Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Miért jó idős korban társasjátékozni?

2016. december 02. - Okosodj Velünk

Vannak gyerekek és örök gyerek felnőttek, akik mindig kaphatóak egy kis közös játékra. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben számtalan, 18 éven felülieknek szóló társas-, és interaktív játék született. De vajon van valami hasznuk, azon túl, hogy szórakoztatnak?

Az ember játékos lény, nemtől és kortól függetlenül. Persze, ahogy mindenben, ebben is vannak egyéni eltérések, de alapvetően mindenki kedveli a játékok okozta feszültséget, vidámságot és esetenként a győzelmi érzést. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a szabaduló szobák sikere, amelyekből évről-évre egyre több létesül. De igazából a lakásból sem kell kitenned a lábad ahhoz, hogy egy kis izgalmat csempéssz a hétköznapokba: megannyi, felnőtteknek szóló társasjátékunk van, amik közül kedvedre válogathatsz.

Hogyan játszanak a gyerekek és hogyan játszanak a felnőttek?

Érdemes megfigyelni, hogy miként játszik egy gyermek és hogyan egy felnőtt. A gyerekek legnagyobb motivációja a nyerés. Ezért képesek akár a szabályokat is módosítani, aminek sikeressége csakis a többi játékos engedékenységén múlik. A játékszabályok megkerülése nem jelenti azt, hogy a gyermek intelligenciája nem elég fejlett, és nem tudja betartani a szabályokat, sőt! Az új, számára kedvező játékmenet kitalálása magas kreativitásra utal. A gyerekek tehát közös játék során sokat tanulnak az életről, a másokkal történő kommunikációról, a csapatjátékról, a szabályokról és fejlődik a logikájuk is.

Ezzel szemben a felnőtteket már más motiválja játék közben. Habár számunkra is lényeges szempont a végső elismerés, de ebben a korban már sokkal inkább a képzelet és a játék menete okozta kellemes feszültség és várakozás az, ami vonzóvá teszi a társasjátékokat. Ennek eredetére egészen egyszerű a magyarázat: az őskorban az ember számtalan veszélyforrásnak volt kitéve, az evolúció fejlődése során azonban a veszély jellege megváltozott, és ma már sokkal inkább lelki megterhelés nehezedik ránk. A társasjátékok adrenalinnal tölthetik meg az agyat, ami felpörget és kimozdít a komfortzónádból. Az tehát egyértelmű, hogy a játék szeretete nem korfüggő, csupán a jellege változik az idők során. De vajon van felső korhatára a társasjátékoknak? A válasz: nincs. Azt is eláruljuk, hogy miért :)

Társasjáték idős korban: miért jó?

A kor előrehaladtával lassulnak az agyi funkciók. Egyes feladatokat már nehezebben lát el az ember, ugyanakkor jóval több tapasztalattal rendelkezik, mint egy fiatalabb játékos. A társasjátékok képesek a megszerzett ismereteket feleleveníteni, és azokat újakkal bővíteni. A játék tehát nem csak szórakozásra, hanem az elme megtornáztatására is kitűnően alkalmas.

man-798989_1280.jpg

3+1 ok, miért jó a társasjáték idősebb korban is

1. Együtt van a család

Természetes, hogy a generációk közt rengeteg különbség van. Néha nehéz kütyü-güzü unokának és régimódi nagypapának megtalálnia a közös hangot, vagy egy történetet egyformán értékelni, hiszen mindenki a saját szemüvegén át nézi a világot – és ez sokszor feszültségekhez vezet. A közös játék lehetővé teszi, hogy azok a bizonyos falak leomolhassanak a generációk között. Ilyenkor megismerheti egymást a nagyszülő és az unoka is, miközben kellemes emlékeket szerezhetnek együtt.

2. Frissen tartja az elmét

A társasjáték folyamatos edzésben tartja az elmét. Használni kell a kreativitást, a logikát, és folyamatosan előre kell tervezni. Ahhoz, hogy az agy hosszú ideig, fiatalokat meghazudtolóan működhessen, szükségesek a napi kihívások, amik során edződhet. A nyugdíj időszakában már megszűnnek a munkahely adta feladatok, ami az elme ellustulásához, és agyi tevékenység kimutatható csökkenéséhez vezethet. A társasjátékban az a nagyszerű, hogy egyszerre szórakozhattok és karbantarthatjátok az elméteket.

3. Segít felvenni a ritmus a modern világgal

„Bezzeg az én időmben!” Sokszor halljátok ezt a nagyitól? Akkor vegyétek elő a társasjátékokat! Számos játék ma már a modern világ vívmányaira, vagy életmódjára épít. A közös társasjátékozás közben a nagyszülők is hamar képben lesznek, hogy mi minden újdonság érkezett a világba. És hogy ez miért is olyan jó ez? Mert könnyebben boldogulnak majd a mostani digitalizált és megváltozott világban, és hamarabb találjátok meg a közös hangot is.

3+1. A nevetés fiatalít

Nem hagyhatjuk ki a z egyik legfontosabb és legkellemesebb előnyét a társasjátékozásnak. Ez nem más, mint a nevetés! A nevetés köztudottan fiatalít, és a boldogsághormonoknak köszönhetően hozzájárul az egészség megőrzéséhez is. A közös öröm pedig csak megsokszorozza az élményt! Váljatok örök fiatalokká bármelyik társasjátékunk segítségével:)

Lepd meg családod fiatalabb és idősebb tagjait is egy kis vidámsággal, bármelyik társasjátékunk egyikével. A hűvös időben a lehető legjobb elfoglaltság lesz a közös játék, és ki tudja… lehet, hogy a nagyszülők tarolni fognak benne. Családi mókára fel!

Mentés