Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Hogyan készül a zseni? Géniusz-recept a feltalálók napjának alkalmából

2016. november 11. - Okosodj Velünk

November 9.-én ünnepeltük a feltalálók napját, ezen a napon emlékezünk meg mindazokról, akik a zseniális elméjüknek köszönhetően, találmányaikkal izgalmasabbá, kényelmesebbé, vagy színesebbé változtatták életünket. De vajon a zseniális elme velünk született, vagy szerzett tulajdonság? Hogyan fejlesztheted gyermeked tehetségét?

Hányszor lehet hallani, hogy valaki azt mondja a gyermekére, hogy az ő kisfia/kislánya született zseni? És természetes, hogy így is van. De mikortól nevezhetünk egy csemetét zseninek? Hol húzódik a határ a zsenialitás és a kreativitás között? Egyáltalán van-e különbség?

A gyerekek tanulási folyamata jóval korábban megkezdődik, mint azt gondolnánk. Már az anyaméhben megtanulják megkülönböztetni anyjuk hangját a többi a zajtól, elsajátítják az alapvető önvédelmi mozdulatokat, megtanulják szopni az ujjukat. A tanulás tehát már roppant korán megkezdődik, és egy egész életen át tart. Hogy a gyermek milyen ütemben fog fejlődni és lesz-e olyan terület, amelyben kimagaslóan teljesít, az az idők során fokozatosan fog kiderülni. Ez függ a gyermekek veleszületett képességitől, és az őt körülvevő környezettől is.

A született zseni kifejezés tehát nem alaptalan, de a „hozott anyag” csak egy része a zsenialitásnak. Ha a gyereket nem éri elég impulzus, egy ingerszegény, fejlődési lehetőségekben hiányos környezetben az intelligenciája szép lassan elsorvadhat. Fontos tehát, hogy a gyermek tapasztalatokat szerezhessen, és legyen lehetősége tanulni, következtetéseket levonni belőlük.

A zsenialitás igazán tág fogalom, amibe sok minden belefér. Előfordul, hogy valaki a matematikában brillírozik, míg más a művészetekben teljesít kimagaslóan, vagy esetleg a kreativitása átlagon felüli. Ilyen értelemben tehát minden gyermek lehet talentum. Meglepő, hogy a legtöbb ismert zseni egyes területeken kifejezetten alulteljesített, míg más dolgokban szárnyaltak. Ez igaz lehet gyermekedre is, így nem érdemes túlhajszolnod, hagyd, hogy a maga területén remekelhessen.

Hogyan segítsd gyermeked intelligenciájának fejlődését?

Már az óvodákban is rengeteg fejlesztő foglalkozásban vesznek részt a gyerekek, nem is beszélve később az iskoláról, de ezek mellett nem árt otthon is egy kicsit játékosan fejlesztened csemetéd. A hangsúly a játékosságon van: ne terheld túl, ne akarj zsenit nevelni belőle, inkább hagyd, hogy a tanulási folyamat szórakozás legyen, és rájöjjön, miben jó igazán!
Adunk neked pár tippet, amivel játékosan támogathatod az intelligenciájának a fejlődését:

  1. Csinálj mindenből játékot!

Talán nem is hinnéd, de a hétköznapi teendőkben rengeteg fejlesztési lehetőség rejlik. Egy vásárlás például ideális a számok világának megismerésére, a viszonyítások, a különbözőségek és hasonlóságok felismerésére. Az unásig ismert mesesláger lehetőséget ad az ének, a tánc gyakorlására, de kis kreativitással át is írhatjátok a dalszöveget, és máris költőt nevelsz. A hétköznapi szituációk azért is jó fejlesztési lehetőségek, mert közben megtaníthatod gyermekednek, hogy miként viselkedjen, gondolkodjon, és ez az, ami igazán fejleszti az intelligenciát.

  1. Adj neki feladatokat!

Az életkornak megfelelő kisebb-nagyobb feladatok nagyon hasznosak a gyerekek agyi fejlődése szempontjából, és ha ezeket sikeresen elvégzi, akkor az önbizalmát is növeled vele. Ez a kis feladat lehet a megterítés, vagy akár egy levél eljuttatása, a lényeg, hogy engedd, hogy egyénileg oldja meg azokat.

  1. A fejlesztő játékok széles tárháza

Rengeteg fejlesztő játék található a piacon, ezekből életkortól és a fejlesztendő területtől függően tudod kiválasztani azokat, amik hozzájárulnak gyermeked gyarapodásához.

tudomanyos_jatekok.jpg  Mi most 3 labirintusjátékot mutatunk, és egy negyediket a kicsiknek:

  • Gravity Maze

Ezt a játékot nem csak a 8 év feletti gyermek, hanem még a szülők is élvezni fogják. Egy hihetetlen látványos, ugyanakkor logikus játékról van szó. A játék célja, hogy az egyre nehezedő feladványkártyák segítségével minél izgalmasabb és szebb tornyokat hozz létre, úgy, hogy a tornyok belsejében egy golyó végiggurulhasson a kanyargós pályán. Az építés közben fejlődik gyermeked térlátása, logikája, és tervező- előrelátó képessége is.

  • Circuit Maze

Ez a gyerekeknek szóló kapcsolásos játék sokszor még a felnőtteken is kifog! A játék során kisebb áramköröket kell kialakítanotok a megadott feladványok szerint. Ha mindent jól csináltatok, akkor egy felvillanó lámpa jelzi a tökéletes kapcsolást. A játék közben fejlődik gyermeked logikája, anyagismerete, és később a fizikaórán is brillírozni fog.

  • Laser Maze

Végre egy játék, ami akár a nagyobb gyerekeket, vagy akár a kamaszokat is megfogja! Nem véletlen, hiszen ez taktikai játék a modern tudományt használja fel: ha megfelelően rendezitek el és állítjátok be a tükröket, akkor a lézersugár a kijelölt célba ér. Izgalmas és gondolkodtató játék az egész család számára – ráadásul kísértetiesen hasonlít egy kémfilm csapdájára!

  • A legkisebbeknek: Kicsoda? Micsoda?

Egy helyes kreatív játék a kisebbeknek is jár. A játék 45, verses, találós kérdést és 45 képes megfejtést tartalmaz. A megfelelő válasz megtalálásában mókás egerek segítenek. Ezzel a játékkal a család apró tagjai is sokat tanulhatnak a világról, és az abban lévő dolgok kapcsolatairól. Jó hangulatú és intenzíven fejlesztő játék, ami tökéletes választás nem csak az esős napokon.

Egy jó játékkal a te gyermekedből is előbújhat a rejtett zseni. Nincs más teendőd, minthogy kiválaszd a számotokra legizgalmasabbat!

Mentés