Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Szeptember? Akkor színház!

2016. szeptember 03. - Okosodj Velünk

A gyerekek talán nem örülnek annyira, hogy megkezdődött az új tanév, de a szeptember szerencsére más újdonságokat, szórakozási lehetőséget is hoz magával – újra nyitnak például a színházak! A mai cikkben kicsit beszélgetünk arról, hogy miért is jó színházba járni a gyerkőccel, és ajánlunk 3 szuper darabot is!

Megannyi szórakozási és kulturális program lehetőség közül válogathattok az év szinte minden napján, de a gyerekszínház bizony csak tanítási idő alatt várja kis látogatóit. Az elmúlt évtizedekben hatalmas előrelépések történtek a gyermekeknek szóló színházi programok terén, aminek hatására egészen új és igazán gyerekcentrikus előadások láttak napvilágot.

Miért érdemes színházba vinni a gyermeked?

A színház jó feszültségoldó – már gyerekkorban is

A kisgyerekek fejlődésük során számtalan fejlődési lépcsőt lépnek meg. Minden egyes szinttel közelebb kerülnek a felnőttkori összetett, és bonyolult gondolkodáshoz, és ez megannyi félelemmel és külső, belső konfliktussal társul. Ez lehet a szülőtől való elszakadás, vagy akár az új közösségbe való beilleszkedés, ami kihívás elé állítja a gyerekeket. Ezeket nem mindig képesek szavakba önteni. Ilyenkor lehet segítség a színház, amely a mese révén “gyógyítja” gyermeked lelkét és tanítja őt. Egy neki való mese vagy történet rengeteg tanulságot és érzelmi megoldást nyújthat számára, ami segít könnyebben boldogulni a hétköznapi életben.

A színház megtanítja viselkedni

A színház nyelvezete és jellege egészen más, mintha otthon a tévében nézné meg ugyanazt a történetet. Megtanul együtt érezni, és élni a karakterrel, miközben elsajátítja az ösztönös késztetéseinek kontrollálását és kezelését. Képessé válik megkülönböztetni az élő játékot a kitalált, virtuális világtól. A színházi darabok segítségével színházszerető, művelt felnőttet nevelhetsz belőle.

A színházban egy új gondolkodásmódot sajátít el

Ha már jártál kisgyerekkel színházban, láthattad, hogy teljesen beleéli magát  történetbe, egy különleges katarzis élményt él át. Beszélgessetek utána a darabról, beszéljétek meg, milyen érzéseket váltott ki belőle! Ilyenkor kezded ugyanis kialakítani benne a mese iránti szeretet, és az ehhez szükséges újfajta gondolkodásmódot, ami segít neki különválasztani a mese világát a valóságtól.

Kedvet kaptatok a színházhoz? Akkor íme…

szinhaz.jpg

3 gyerekdarab, amit érdemes megnéznetek az idei szezonban

  1. Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház - A medve, akit Vasárnapnak hívtak

Olyan történetre vágytok, ami nem csak szórakoztató, de még tanulságos is? Akkor nem szabad kihagynotok „A medve, akit Vasárnapnak hívtak” előadást, amit 4-7 éves gyerekeknek ajánlanak. A történet szerint Alex és kedvenc plüss medvéje, Vasárnap nagyon sokat játszanak együtt. Egy nap azonban Alex dühös lesz medvéjére, amiért az nem beszélget vele, és dühében a festékbe nyomja kis barátját. Alex édesanyja kimossa a kis medvét, így aznap este a kisfiúnak kedvenc macija nélkül kell álomba merülnie. Álmában egy fordított világban találja magát, ahol játék medvék életre kelnek. Az álombeli kalandja során megtapasztalja, hogy milyen érzéseik és gondolataik lehetnek a mackóknak, ezáltal pedig a világon más élőlényeknek. A darab nem csak a gyerekeket tanítja a törődésre és védelmezésre, de a felnőtteket is szórakoztatja a nekik szánt humoros utalásokkal és karakterekkel.

  1. Vígszínház - A Pál utcai fiúk

Nehezen ül neki a gyermeked a kötelező olvasmányoknak? Akkor hozd meg a kedvét egy nagyszerű vizuális élménnyel! A Pál utcai fiúk története örök klasszis, ami minden korosztály számára megindító és elgondolkodtató. A Vígszínház darabja garantáltan megkönnyíti a gyerekek számára könyv olvasását. A darab hozza a felnőtt színdaraboktól megszokott színvonalat, rengeteg zenével párosítva. Nemcsak gyerekeknek ajánljuk, hanem felnőtteknek is, hiszen egészen más oldaláról ismerheted meg gyermekkorod kedvenc (?) könyvét.

  1. Játékszín – A Süsü, a sárkány kalandjai

Kell egyáltalán bemutatnunk a híres egyfejűt? A hatalmas és ijesztő, ám igazán kedves és szerethető sárkányt, akinél senkinek nincs nagyobb szíve a világon? Mutasd be gyermekednek is a leghíresebb magyar sárkányt, és nézzétek meg együtt a Játékszín „Süsü, a sárkány kalandjai” című darabját. Hogy miért nem szabad kihagynotok? Mert nem csak te nosztalgiázhatsz, hanem gyermekednek is megmutathatod, hogy az, aki más, nem feltétlen rosszabb, vagy hasztalanabb. Ez különösen nagy segítség lehet neki az iskolakezdésnél, ha ő maga sem illik be az átlagba…

Kellemes színházlátogatást és boldog új tanévet kívánunk!

Mentés

Mentés