Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Januárban mindenki fogyókúrázik: hogyan diétáznak a tengeren túl? Jaaaaaj!

2016. december 28. - Okosodj Velünk

A január hónappal a változások is megérkeznek, amiket az emberek megfogadtak szilveszter este. Rengeteg fogadalom szól arról, hogy a jövő évtől egészségtudatosabb életbe kezdünk. Az itthon trendi diétákat biztosan te is ismered már, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy fogynak máshol? Mondjuk minden trend őshazájában, Amerikában…

Ma egy kicsit más témával foglalkozunk: vége van az évnek, félre a komolysággal, nézzünk inkább néhány ijesztő trendet, hogyan NE kezdj új életet január elsejétől:) Kíváncsiak voltunk, hogy van-e különbség a legnépszerűbb januári fogadalom, a diéta megkezdésében Európa és Amerika között.

Honnan ered a túlsúly?

A túlsúly genetikailag is belénk van kódolva, de rengeteg múlik a tanultakon is. Egy fejlődésben lévő gyerek úgy szívja magába a környezet hatásait, tulajdonságait, mint egy szivacs. Ha tehát tőletek is azt látja, hogy tudatosan válogatjátok meg az alapanyagokat, odafigyeltek a változatos hozzávalókra és rendszeresen étkezésekre, akkor ő maga is ezt követi majd. Szülőként tehát dupla felelősség van rajtad a saját magad, és gyermeked egészségével kapcsolatban is. Ha eddig nem született meg benned az elhatározás, hogy változtass és egy fittebb étrend felé vedd a kanyart, akkor az újév tökéletes fordulópont lehet a számodra is. Ehhez az első lépésed a fogyókúra lenne? Körülnéztünk, milyen lehetőségek közül válogathatsz, hogy mik a trendek itthon és a tengeren túl.

Miért pont Amerika?

Az amerikaiak több mint kétharmada túlsúlytól szenved. Habár az évek során bebizonyosodott, hogy a magyarok sincsenek már nagyon lemaradva ettől az aránytól, mégis azért még vannak különbségek a két kontinens országai között. Az Egyesült Államok már régóta küzd a plusz kilókkal, ezért náluk igazán drasztikus és hajmeresztő diétás módszerek láttak napvilágot. Az egyik közülük a rapid narancs diéta, ami igazán próbára teszi a kitartásod.

Amerikában a narancs a divat

Az amerikaiak csak narancs-diétának nevezik azt a hihetetlenül kemény fogyókúrás módszert, aminél szinte minden élelmet meg kell vonnod magadtól. Ez a diétás módszer egyértelműen nem jó azoknak, akik nem bírják a monoton és egyhangú étkezéseket.... Sőt, ez a diétás módszer - véleményünk szerint - egy agyrém! A reggel, az ebéd, de még a vacsora is jószerivel kétszersültekből, narancsból és teából, áll. Tilos bármilyen édesség fogyasztása (még diétás sem lehet), más szénhidrátok, cukrok, tejtermékek sem megengedettek. A diéta lényege, hogy a szervezetet rászorítja arra, hogy a tartalékaiból nyerjen energiát, ezáltal pedig megkezdődjön a fogyás. Fontos, hogy ebben az időszakban a diétázónak kerülnie kell a fizikai aktivitást, hiszen a szervezete már így is terhelés alatt áll. Kérdés, hogy vajon mennyire egészséges egy héten át, ennyire drasztikusan megvonni a szervezettől a különféle tápanyagokat? Az egészséges táplálkozás ugyanis pont az ellenkezője lenne, kiegyensúlyozott étkezések mellett a szervezet nem kényszerül raktározásra. A súlyvesztéshez valóban szükséges némi megvonás, de az egészség megőrzése érdekében érdemes inkább szép lassan átállni az új, változatos étrendre. Tudjuk, hogy ez nem hoz valószínűleg olyan látványos változást, mégis mi úgy gondoljuk, hogy a fokozatosság és új életmód követése a legcélravezetőbb.

orange_woman.jpg

Kíméletesebb amerikai diéták

Szerencsére van jobb is: ilyen például a 4 napos turbó diétájuk, amiben rendíthetetlenül hisznek. Nem véletlenül, hiszen ezzel akár 5 kilótól is megszabadulhatnak 4 nap alatt. Jóval változatosabb étkezéseket biztosít, mint a narancs diéta, de egészen biztosan nem fog azoknak tetszeni, akik kedvelik a kiadós reggeliket. Többnyire minden reggel 2,5 deciliter langyos citromos vízzel, vagy sima citromos vízzel kell indítani a napot, némi grépfrút társaságában. A kávé szerelmesei viszont szeretni fogják, ugyanis a reggelit sokszor egy csésze kávé váltja fel, habár cukor nélkül… Ebben a diétában is szép számmal találhatóak gyümölcsök, így legalább a vitaminraktárodat felfrissítheted vele kicsit, de kiegyensúlyozottnak ez sem tűnik.

Diéta európai módra

Hazánkban és a környező országokban egészen más trend uralkodik, ahogy ezt a mediterrán diéta is mutatja. Egy ilyen fogyókúrás menü már sokkal megengedőbb, mint amerikai társai, ugyanis ehetsz magas kalóriatartalmú étcsokit, tenger gyümölcseit, de még bort is fogyaszthatsz. Habár tény, hogy ez az étrend nem igazán a kilók falására született, sokkal inkább az egészségmegőrzés a célja, ezáltal pedig a szív- és érrendszeri problémák megelőzése. Bővelkedik a nyers alapanyagokban, az omega-3 zsírsavat tartalmazó ételekben, teljes kiőrlésű lisztes termékekben és sovány húsokban. Ez a diéta azonban csak rendszeres mozgás mellett hoz változást az életedbe.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy az amerikai diéták többnyire mozgásszegények, ám rettentő drasztikusak, gyors eredményt ígérők, de hosszú távon nem tarthatók, így biztosan visszajönnek utána a kilók. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbbjük mindennek tűnik, csak egészségesnek nem! Az európai módszerek inkább a rendszeres testmozgásra épülnek és a változatos étkezésre sarkallnak. Bármelyiket is válasszad, fontos, hogy utána térj át egy rendszeres, és kiegyensúlyozott táplálkozásra, és ezt az üzenetet add át gyermekednek is. A nehéz pillanatokban gondolj arra, hogy az egészséges étrend, és a sok mozgás, ami neked most új, és talán kicsit aszketikusnak tűnik, számára már természetes lesz, és kis szerencsével soha életében nem kell majd diétáznia!

Mentés