Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

5 éve repülte el a MALÉV – de mi köze ennek ehhez a bloghoz?

2017. február 01. - Okosodj Velünk

2012. február 3. örökre beleégett a memóriámba. Minden évben elszomorodom kicsit ezen a napon, hiszen gyökeres változást hozott az életembe a MALÉV megszűnése. Fájdalmas, elkeserítő pillanat volt. Mi köze ennek az Okosodj Velünk bloghoz és webáruházhoz? Olvass tovább – személyes vallomás következik valaminek a végéről, és valaminek a kezdetéről.

Nem csak az utasoknak, vagy a dolgozóknak: a MALÉV mindenkinek jelentett valamit, aki Magyarországon él, és elég idős hozzá, hogy emlékezzen. Szignálja egy életre beleégett a tudatunkba, és sokan vagyunk, akik a kék-fehér játékrepülőket „vezettünk” kiskorunkban. Akár utasként, akár „repülősként” szemléljük a volt nemzeti légitársaságot, mindenki kötődött hozzá valahogyan. Egy országot sokkolt, amikor megszűnt.

Különösen minket, dolgozókat. Légiutas-kísérőként dolgoztam ugyanis a Malévnél. Munkatársaimmal tiszta szívből szerettük munkahelyünket, és amikor megszűnt, érzelmileg és anyagilag egyaránt padlóra kerültünk.

De mielőtt elmesélem, mi köze ennek az Okosodj Velünk webáruházhoz és a fejlesztő játékokhoz, menjünk egy kicsit vissza az időben…

MALÉV – amikor egy gyermekkori álom teljesül

Tudom, hogy sok kislány álmodozik arról, hogy légiutas-kísérőként bejárja a világot, mindig csinosan öltözik, udvariasan mosolyog, és kedves utasoknak segít. Én azok közé tartozom, akiknek sikerült: amikor 1994-ben először léptem be a repülőtér kapuján, akkor úgy éreztem, hogy a helyemre kerültem. Otthon voltam, az álmaimban.
Vagy legalábbis majdnem: a kezdetekben a földön, a jegykezelésben dolgoztam :)
FANTASZTIKUS – csupa nagybetűvel – emberek és csodálatos évek voltak ezek. Fiatalon bekerülni egy olyan, szakmailag és érzelmileg is elhivatott közösségbe, ahol mosolyogva lehetett dolgozni és fejlődni, felejthetetlen élmény volt. A kollégáim által lettem azzá, aki ma vagyok. Olyan barátságok születtek a check in-ben, melyek a mai napig elkísérnek az életemben.

4 év után pedig megvalósult az álom, és sok-sok tanulás, teszt, vizsga és elbeszélgetés után ott voltam a csinos kis egyenruhámban, a szépen megkreált masnival a nyakamban a repülőgép fedélzetén. Hosszú éveken keresztül nap, mint nap megtiszteltetés és öröm volt felölteni az uniformist, felöltöztetni a Malévos szívemet és csak repülni bárhova, akárhova a legjobb kollégákkal és utasokkal.

Majd megszülettek a gyermekeim, és én itthon maradtam velük. Természetesen imádtam őket, de minden nap „vágtam a centit”, számoltam vissza, hogy mikor mehetek újra a felhők fölé.
De az álom egy nap véget ért.
2012. február 3. életem legrosszabb napjai közé tartozik. Bár itthon voltam, nem mentem be a MALÉV-hoz aznap, de mélységesen elszomorított a tévében látott elszálló gépek látványa és fájt a szívem a kétségbeesett kollégákért. Olyan megrázó volt számukra az utolsó reggel a reptéren, hogy még most is beleborzongok a gondolatba, hogy ezt végig kellett csinálniuk.

Nem tisztem ítélkezni, de véleményem azért van; úgy gondolom, hogy méltatlan és embertelen kivégzése volt ez a nemzeti légitársaságnak. Vérlázítónak és stílustalannak érzem, ahogy 66 év után leparancsolták a "kékorrú madarakat" az égről.

Eltelt 5 év.

A Malév elvesztése ma is pont annyira fáj, mint egykor – nem csak nekem, hanem régi kollégáimnak is, akik a mai napig barátaim. Azt mondják, hogy az idő begyógyítja a sebeket… Talán így van, de a hegek, amik megmaradnak a sérülés helyén, mindig emlékeztetni fognak arra, hogy volt egyszer egy Magyar Nemzeti Légitársaság, ami az életem legszebb és legmeghatározóbb éveit adta nekem. Nekünk.

Valami véget ért, valami elkezdődött: így született az Okosodj Velünk!

És persze a MALÉV végével új utakat kellett keresnünk.
Talán butaságnak hangzik, de nem akartam, nem voltam képes másik légitársasághoz elszegődni, és 3 kisgyerek mellett természetesen nem is erőltettem a hosszú külföldi utakat. A MALÉV után új fókuszt, célt kellett találnom, és 18 év őszinte szerelem után elképzelhetetlennek tartottam, hogy valami olyanba vágjak bele, valami olyannal keressem a kenyerem, ami nem adja meg ezt az élményt minden nap.

Itthon voltam tehát a picikkel, és gondolkodtam. Mint minden szülőben, bennem is erősen munkált az aggodalom.
Időben és jól csinálnak mindent? Elég okosak és ügyesek? Azok voltak!
A játékok ekkor alapvető részei, főszereplői voltak az életünknek, és mivel koraszülöttek voltak a gyerkőcök, sok fejlesztő játékunk (is) volt.

Én meg rákattantam a fejlesztő, okosító játékokra, társasjátékokra. Annyira megszerettük őket, annyira hittünk bennük, hogy belevágtunk az okososdjvelunk.hu webshopba.
A kezdetek nagyon vidámak voltak, még ha nem is felhőtlenül indult a dolog. Voltak természetesen pofonok, volt pár mélypont, amikor azon gondolkodtunk, hogy abbahagyjuk, de a lábunk vitt előre, és minden rosszból tanultunk valamit. Nagyon sok energiát (és „némi” pénzt is) raktunk a továbblépésbe, és mindig úgy éreztük, hogy megéri.

Folyamatosan fejlődünk eredményeként néhány hónapja megnyitott kicsiny játékboltunk is, ami a 16. kerületben várja a játékos kedvű felnőtteket és az okosodni vágyó gyerekeket.

Az én tanulságom

Így indult az Okosodj Velünk története, ami a Malév csődje, e rettentő szomorú esemény nélkül nem jöhetett volna létre.
A mélypontok nagyon fontosak az életünkben, ezekből lehet újra építkezni, mert a mélypontok kijózanítóan hatnak. Én azt hiszem, hogy ahhoz, hogy tudjunk belőle tanulni, más emberré válni, erős, de legalábbis tanulásra hajlamos személyiség kell. Elveszteni egy érzelmileg is sokat jelentő munkát (mint nekem a MALÉV), vagy egy barátot, családtagot, komoly krízis az életben. Van úgy, hogy krízisek sorozata záporozik az emberre. És tudni kell akkor is felállni, újrakezdeni.

5 év telt el, és engem még mindig mélységesen elszomorít a MALÉV vége – ugyanakkor nagyon hálás vagyok, hogy megszülethetett az Okosodj Velünk. Ahogy mondani szokták: bezárult egy ajtó, és kinyílt egy ablak. És milyen ablak!

Örülök, hogy te is részese vagy ennek: köszönöm, ha olvasol, követsz, és a vásárlóm vagy. Az Okosodj Velünk sikere részben neked köszönhető:)

Video forrás: youtube.com

Mentés

Mentés