Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Nyuszi vagy-e? Avagy háziállatok a családban

2017. március 31. - Okosodj Velünk

Eljött az a kor. Az a bizonyos. Amitől minden szülő retteg. A gyerekeink állatokat akarnak. Házit. Ráadásul többes számban! A toplista élén a kutya és a nyuszi halad fej-fej mellett, és már előre rettegek, hogyan vészeljük át a következő, bolyhos heteket, amikor minden állatkereskedésben, piacon ott billegtetik pamacsfarkukat az eladó tapsifülesek. Legyen nyuszi, vagy nyuszi legyek és futamodjak meg?

A dolog nem mostanában kezdődött: már egy ideje rágják a fülem a srácok, hogy kis családunk még igen szűkös, bőven elférne benne még négy láb. Mondjuk egy tacskóé. Vagy golden retriever-é. Vagy nyuszié. Miközben én maximum egy aranyhalra vágyom – fotón.

A demokratikus megoldás nálunk szóba sem jöhet, hiszen a gyerekek 3:2 arányban bármit megszavaznának. Döntsünk hát felnőtt módra, nézzük az észérveket!

Kell-e állat a gyereknek?

Oké, kezdjük a gondolkodást a pszichológusok, szakértők, gyereklélek-kutatók szemszögéből. A háziállat jó dolog a gyereknek, mert felelősségre nevel, mert van neki egy olyan barátja, akinek mindent elmondhat, és semmit nem ad tovább, egy kutya pedig igazi, levakarhatatlan szeretetgombóc, aki garantáltan megerősíti a gyerkőc önbizalmát, hiszen feltétel nélkül rajong. Az állattartó gyerekek jobban kommunikálnak, jobb az empatikus képességük, jobban megértik a nonverbális kommunikációt, avagy a testbeszédet. Sőt, egyes kutatások szerint minél több állatszőrrel találkozik a gyerek, annál kevésbé lesz allergiás – kivéve, ha már eleve az volt, amikor hazajött az állat.

Az állattartó gyerekek többet mozognak, többet vannak a szabad levegőn, kevesebbet ülnek a számítógép előtt. Kutyásként barátkozni (és később csajozni) is könnyebb.

Fejlesztő játékokkal foglalkozom: természetesen minden érdekel, ami a gyermek bármilyen irányú fejlesztését szolgálja.

Miért jó a háziállat a szülőknek? A fentiek mindegyike nekünk is hasznos: nem csak azért, mert szeretnénk, ha gyermekeink jól kommunikáló, felelősségtudó felnőttekké válnának majd egyszer, hanem azért is, mert amíg kutyát sétáltatnak, addig is csend van otthon. Na jó, viccen kívül: tényleg klassz dolog, ha a gyerek megtanulja, hogy az állatot etetni, itatni, sétáltatni kell, fel kell utána takarítani, és ez a képesség idővel talán a szobája egészére kiterjed. Ráadásul az én szívem sincs kőből: természetesen én is szívesen befogadnék egy szőrös kis lényt az otthonunkba, aki esetleg még hallgatna is rám. Legalább lenne valaki!

Szóval ilyen szempontból egyértelműnek tűnik a kérdés.

Ugyanakkor viszont…

Kell-e állat a szülőnek?

Legyünk őszinték: a legtöbb szülő reméli, hogy az állattartás elvileg felelősségre nevel, de valójában tudja, hogy csak ő lesz tőle még felelősségteljesebb. Részint azért, mert a gyerekek mégiscsak gyerekek: a lelkesedésük hamar lelohad, és bár nyáron boldogan szaladgálnak majd a kutyával, vagy a nyári szünet alatt lelkesen tanítgatják új trükkökre a nyuszit, de az első esős délutánon már nógatni kell őket a sétáltatásra, a második alkalommal pedig kelhetek én hajnalban, hogy megpisiltessem az ebet. A nyuszi is csak addig lesz mókás, amíg rá nem jön a gyerek, hogy naponta akár 300 bogyókát is elhelyez…

dachshund.jpg

rabbit.jpg

Már meséltem nektek a logisztikáról , és arról, hogy néha azt sem tudom, hol áll a fejem... Bele sem merek gondolni, mi történne, ha a család létszámát még egy háziállattal is megfejelnénk, és a teendők közé be kellene iktatni a sétáltatást, extra takarítást, táp beszerzését és az állatorvost is?! Bevallom őszintén, nyuszik vagyunk. Az egyik héten úgy döntünk, hogy na jó, beadjuk a derekunkat, jöhet a nyuszi, vagy kutya, a következő héten pedig örülünk, hogy a döntésünket nem osztottuk meg a gyerekekkel, mert így sem jutunk levegőhöz.

Húsvétig még van pár hetünk. Addig is a facebookon látott poszttal tartom magamban a lelket: „Ha karácsonyra nem vettél rénszarvast, húsvétra se vegyél nyulat!” Milyen igaz…

Csak nehogy meglássák a gyerekek, mert akkor a rénszarvast is felvehetjük a kívánságlistára.