Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Így szabadulj meg a vérszívóktól!

2016. szeptember 23. - Okosodj Velünk

Beköszöntött az ősz, vele együtt pedig a kirándulószezon. Kapjátok fel a családdal a túrabakancsot és irány a természet! De vigyázzatok, mert az aktív kikapcsolódás veszélyeket rejthet… Rövid összefoglaló a kullancsveszélyről, és arról, hogyan előzheted meg a vérszopók támadását!

Ahogy megérkezik az ősz, az erdők megtelnek turistákkal. Elmúlik a fullasztó meleg, a fák csodás színekben pompáznak, az állatok felélénkülnek, és megkezdik készülődésüket a télre. Többek között ezért is az ősz a kirándulók egyik legkedveltebb évszaka. Az erdei állatokkal együtt azonban a különböző vérszívó rovarok is ott vannak az erdőkben, amik nem veszélytelenek rátok és gyermeketekre nézve. Fontos tehát, hogy nagyobb figyelmet szenteljetek a kullancsok elleni védelemnek, mint bármely másik évszakban!

Miért veszélyezteti a kullancs a gyerekeidet?

Erre a kérdésre a kullancsok természete adja meg a választ. A vérszívók kedvenc élőhelye az árnyékos, párás környezet, kedvelik az alacsonyan fekvő, dús füveket, aljnövényzetet, a gyerekek pedig pont ebben a közegben mozognak, játszanak, így esetükben elég magas a kullancscsípés veszélye. Ráadásul sokszor csak napokkal később veszed észre a csípést, ugyanis a fényt kerülve, a ruha alatt bújnak meg, lágy bőrrészeket keresve, minta  hónalj, ágyék, a törzs, vagy akár a fejbőr. Így fordulhat elő, hogy sokszor csak akkor derül fény a kullancsra, amikor az már nagyobbra szívta magát.

A legfontosabb a gyorsaság!

Azáltal, hogy megbújnak, a gyors eltávolításuk sokszor az egyik legnagyobb kihívás. Ugyanakkor ez az egyik legfontosabb teendő is egyben, mivel minél több ideig élősködik, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek.
Miért fertőz? Mert egy vérszívó életében akár több gazdatestet is találhat, amelyek közül néhány esetleg valamilyen fertőzést hordoz magában. A csípés által a kullancs hordozóvá válik, és a fertőzést továbbadja a következő áldozatának. Ezek az állatok tehát közvetítő közeget képeznek egy fertőzött élőlény és az emberek között.  Nem minden csípés okoz megbetegedést, de ha a természetben töltöttetek egy napot, este mindenképp vizsgáljátok meg magatokat tetőtől-talpig, hogy minél előbb fény derülhessen az esetleges bajra.

Tévhitek a kullancsokról

Habár a kullancscsípés valóban nem veszélytelen dolog, néhányan mégis irreálisan mértékben félnek tőle (ezzel magam is így vagyok). Ennek egyik oka lehet az is, hogy számos tévhit terjeng a neten vele kapcsolatban.

Egyesek például attól félnek, hogy eltávolítás közben beleszakad a feje, ami veszélyes lehet – ezért inkább hozzá sem nyúlnak, nehogy nagyobb kárt okozzanak. Ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz!
Az eltávolítás során persze érdemes törekedni arra, hogy egészében szedd ki az élősködőt, de ha ez mégsem sikerül, akkor sincsen nagy baj. Ha sikerült úgy megfogni, hogy a potroha nem nyomódott meg, akkor a fej később a gyógyulási folyamat során szép lassan magától kilökődik, bármilyen komplikáció nélkül.

A másik veszélyes tévhit a gyufás eltávolítás módszer, miszerint egy gyufa fejét kell benyálazni, majd azzal körkörös mozdulatokat kell tenni a kullancs teste körül. A néphiedelem szerint ekkor az állat a számára kellemes nedves foszfor illatára magától elhagyja a testet. Ez az azonban nem igaz: a mai gyufák gyújtófejei már nem tartalmaznak foszfort, így tehát felesleges ezzel próbálkozni. A mozdulat viszont „köpködésre” ingerelheti a kullancsot, ezáltal gyorsabban juthat be a fertőzés a szervezetbe!

dinosaur-958017_1280.jpg
Veszélyes állatok az erdőben? Nanááá! De mi most nem a dinókra gondoltunk ... :-)

 

Hogyan védekezz a kullancs ellen?

A legjobb védekezés a kullancs ellen itt is a megelőzés, vagyis figyelj oda az alábbiakra:

  • Kirándulás előtt mindig ellenőrizd, hogy milyen mértékű az adott terület kullancsfertőzöttsége!
  • A védőoltás a betegségek egy része ellen nyújt védelmet. Ne felejtsd el, hogy néhány évente emlékeztető oltásra van szükség, hogy hatásos legyen az ellenanyag!
  • Képezzetek fizikai gátat a kullancsoknak! Ez csupán annyit jelent, hogy az öltözéket úgy válaszd meg, hogy az ne adjon bejutási lehetőséget a bőrhöz. Hasznos (bár nem túl trendi), ha a zokniba tűritek a nadrágot, a pólót pedig a nadrágba, a kullancsok ugyanis – a tévhitekkel ellentétben – nem felülről ugranak az áldozatra, hanem alulról másznak be a ruha alá.
  • Használjatok kullancsriasztót! Ezek hatása viszonylag rövid ideig tart, főleg melegebb időben, de rendszeres újrafújással ez is egy védőgátat képezhet ellenük.
  • Egyetek bőségesen fokhagymás ételeket, ugyanis ezek számukra kellemetlen szagúvá teszik a vért, így pedig kevésbé tűntök „csábító falatnak” a vérszívók számára. Igaz, mások számára is… J
  • Mindig vizsgáljátok magatokat! Ha veletek tartott a kutyátok is, őt se hagyjátok ki a sorból, ugyanis a szőr alatt könnyen megbújhatnak a kullancsok!

Hogyan távolítsd el a kullancsot?

Az óvintézkedésekkel csökkentheted a kullancsveszélyt, ha pedig csípésre kerül sor fontos, hogy csak speciális kullancseltávolító csipesszel nyúlj hozzá, mert így megelőzheted, hogy a fertőzött nyál a vérbe jusson. Ha bármilyen szokatlan elváltozást (például kokárda-szerű köröket) látsz a csípés körül, azonnal forduljatok orvoshoz!

Ha az előbb leírt tanácsokat figyelembe véve indultok útnak, csak új élményekkel lesztek gazdagabbak, nem pedig vérszívókkal!

Mentés