Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

3 gyakori szülő-gyerek konfliktushelyzet – és a megoldás!

2016. augusztus 26. - Okosodj Velünk

A szülők tudják, hogy a gyereknevelés tele van rengeteg boldog pillanattal, ugyanakkor számtalan nehéz vitával is. Ezek a nézeteltérések nem mindig duzzadnak veszekedéssé, de van néhány téma, ami bizony vissza-visszatér a szülő-gyermek kapcsolatban. Ebből választottunk ki most 3 gyakori konfliktushelyzetet: és néhány megoldási módot!

Mit nevezünk vitának?

A vita alapvetően eszmecsere, csak jóval indulatosabb annál. Ilyenkor az érdekek és a gondolatok összecsapnak egymással, és mindenki a maga elgondolását akarja érvényesíteni. Sokan úgy gondolják, hogy akár a másfél-két éves gyerekükkel is vitába lehet szállni, de a valóságban a gyerek részéről itt még inkább csak fejlődésével együtt járó önállóságra való törekvésről beszélünk. Az első viták akkor alakulnak ki, amikor a gyermek elkezd függetlenedni szüleitől, ezáltal pedig elkezd kialakulni a saját világképe és gondolata. Ennek első lépéseit kisiskolás korban veheted észre. Nem állapítható meg teljes bizonyossággal tehát, hogy pontosan mikor van az a kor, amikor már vitáról beszélhetünk, de az biztos, hogy az ilyen „elme-háborúkból” rengeteg akad, amíg ki nem repül a gyermek a családi fészekből.

Vannak erősebb és gyengébb akaratú gyermekek. Hogy melyik típusba tartozik a gyermek, az a vele született temperamentumtól és a neveltetéstől is függ. Van azonban néhány egészen alapvető konfliktushelyzet, amelyeket, szinte egy szülő sem tud megkerülni…

3 tipikus szülő-gyerek konfliktushelyzet:

1.: tipikus konfliktushelyzet: „Én akarom csinálni!”

Melyik szülő ne hallotta volna már ezt a mondatot az életében legalább egyszer?! Talán ezt nevezhetjük az egyik leggyakoribb mondatnak egy óvodás esetében. Sőt, még talán későbbiekben is! A szülők többsége kifejezetten örül, ha gyermeke önálló, de vannak bizonyos helyzetek, amikor ez korántsem annyira jó… például amikor hiába próbálod óvni, mégis egyedül akar átszaladni az úttesten, vagy bedugni a porszívót a konnektorba. Különösen nehéz és konfliktusdús az az időszak, amikor a gyerek elkezdi felfedezni az őt körülvevő világot, és mindent ki akar próbálni – akár biztonságos, akár nem.

A megoldás: legtöbbször beválik, ha valamilyen más alternatívát ajánlasz neki a megtapasztalásra. Persze van, hogy ez nem lehetséges, olyankor lehet, hogy egy beszélgetés is segíthet.

vita.jpg

  1. tipikus konfliktushelyzet: Rossz társaságba keveredett a gyerekem. Mit tegyek?

A legtöbben azt hiszik, hogy a „rossz társaság” kezdetű probléma csak kamaszkorban jelentkezik, és bandázást, vagy esetleg még rosszabbat jelent, pedig már kisiskolás korban is lehetnek gyermekednek olyan barátai, akik rossz hatással vannak rá. Lehet, hogy feleselni kezd, mert Pistiéknél úgy szokás, vagy óra alatt folyton pusmog, esetleg minden rosszaságban mindig benne van.

A gyerekeknek nagyon fontos, hogy kortársaik elfogadják őket, hogy tartozzanak valahova. Van azonban, hogy nem a megfelelő társaságot találják meg maguknak. Ilyenkor nehéz kérdés, hogy mi a jó döntés? Eltiltani őt, vagy engedni, hogy velük legyen?

A megoldás: Az a helyzet, hogy erre nincs jó válasz: ezt leginkább az addigi neveltetés dönti el. A legjobb, ha megpróbálsz többet beszélni vele és kideríteni, hogy vajon mit kap tőlük, amiért szívesen tölti velük az idejét. Nem csak arra kaphatsz választ, hogy miért van velük, hanem arra is, hogy mire van szüksége a ti kapcsolatotokban. A legjobb, ha már a kamaszkor előtt többet beszélgettek, így természetessé válik a nyílt, és őszinte beszélgetés. Egy másik, jó megelőző taktika, ha valami olyan elfoglaltságot találsz számára, amit szeret, ami leköti szabadidejében, így pedig talán kevésbé marad ideje a számára káros társaságra. Sőt, az új hobbival új barátokat is szerezhet!

  1. Rossz jegyek: az örök mumus

Az örök téma, a rossz jegyek. Kevés olyan gyerek létezik, aki szeret, és tud is önállóan tanulni. Ha nehezen ül neki a tananyagnak, nehéz megtalálni a megfelelő motivációt, ha pedig sehogy se sikerül, akkor marad az örökös veszekedés. A mai, teljesítményorientált iskolák néha túl magas elvárásokat állítanak a gyerekek felé, de még mindig a Te döntésed, hogy milyen erősségű iskolát választasz számára. A romló jegyek hátterében sokminden állhat, akár családon belül, vagy azon kívül okok is.

A megoldás: ha veszekedés nélkül szeretnél segíteni gyereked iskolai teljesítményén, akkor komolyan le kell ásnod a probléma gyökeréhez. Erősítened kell az önbizalmát, hogy őszintén tudjon beszélni azokról a nehézségekről, amivel nehezen tud megbirkózni. 

Ugyan mi most csak három gyakori konfliktushelyzetet soroltunk fel – teljesen hasraütésszerűen – minden fejlődési korszaknak meg vannak a maga feszültségei, amiket szülőként nem mindig sikerül higgadt fejjel megoldani. Fontos, hogy próbáld megérteni gyermeked gondolatait, és eszerint próbáld kezelni a kisebb-nagyobb vitákat. Saját példánkból tudjuk, hogy néha nehéz megőrizni a hidegvért, de csak így érhetsz el sikert!

Mentés