Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Köteles-e egy szülő megvalósítani a gyermeke álmait?

2017. február 18. - Okosodj Velünk

Arról már sok szakértő sokat és sok helyen írt, hogy mennyire nem fair a gyerekkel szemben, ha egy szülő a saját beteljesületlen gyerekkori álmait akarja valóra váltatni a gyermekével. Arról már kevesebb szó esik, hogy minden szülő ösztönösen arra törekszik, hogy olyan gyerekkort biztosítson a gyermekének, amely élete leggondtalanabb időszaka. És ebbe a legtöbb szülő azt is beleérti, hogy ehhez mindent előteremtsen. Hogyan lehet ezt szülőként megvalósítani? Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach cikke.

A jó szülő dolga…

… nem a gondtalan gyerekkor biztosítása. Legalábbis szerintem nem. A gondoktól amúgy sem tudjuk 100%-osan megkímélni a gyermekeinket. Egyrészt, mert az életét nem a négy fal közé bezárva éli (remélhetőleg), és amikor kilép a házból, akárkibe is botlik bele, azonnal konfliktusban találhatja magát.
Másrészt hasznára is van a gyereknek. Kisebb-nagyobb problémák ugyanis adódnak az életben, de ez nem baj! Ezek segítenek a gyereknek megtanulni, hogyan kezelje az ilyen helyzeteket. Sőt esetleg meg is tanul egy pár konfliktuskezelési stratégiát. (Ezek felnőttként biztos, hogy jól is jönnek majd neki.)

Ami szerintem a(z elég) jó szülő egyik dolga lehet, az az, hogy támogassa a gyermekét. Különösen olyan dolgokban, amelyek előre viszik, lehetőséget adnak neki a fejlődésre. Ilyen eset az, amikor például kiderül, a gyermekünk kiemelkedően tehetséges valamilyen művészeti vagy sportágban. Ráadásul ő is lelkes, hiszen valamiben ki tud tűnni. Élvezi, szívesen csinálja.

piggy_bank.jpgMit tesz ilyenkor a jó szülő? Ha csak lehetősége van rá, akkor támogatja a gyereket – még akkor is, ha ez anyagilag erőn felüli megterhelést okoz a számára. (Képzeld csak el, hogy kiderül: a kislányodnak különleges tehetsége van – a hárfázáshoz. Eléggé sokkoló szembesülni egy hárfa árával...)

Ám ekkor jön a kérdés...

...miből támogassam a gyerekem?

Ami a legfontosabb: érzelemből, szeretetből. Bár az életem a pénz körül forog, szilárdan állíthatom, hogy a pénz fontosságát ebben a kérdésben bármikor, bármilyen körülmények között megelőzi a stabil érzelmi háttér biztosítása.Viszont éppen pénzügyesként azt is tudom, hogy a milyen fontos eszköz(! – és nem cél!) a vágyaink, álmaink megvalósításához a pénz. Úgyhogy következzen egy pár ötlet, hogyan teremtheti elő egy szülő a gyermeke nagy álmára valót.

Tipp #1 – Tervezz, számolj!

A nagy álmokban az a jó, hogy sok ideig tart megvalósítani. Ha pl. a gyermekünk hevesen érdeklődik a tenisz iránt, ráadásul egy szakmailag elismert edző is lát a dologban fantáziát, akkor máris rendelkezésünkre áll egy szakmai vélemény, hogy mennyi idő alatt és nagyjából mennyiből lehet elérni, hogy a gyermekünk egyszer Wimbledon-t nyerjen. Erre már lehet alapozni, lehet számolni, tervezni. Azt már mindenképpen látni fogjuk, hány évünk van egy tekintélyes összeg összegereblyézésére.

Nagyon fontos szempont! Ha ilyenkor az edző, zenetanár, akárki (a gyerek álmaitól függően) mond egy hozzávetőleges, de szép nagy összeget, még nem kell feltétlenül a szívünkhöz kapni! Hiszen ezt a pénzt folyamatában kell előteremteni, nem egy összegben!

