Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Hogyan segíts gyermekednek az otthoni tanulásban? 5 tuti tipp

2016. szeptember 30. - Okosodj Velünk

Már épp elég ideje tart a tanév ahhoz, hogy elfogyjon a kezdeti lelkesedés, és kezdjenek komolyabbá válni a számonkérések. Egyre keményebbek a követelmények, és egyre kevesebb kedve van a gyereknek tanulni: hogyan segíts neki, hogy jó eredményeket érjen el az iskolában?

Az iskola követelményeinek megfelelni nem könnyű, és sajnos nem könnyebb a helyzet otthon sem, mert kinek van kedve tanulni, miután már hosszú órákat töltött az iskolapadban? Te is felháborodnál, ha minden nap haza kellene vinned a munkát…
Szerencsére a helyzet azért nem reménytelen, a gyereknek igenis lehet segíteni abban, hogy szívesen üljön le tanulni, és ne legyen nyűg a leckeírás sem. Olvass tovább, mert most leszámolunk a motiváció-gyilkos körülményekkel, és segítünk, hogy segíthess!

Miért is olyan nehéz otthon tanulni?

Ahhoz, hogy megtudd a választ, vizsgáljuk meg egy kicsit az iskolai közeget. Ez az a hely, ahova a legtöbb gyerek nem szeret járni, holott a tanulás szempontjából ez a legideálisabb környezet. Itt ugyanis rá vannak kényszerítve a tananyag elsajátítására, és az ezt segítő eszközök, könyvek használatára. Habár sokszor az órarendek zsúfoltak, és gyorsan követik egymást a tanórák, mégis az a 45 perc többé-kevésbé tartalmas tanulással telik.

Ezzel szemben otthon számtalan tényező hátráltatja gyereket abban, hogy eredményesek legyen:

  • Halogatás és rossz időbeosztás

Mit csinál egy egészséges gyermek, ha hazaér? Egyesek esznek, mások kicsit pihennek és játszanak, de akad olyan is, aki esetleg szunyókál egy keveset. Csak nagyon kis százalékuk áll neki a házi feladat elkészítésének egyből, ahogy hazaért. Ez még nem is lenne gond, szükség van a kikapcsolódásra, de nem érdemes túlzásba vinni: az ember agya a nap folyamán folyamatosan veszít frissességéből, így minden elvesztegetett perccel, órával, egyre nehezebb lesz a koncentráció.

  • Eszközök (nem) használata

Míg az iskolában kötelezik a diákokat a munkafüzet, a körző, vagy bármilyen más eszköz használatára, úgy otthon ez nem természetes, és nem is leellenőrizhető. Sok gyermek lustaságból, vagy figyelmetlenségből nem megfelelő módon végzi el a házi feladatát, ez pedig akár romló teljesítményhez is vezethet.

  • Külső ingerek

Habár a média és a digitális világ megállíthatatlanul kezd betörni az iskolákba, azért az még mindig egy ellenőrzött és korlátozott közegnek számít a lakáshoz képest. A legtöbb gyerek otthonában legalább egy tévé, vagy számítógép van, amelyek olyan háttérzajt adnak, amik zavaróak lehetnek, ha tanulásról van szó. Nem is beszélve a szobában lévő játékokról, könyvekről, apróságokról, amik sokkal-sokkal érdekesebbek, mint a tankönyv száraz szövege!

  • Segítség hiánya

Az iskolában a tanár adja az instrukciókat, a diák pedig elvégzi azokat. Nem kell gondolkodnia azon, hogy hol is kezdje, és ha elakad, könnyen kaphat segítséget. Otthon azonban nem mindig van ideje a szülőnek felügyelni, nem minden kérdésre tud válaszolni, és a legtöbbször az idejét is magának kell beosztania a diáknak. Gondolj bele: veled is előfordul munka közben, hogy a feladathalomra ránézve azt sem tudod, hol kezdd, ugye? A nebulónak is sokkal nehezebb dolga van, ha senki nem segít neki a feladatok leküzdésében.

homework.jpg

5 tipp, hogyan segítheted gyermekedet a tanulásban

Otthon tanulni tehát korántsem könnyű, de szerencsére nem is lehetetlen. Sőt! Egy kis kreativitással még akár szórakoztató is lehet a lecke. Adunk néhány tippet, hogy mivel tudod segíteni a teljesítményének javulását otthon, de akár még az iskolában is:

  1. Nevezzétek ki a tanulási időt

Ha felállítasz egy rendszert a házi feladatok elvégzésére, és azt következetesen be is tartod, akkor sokkal könnyebben boldogul majd az elvégezendő feladatokkal. Akárcsak az iskolában, az otthoni tanulásban is jó, ha van egy rend, ami segít neki abban, hogy ne teljenek el hasztalanul az órák és ne maradjon sok feladat estére.

  1. Jutalmazd, ha mindent sikeresen megcsinál

Akkor a legnehezebb a tanulás, ha nincs motiváció. Találd meg, hogy a te gyermekedet mi ösztönzi. Ez lehet a barátokkal való közös játék, egy hétvégi bringatúra, teljesen mindegy, a lényeg, hogy legyen jutalma a komoly és pontos munkának.

  1. Segíts neki, tanuljatok együtt!

A kisebb, alsós korosztály körében még nagyon erős a szülőknek való megfelelési vágy. Ezt érdemes kihasználnod, ha a tanulásról van szó. Ha együtt tanultok, akkor szeretné, hogy büszke legyél rá, és ezért minden erejét bevetve állhat neki a feladatnak. Az közös tanulásnak nem csak az az előnye, hogy ezzel motiválhatod őt, hanem láthatod, hogy mik okoznak számára nehézséget és miben teljesít kimagaslóan. Ezen felül még be is bizonyíthatod számára, hogy te bármiben szívesen segítesz neki.

  1. Fejlesztő játékok – legyen szórakozás a tanulás!

Minden gyerek szeret játszani, és minden gyerek jobban szereti a játékot a tanulásnál. Ez nem is olyan rossz dolog, csupán a hasznára kell fordítanod. Számtalan fejlesztő játék közül választhatsz, amik segíthetik az iskolai tanulmányait. A leckét ugyan nem helyettesítik, de egy matekos vagy nyelvi fejlesztő játékkal tanulva gyorsabban elkészül a házi feladat is.

  1. Az egészséges életmód és a jó teljesítmény kapcsolata

A kiegyensúlyozott teljesítmény mögött kiegyensúlyozott személy áll. Ez annyit jelent, hogy a jó iskolai eredmény nem csak a sok fejlesztésen és tanuláson múlik, hanem a tudatos, egészséges életmódtól is függ. Ügyelj arra, hogy meg legyen a napi öt étkezés, amely gyümölcsökben és nyomelemekbe gazdag. Ha minden tápanyag megtalálható gyermeked szervezetében, amire csak szüksége lehet, akkor az agyi funkciók is jobban működnek, javul a memóriája és koncentrációképessége is. Csupán arra ügyeljetek, hogy ne közvetlenül a tanulás előtt egyen, ez ugyanis fáradtsághoz vezethet. A javuló jegyekhez elengedhetetlen továbbá az elegendő mennyiségű pihentető alvás, törekedj arra, hogy minden este közel ugyanabban az időben feküdjön le, hogy meglegyen az elegendő idő az agyának a regenerálódásra.

Tudjuk, hogy a növekvő nyomás mellett egyre nehezebb mindenre elég időt szánni, felnőttnek, gyereknek egyaránt rohanósak a napjai, de egy kis odafigyeléssel a tanulás nem feltétlenül nyűg, sőt, még szórakoztató is lehet!

Mentés