Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Gyerekek és a technika

2016. október 30. - Okosodj Velünk

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a mai gyerekek már „digitális bennszülöttek”, akik úgy kezelik a technikai kütyüket, mintha mi sem lenne természetesebb. Míg nekünk, felnőtteknek eltart egy pár napig, mire hozzászokunk új telefonunkhoz, vagy egy új operációs rendszerhez, a gyerekek csak kézbe veszik, és már tudják is kezelni. Mik lehetnek ennek a hosszú távú előnyei?

„Bezzeg a mi időnkben… mi még nem iPhone-ért sírtunk a szüleinknek, hajnali 2-kor aludtunk, és nem azt posztoltuk a facebookra, hogy „like, ha fenn vagy”, és igazi barátaink voltak, akikkel igaziból találkoztunk és igaziból nevettünk, és nem a messengeren cseteltünk. Mégis túléltük.” – te is láttál már ehhez hasonló üzeneteket a facebookon, ugye? És neked is eszedbe jutottak azok a régi szép idők, amikor a játszótérre még játszani – később beszélgetni – mentél a barátaiddal, nem pedig azért, hogy mindenki a telefonját nyomkodja?

A mai gyerekek egyre ügyesebben és egyre többet használják a modern technika vívmányait: már a kisiskolások is odáig vannak a Minecraft-ért, természetes nekik a facebook, és karácsonyra iPhone-t kérnek. Sokan ilyenkor felsóhajtunk, hogy ejj, mi lett a mai fiatalsággal – pedig ha jobban belegondolsz, ez egyáltalán nem akkora probléma!

A mai gyerekek ugyanis teljesen máshogy állnak ehhez hozzá, és mára eljutottunk arra a pontra, hogy sok esetben mi, felnőttek tanulhatunk az ő friss ötleteikből és meglátásaikból.

A világ legfiatalabb programozója

A világ legfiatalabb programozója jelenleg egy számítógépes játékon dolgozik, de már a Microsoft is elismerte képességeit: megkapta Microsoft Office Professional minősítést, amihez 700 pontot kell elérni a teszten – ő 757 ponttal teljesítette azt.
Mit gondolsz, hány éves?
20?
15?
13?
Egyik sem: az illető egy 7 éves kisfiú, Muhammad Hamza Shahzad,  akinek az a terve, hogy ő lesz a következő Bill Gates.

Nem ő az egyetlen kiskorú a szakmában: Tanmay Bakshi 12 éves, de már 5 éves kora óta kódol, járja a világot és előadásokat tart, megjelentetett már egy könyvet is, Wasik Farhan-Roopkotha pedig, aki jelenleg 10 éves, 7 évesen bekerült a Guinnes rekordok könyvébe, mint a világ legfiatalabb IT-szakértője. 1 évesen kezdett játszani a számítógépen, és a célja, hogy egyszer saját operációs rendszert készíthessen. Ő bekerült a bangladesi általános iskolás tankönyvekbe is, hogy története más gyerekeket is motiváljon.

social_media.jpg

Pokémon Go és az adatkezelés

Napjainkban már egyre több információ áll rendelkezésünkre, és ezt egyre nehezebb átlátni, pedig mind az üzleti-, mind a magánéletben nagyon hasznos, ha a kapott tudást rendszerezni tudjuk. Több cég is foglalkozik már azzal, hogy az adatokat valamilyen átlátható formában tárja a felhasználó elé, és bár ezek elsősorban vállalati alkalmazások, de előfordul, hogy magánszemélyek is meglátják a benne rejlő potenciált. Sőt, gyerekek is!
És természetesen minden cég szereti hangsúlyozni, hogy ez olyan egyszerű, hogy akár a gyerekek is tudják használni…

Legalábbis ezzel büszkélkedik honlapján az egyik ilyen honlap, amelyik rendszeresen jelentet meg gyerek-sikertörténeteket.
Az egyik kisfiú például, a 8 éves Judah Bausili a Pokémon kapcsán jött rá, hogy ennyi információt nagyon nehéz fejben tartani: a 46 elfogott kisállatka mindegyike más erősségekkel és gyengeségekkel rendelkezik, és egy csatában nagyon fontos, hogy a megfelelő pokémont küldjük hadrendbe. De honnan is tudnánk, hogy a rengeteg lény közül melyik tudja majd legyőzni az ellenfelet?

Ezen információk kezeléséhez apukája megmutatta neki az általa munkához használt szoftvert, amit Judah természetesen percek alatt átlátott, és hamarosan már maga építgette az adatbázisát. Nem csak tárolta és rendszerezte az adatokat, de újat is tanult belőlük: ezek a vizualizált adatok mutatták meg neki, hogy korábbi kedvencénél vannak sokkal erősebb és hatékonyabb pokémonok is.

Sőt, annyira megtetszett neki a szoftver, hogy már az apja kezéből is kiveszi olykor a munkát, és előfordult, hogy azt kérte: hadd rakhassa ő össze az adatokat az ügyfélnek (természetesen szigorú szakmai felügyelet mellett).

Szerinted ő mennyire könnyen talál majd munkát ilyen tudással tizenpár év múlva?

Mi köze ehhez a te gyerekednek?

Talán a te gyermeked nem fog 5 évesen programozni, és azt sem szeretnéd, ha 10 évesen már napi 10-12 órát ülne a gép előtt, a legújabb projektjén dolgozva. Megértjük – szerintünk is az az egészséges, ha a gyerekek szaladnak, játszanak, közösségben vannak, és úgy általában – gyerekek.

De az is fontos, hogy ne éreztesd velük, hogy a technika rossz, ördögtől való, engedd, hogy megismerkedjenek vele, hiszen így már egész kicsi koruktól olyan készségeket szerezhetnek, amiknek később nagy hasznát fogják venni az iskolában, tanulásnál, sőt, később a munkaerőpiacon is. 

Mentés