Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Állj! Mikor jut időtök egymásra?

2016. október 15. - Okosodj Velünk

A gyereknevelés az egyik legszebb, ugyanakkor a legidőigényesebb dolog a világon. Kortól függetlenül mindig akad teendő a gyerkőc(ök) körül. De mikor jut idő magatokra? Ha pedig sikerül időt szakítani egymásra, akkor mivel érdemes eltölteni ezeket az értékes perceket, órákat? Megosztunk néhány tippet, ami nekünk bevált :)

Az új családtag

A gyermek érkezésével a családotokban új szerepek jelentek meg. Anyává és Apává váltok, ami ebben az időszakban az elsődleges feladat számotokra. Ezzel kissé háttérbe szorul a női és férfi mivoltotok, de teljesen persze nem tűnik el. Az új család megszületése sok új feladattal és konfliktushelyzettel jár, de sokat segíthet ezek megoldásában, ha magatokra is tudtok időt szakítani, így újult erővel folytathatjátok a gyereknevelést. Tudjuk, hogy egy csecsemő esetében ezt igazán nehéz megszervezni, és sajnos ez később sem lesz sokkal egyszerűbb feladat, de mégis érdemes energiát fordítanotok a közös, páros kikapcsolódásra.

Hogyan szakítsatok időt egymásra?

Igazán szerencsésnek mondható az a gyermek, aki egy, vagy akár több nagyszülő szeretetét és gondoskodását élvezheti. Emlékszel rá, hogy milyen jó is volt, amikor nyáron a nagyival szedhetted például az almát, vagy amikor megtanítottak biciklizni? Esetleg amikor közösen jártatok úszni a tóra? Bármi is legyen a Te szép emléked, ez a gyermeked számára is ugyanolyan fontos. Ha tehát szeretnétek egy kis időt kettesben tölteni, akkor a nagyszülők segítségetekre lehetnek. Érdemes már korán hozzászoktatnod gyermeked, hogy időnként a náluk töltse az idejét: nem csak a felügyeletet oldjátok így meg, de egy bensőséges nagyszülő-unoka kapcsolatot is megalapoztok.

Előfordul azonban, hogy nincsen se nagyszülő, se nagynéni, se semmilyen más családtag, aki segítségetekre lehetne. Ebben az esetben számtalan foglalkoztató, és tábor várja a gyerekeket, ahol hasznosan tölthetik el az idejüket. Ha pedig minden kötél szakad, akkor hívhatsz alkalmanként egy bébiszittert. Tény, hogy ez pénzbe kerül, de egy-egy alkalommal érdemes erre áldoznod – tekintsd úgy, hogy sokkal olcsóbb, mint a párterápia, ha elhidegültök egymástól!

couple.jpg

Miért jó a gyereknek, ha kimozdultok?

Ha azt hiszed, hogy a randitok csak a ti hasznotokra válik, akkor tévedsz. A külön töltött idő abban is segít, hogy a csemetéd önállóbb lehessen. Ha pedig magabiztosan elvan nélkületek is, és megszokja, hogy időnként másként zajlik a napi rutin, akkor könnyebben helytállhat az élet egyéb kihívásaiban is.

Milyen gyakran szakítsatok időt egymásra?

Ez páronként abszolút eltérő, de heti egy alkalmat mi feltétlen ajánlunk. Tuuuudom, hogy most sokan azt mondjátok: ez lehetetlen! Gyerekek mellett ennyi időt nem igazán könnyű felszabadítani. De ez lehet egy fix nap, vagy délután, amikor csak ti vagytok,  ez akár alkalomszerűen is működhet. Fontos, hogy amikor először elmentek kettesben, annak legyen némi előzménye, vagyis akire rábízzátok gyermeketeket, azzal töltsön egy kicsit több időt a megelőző napokban, hogy se nektek, se a gyereknek ne legyen túl idegen a szituáció. Így ráadásul megbizonyosodhattok arról is, hogy amíg távol lesztek, minden rendben működik.

Apropó távollét! Íme, néhány alapszabály a párban töltött estékre:

  • Ne hívogasd a nagyit vagy a bébiszittert óránként, hogy minden rendben van-e! Ha bármi probléma adódna, akkor úgyis téged keresne először. A gyakori ellenőrzéssel hamar megölheted az intimitást a telefon mindkét oldalán, ráadásul a párod is jogosan gondolhatja, hogy ő megint csak a második helyen van.
  • A legtöbben ilyenkor szívesen beülnek egy moziba, de inkább kerüljétek őket. Keressetek olyan programot vagy elfoglaltságot, ahol tudtok beszélgetni. Persze mindenkinek más program esik jól és az is rendben van, ha ti épp egy mozira vágytok most, de sokkal kellemesebb például egy vacsora, ahol azokról a dolgokra is beszélgethettek, amikről a hétköznapokban nem tudtok.
  • Próbáljatok olyan elfoglaltságot és témát választani ez idő alatt, ami kettőtökről szól. Ne a gyerekkel kapcsolatos nézeteltérések, vagy gondolatok köré épüljön az együttlét (persze néha ez is elkerülhetetlen). Ilyenkor beszélgessetek inkább a jövőbeli álmaitokról, vágyaitokról, vagy akár egy kellemes wellness közben csak pihenjetek csendben egymás mellett.

Intimitás-tippek a hétköznapokra

Hogy a “randik” nyugalomba teljenek, érdemes a hétköznapok során is néhány szabályt felállítanotok, ami megkönnyíti a kettesben töltött időt. Például a gyerek a saját ágyában aludjon, amikor csak lehet, mert így nem fog kialakulni benne az a szokás, hogy csak a szüleivel képes elaludni. Így a nyugodt pihenés nélkületek is garantált, és a nagyinak sem lesz probléma lefektetni a porontyot.
Beszélgessetek sokat, kettesben, hármasban, négyesben: ne mindig a tévé vagy az okostelefon legyen a főszereplő a családban, hanem egymás társaságában is keressétek a kikapcsolódást (mi például gyakran társasjátékozunk). Így nem kell azon rágódnod, hogy elég figyelmet kap-e a gyerek, és nem veszi-e rossz néven, amikor nélküle mentek valahova. Közhely, de a gyerekek nagyon gyorsan felnőnek, és ha most nem töltötök elég időt, később majd nagyon fogjátok bánni mindannyian…

Mentés

Mentés