Tipp #2 – Keress támogatókat

További jó hír az, hogy vannak arra is lehetőségek, hogy ne nekünk egyedül kelljen az utolsó fillérig mindent előteremteni a gyermekünk álmaihoz. Ha a gyerek valóban jó abban, amit csinálni akar, akkor könnyen lehet, hogy ilyen-olyan támogatásokat is meg tudunk pályázni. (Pl. a zeneiskoláknak általában vannak alapítványaik, amelyek a tehetséges tanítványokat valamilyen formában – akár tandíjkifizetéssel, akár hangszerkölcsönzéssel – támogatni tudják.) Más területeken, pl. a sportban a sportegyesület támogatásán kívül akár szponzorokat is be lehet vonni. Igaz, ez utánajárásba, kapcsolatokba kerül, és ezt nem mindegyik szülő vállalja szívesen. Ebben azonban sokszor akár az egyesületek is tudnak segíteni (mivel nekik ebben nagyobb a rutinjuk is).

Tipp #3 – Tervezz részletesen!

Ha már egyszer megvannak a kiindulási számaid (mennyi pénzbe kerül összesen és milyen hosszú távon kell ezt biztosítani, illetve hogy ehhez milyen támogatást tudsz összeszedni), akkor már tudod, hogy mennyi lesz az évente Rád eső rész. (Ez akár változhat is évenként, hiszen ahogy fejlődik a gyermeked, úgy fordulhat elő, hogy például egyre többet kell versenyekre utaznia. Vagyis a terhek akár növekedhetnek is.)

Ha már tudod, mikorra, mennyi pénznek kell együtt állnia, akkor erre már akár egy komplett programot is ki lehet dolgozni. Ha nagyobb összegről van szó (értsd többmilliós tételről), érdemes ezen a ponton egy pénzügyi tanácsadót bevonni (nem, nem alkuszcég üzletkötőjét, hanem egy valóban független tanácsadót!), aki pontosan kiszámolja és összeállítja, hogy erre a projektre milyen befektetést érdemes indítanod, amelyből mindig fel tudsz venni annyit, amennyire éppen szükség van. Vagy esetleg egy komplett portfóliót, amelyben lejárat és hozam szerint optimalizálható akár az is, hogy 3 év múlva X összeg szabaduljon fel, 10 év múlva meg Y álljon rendelkezésre. Azt is ki fogja számolni, hogy mennyi pénz kell ezek elindításához, illetve havonta mennyit kell félretenni ahhoz, hogy a kulcsévekben teljesüljön a hozamcél (vagyis annyi pénzed legyen a gyermeked fejlődésében kiemelt fontosságú években felszabadítva, amennyi pont akkor szükséges lesz).

Tipp #+1 – Vond be a gyermeked is!

Mivel ez az egész elvileg a gyermeked álma-vágya, így nem árt, ha tudja, miről is szól ez az egész – és nyugodtan mutasd meg neki (életkorának és előzetes ismereteinek megfelelően), hogy mi készül itt tesz is valamit a maga részéről is azért, hogy teljesüljön az álma – és itt nem csak arra gondolok, hogy például beleöli a melót a gyakorlásba az edzésen, a zene- vagy a nyelvórán. Hanem arra is, hogy a maga eszközeivel hozzájárulhat az anyagi fedezet megteremtéséhez is. Meglepő lehet, de már egy gyerek is nagyon sokszor képes segíteni a saját igényei fedezésében. Hogy ezt megtanítsuk a gyereknek – erről szól a pénzügyi nevelés. (Konkrét ötleteket itt találsz ehhez, a gyerekek számára érthető és szórakoztató módon pedig ezekből a könyvekből tanulhat róla a Te gyermeked is a pénzről.)

Így állíthatod a pénzt gyermeked fejlődésének szolgálatába. Mert a pénz Téged és a családodat kell, hogy szolgáljon. Nem pedig fordítva.

Himer Csilla - pénzpedagógus

https://eznemjatek.com

Mentés

Mentés