Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Hogyan készülj adventre – gyerekekkel?

2016. december 07. - Okosodj Velünk

Szerintem egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Karácsony a gyerekek egyik legkedvesebb ünnepe. Nemcsak a Jézuska-hozta meglepetések miatt, hanem számtalan más időszakos csoda is széppé teszi számukra az adventi időszakot. De hogyan érdemes velük várni a karácsonyt? Miként vond be gyermekedet, az adventi készülődésbe? Erről írok ma neked :)

Az adventi időszak

Napjainkban az adventi készülődés már nem csak a keresztény családok körében elterjedt szokás. Eredetileg ez az az időszak, amikor a hívők felkészülnek Jézus születésnapjának megünneplésére, lélekben és testben egyaránt, ezzel is kiemelve ennek a napnak a jelentőségét. Az András napjától kezdődő négy hét elnevezése is a várakozásra utal, mivel a latin eredetű “Adventus” szóból ered, aminek jelentése “jön”. Az Advent színe a mély lila, így az ünnepi koszorúkban is ez a leggyakoribb szín (hagyományosan 3: az utolsó előtti gyertya pedig rózsaszín). A keresztény vallás szerint ebben a négy hetében tilos a mulatság, és vigadalom is. Ilyenkor tartják az úgynevezett Kisböjtöt is, aminek ideje alatt nem szabad húsételeket fogyasztani.

Ma már az adventi időszak leginkább az örömteli várakozásról és készülődésről szól. Mindenki kialakítja magának és családjának a saját szokásait és rutinját. Nem érdemes kihagyni a gyermekeket sem ebből, hiszen megannyi tanulási és szórakozási lehetőséget adhat az adventi időszak is.

advent.jpg

5 tipp, hogyan készüljetek a gyerekekkel karácsonyra:

  1. Adventi naptár – kicsit másképp

A legtöbb gyermeknek a karácsony előtti hetekről az adventi naptár jut eszébe, amiből minden nap kapnak egy-egy édes finomságot egészen december 24-ig. Az üzletek és a gyártók rengeteg csokoládét, és más apróságokat tartalmazó naptárakat dobnak ilyenkor a piacra, amikből választani sokszor igazán nehéz. De miért is fizetnél érte, ha elkészíthetitek magatok is?
Az interneten rengeteg ötletet találhattok, vagy akár készíthetitek saját ötlet alapján is. A saját készítésű kalendáriumok szinte bármiből készülhetnek: például valamilyen erősebb szövetből, amin 24 darab kis zseb található. Ezekbe a kis zsebekbe utána bármilyen apróságot elrejthetsz. Az ilyen adventi naptárnak nagy előnye, hogy te döntheted el, hogy mi kerüljön bele, így sokkal egészségesebb és hasznosabb dolgokkal töltheted fel.

Sőt, akár együtt is elkészíthetitek a kicsikkel. Érdemes bevonni őket is, mert miközben kitaláljátok, hogyan is nézzen ki, javul a szépérzékük, és a térlátásuk is, így ez egyfajta fejlesztő játék is lehet:) Ha a kisebb és könnyebb varrásokban is kéred a gyerkőc segítségét, akkor javíthatod vele a finommotorikus mozgását is. Lehet, hogy nem lesz annyira szép, mint a kirakatban, viszont sokkal értékesebb az az idő, amit közösen beletesztek! Ha nem szeretnéd, hogy szúrós tárgy közelébe kerüljön, akkor megengedheted neki, hogy ő ragassza fel például a kisebb díszeket. A közösen készített adventi kalendárium igazán különleges lesz a számára, amiből mindennap öröm kivenni a legújabb meglepetést (amit már persze hozhat bele akár a Jézuska is :-)

  1. Saját készítésű adventi koszorú

Nem hagyhatjuk ki az adventi koszorút sem, ami egy ünnepi asztalról sem hiányozhat. A saját készítésű koszorú igazán meghitté teheti az ünnepet, és az azt megelőző időszakot is. A közös készítés közben beszélgethettek a koszorú eredetéről, jelentéséről, amivel bővítheted gyermeked ismereteit is.

  1. Karácsonyi kézműves foglalkozások

Rengeteg játszóház és művelődési ház várja a gyerekeket és családjukat közös kézműves foglalkozásokra. Ezeken a helyeken kellemes, családias hangulatban készíthettek különböző adventi tárgyakat, díszeket. Tökéletes lehetőség ez a barátkozásra és a közös időtöltésre. Itt biztosan jól fogja érezni magát szülő és gyermek egyaránt!

  1. Karácsonyi adományozás

Rengeteg karitatív szervezet várja az év minden napján az adományokat, az ünnepek közeledtével azonban különösen nagy hangsúlyt kap az adakozás. A gyerekekkel közös adományozás nem csak hasznos, de pedagógiailag is fontos üzenetet tartalmaz. Minden otthonban van néhány nem használt játék vagy ruha, amik a szekrényben porosodnak. Nektek probléma a tárolásuk, másnak azonban nagy boldogságot jelenthetnek. Az adventi készülődésbe tartozhat ezek átválogatása is, majd a közös elajándékozás. Kisebbeknél érdemes már hónapokkal korábban beszélgetni róla, hogy ne rossz élménynek maradjon meg az első adományozás. Nagymértékben javíthatsz gyermeked empátiáján, nem mellesleg segíthettek is rászorulókon is.

  1. Közös díszítés

Tegyetek ki minden nap, vagy advent minden vasárnapján egy kis apró díszt, dekorációt a lakásba! Ez lehet egy fényfüzér, egy ablakba helyezett (elektromos) gyertyasor, egy pár karácsonyfadísz, egy kedvenc karácsonyi plüssjáték, ami az ágyon ücsörög napközben… rengeteg apró ötlet van, és ezek nagy részében a gyermeked is tud segíteni. Ne hagyjátok ki a gyerekszobát sem a díszítésből!

Az advent egy csodás, örömteli időszak, amiből kár lenne kihagyni a család legkisebb tagjait. Alkossátok meg a ti családotok saját hagyományait, amit majd generációkon át őrizhet a család, és ami szebbé tesz minden Szentestét.

Pinterest oldalunkon kreatív ötleteket találtok: töltsd le színezőinket, készíts egyedi dekorációt a karácsonyfára vagy az ünnepi asztalra. Klikk ide!

Mentés