaimat, akkor tudod, hogy egy időben légiutas-kísérőként dolgoztam, és nagyon sok nemzet fiaival és lányaival találkoztam. Magyarokkal és külföldiekkel is. És sajnos sokszor azt tapasztaltam, hogy igaz a sztereotípia. Mintha mi tényleg mindig csak a rosszat látnánk, például azt, hogy kényelmetlen az ülés, vagy hogy nem elég sós a mogyoró, és a fapados járaton nem adnak enni, miközben ha kinéznénk az ablakon, akkor azt látnánk, hogy a felhők fölött szállunk, lenyűgöző a kilátás, és az, hogy itt lehetünk, biztonságban, már önmagában is egy elképzelhetetlen csoda!

Amikor kiderült, hogy hármas ikreim lesznek, én is megijedtem, és a környezetem is a frászt hozta rám sokszor. „Hogy fogsz bírni három csecsemővel? Mi lesz majd, amikor iskolába mennek? Hogyan fizetsz ki három egyetemi képzést egyszerre?”

Amikor megszűnt a MALÉV, és vele együtt a munkám is, akkor elsőre én is pánikba estem. „Honnan lesz pénzünk? Hogyan tartjuk el a családot? Mi van, ha nem találok munkát? Mi van, ha találok munkát?”

És tudod, mit? Nem hagytam, hogy én, vagy a környezetem belökjön a gödörbe. Nem voltam hajlandó sajnálkozni. Voltak nekem is aggasztó gondolataim, nehéz pillanataim. Ki nem esik kétségbe, amikor az élet kicsit arcon csapja? Amikor megszületett három gyönyörű gyerekem, akkor hónapokig a kórház vendégszeretetét kellett még élveznünk. Képzelhetitek mennyire utáltam! Vágytam már haza, a saját békés otthonunkba, ahol mindenben segíthetett volna a férjem és a nagyszülők. De a srácok nagyon aprók voltak, türelemmel ki kellett várni hogy elérjék a 2 kilogrammot. Akkor mindent megtettem azért, hogy megadhassam nekik, amire szükségük van. Ma már iskolások, boldogok, és eddig remekül boldogultunk. Hiszem, hogy ez később is így lesz.

Amikor megszűnt a munkahelyem, akkor elgondolkodtam azon, hogy mire vágyom igazán. Elvégeztem egy lakberendező iskolát, és létrehoztam az okosodjvelunk.hu webshopot. Most egy olyan üzlet tulajdonosa vagyok, ami segít, hogy ellássam a családomat, ugyanakkor öröm vele dolgozni. Ugyanakkor lakberendezőként a kreativitásomat is megélhetem, fantasztikus emberekkel találkozhatom.

say-yes-to-the-live-2121044_1920.jpg

Csak sírsz, vagy teszel is érte?

„Persze, neked könnyű” – mondták egyesek. „Segít a férjed, a nagymamák, otthon tudsz maradni a gyerekkel, volt miből elindulni… bezzeg én itt állok segítség nélkül, minden nélkül…”

Én azt gondolom, hogy senkinek nem könnyű. Amikor megítéljük a másik helyzetét, akkor csak egy kis szeletet látunk az életéből, azt, amit ő hajlandó megosztani velünk, vagy azt, amit mi ebből látni akarunk. Soha nem láthatjuk a teljes képet. Lehet, hogy az irigyelt ismerősünknek arany élete van, de rossz a kapcsolata a férjével. Lehet, hogy a sikeres vállalkozó most milliomos, de kezdetben csak kenyéren és parizeren élt, hogy minél több pénzt tehessen az üzletbe. Lehet, hogy a háromgyerekes, saját biznisszel rendelkező anya néha-néha ott felejti a gyermekeit iskola után…
Vannak olyan helyzetek, amikből könnyű kilábalni, van, amikből nehéz, és természetesen vannak olyan helyzetek is, ahonnan lehetetlennek tűnik. De mit veszíthetünk azzal, ha egy lépéssel távolabbról vizsgáljuk a helyzetünket? Mi történik, ha kivételesen nem a kifogásokat, és a nehézségeket nézzük, hanem megpróbáljuk meglátni a benne rejlő lehetőségeket? A leges-legrosszabb, ami történhet, hogy valóban nem találunk kiutat. Ekkor még mindig ráérünk kétségbe esni.

Én úgy gondolom, hogy minden egyes ember élete telis-tele van nehézségekkel.
A kérdés csak az, hogy leülünk sírni, vagy teszünk azért, hogy jobb legyen…? Ha pedig nem boldogulsz egyedül, kérj segítséget. Csupa segítőkész ember vessz körbe minket, akik örömmel nyújtanak kezet a bajban! Neked mi erről a véleményed?