Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Nem vagyok tökéletes – és nem is akarok az lenni! A karácsonyi készülődés margójára

2016. december 16. - Okosodj Velünk

A karácsony közeledtével mindenhol lágy és nyugtató ünnepi hangulatú zene szól. Az emberek kényelmesen sétálgatnak az utcákon, korcsolyázgatnak, látszólag minden rendkívül békés… a filmekben. Az ünnepek a valóságban rengeteg teendővel, megoldandó feladattal és bonyodalommal járnak, amik ilyenkor könnyen stresszes állapothoz vezetnek. De vajon hogyan kerülheted ezt el?

„Ezt még el kell mondanom
Magamban nem tarthatom
Figyelj, érdekes
Nem vagyok tökéletes”
- énekelte a Zanzibár egykor. És ha meg akarjuk őrizni az ép eszünket, akkor ez akár az anyák nemzetközi himnusza is lehetne.

Anyaként a hétköznapok rengeteg feladattal és teendővel járnak. Megterhelő megszervezni és lebonyolítani egy egész család mindennapjait egész évben, szabadság nélkül. Mindezek mellett még helyt kell állnod a munkahelyeden, miközben kitűnő feleség és anya is vagy. Csoda, hogy ebbe még nem őrültünk bele!
A rossz hír az, hogy a feladatokat nem tudjuk megszüntetni, a jó viszont az, hogy nem kell idegeskedned amiatt, hogy minden területen megfelelj!

A szuper-anyák csak a tévében léteznek! Minek ennyi szerep???

A személyiség igazán sok szerepből áll össze. Egy adott személy lehet egyszerre például a nő, anya, gyermek, testvér, dolgozó, vásárló is. Nem is hinnéd, hogy egy adott szituációban sokszor mennyi szerepben kell helytállni. Ráadásul ezek közül néhány sokszor üti, vagy esetleg teljesen kizárja egymást és az illető nem képes minden szerepének maradéktalanul megfelelni. Egy családanya esetében rendkívül gyakran előfordul, hogy egy időben több szerep elvárásai is ránehezednek, ami kimerítő tud lenni.

Vegyük példának a közelgő karácsonyi ünnepeket. Elsőre talán neked is a nyugodt és békés Szenteste jut eszedbe először, de egy édesanyának bizony ez ennél jóval stresszesebb időszak, ugye?

  • neki kell gondoskodni az ünnepi menüről. A kitalálástól a megvalósításig – a tökéletes háziasszony
  • neki is meg kell oldania az ajándékok beszerzését – a tökéletes családtag
  • neki (is) el kell menni a gyerek karácsonyi fellépésére, és az ezt megelőző próbákra – a tökéletes anya
  • neki kell közben megfelelnie a főnöke és a munkahelye elvárásainak (akkor is, ha udvariatlanok vele szemben) – a tökéletes alkalmazott szerep
  • neki kell a férjét levennie a lábáról, mint nőnek – a tökéletes nő

Ez csak néhány azok közül, amiknek meg kell felelnie egy családanyának. Nem könnyű tehát kihozni magadból a legjobbat, de szükség van-e egyáltalán arra, hogy minden téren a maximumot nyújtsd? Valóban létezik egy ilyen elvárás, vagy ez csak az agy szüleménye?

stress.jpg

Ne legyél tökéletes!

Személy szerint én utálom a késztetést, hogy mintaanya és –feleségnek kell lenni. Ahogy közeledik az év vége, mindig rájövők, hogy semmi kedvem ennek a képnek megfelelni. Íme néhány röhejesen egyszerű tipp, amiket az utóbbi években (kifejezetten a karácsonyi időszakban) betartok. Így sem stressz-mentes az életem, de legalább néhány nehéz pillanaton átsegítenek:

3 dolog, ami kiegyensúlyozottabbá tesz:

1. Reklámok?! Nemááááár!

Mindenki tudja, hogy a média az egyik legerősebb befolyásoló tényező az emberek önképére nézve. Gondolj csak a reklámokra, vagy a filmekre, amikben mindig tökéletesként ábrázolják a karaktereket. Fontos, hogy tudatosítsd magadban, hogy mindez csak fikció! Én még soha életemben nem voltam olyan „csodaszép” Szenteste, mint a TV reklámokban a családanyák. Ezt a képet gyorsan engedd el! 

2. Egyszerre csak egy dolog!

Könnyű abba a hibába esni, hogy egyszerre több feladatot akarj megoldani, ezáltal pedig egyszerre több személynek tegyél a kedvére. Az én családomban tipikus esett, hogy mindenki tőlem várja a legjobb ajándék ötleteket a gyerekeknek; sőt elvárják, hogy be is szerezzem őket december 24-ig! A tanácsom: mérlegelj és merj nemet mondani!

3. Csak néhány percet kérek…

Még most is, amikor az ünnepek előtti rengeteg feladat miatt összecsaphatnak a fejed fölött a hullámok, tölts legalább néhány percet napközben azzal, ami boldoggá tesz! Az év ebben a szakaszában tudatosan szánok 10 percet arra, hogy délután nyugodtan megigyam a cappuccinomat; ilyenkor töltöm fel magamat energiával és lelkesedéssel a későbbi teendőkhöz. Ez a rituálé csak egy kis semmiség a mindennapjaimban, de tényleg segít túlélni egy-egy nehezebb pillanatot.

A tökéletes nő nem létezik. És nem is kell, hogy létezzen! Hibázz bátran, majd tanulj belőle és nevess sokat, mert az élet nem szólhat arról, hogy mindig csak valami olyanra törekedj, ami valójában nem is létezik!

Boldog karácsonyi készülődést! ;-)

Mentés