Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Milyen iskolatáskát válasszunk? Gurulós, vagy hagyományos a nyerő?

2016. augusztus 05. - Okosodj Velünk

„De nehéz az iskolatáska…” Mondja a dal is, és bizony ez valóban igaz. Az iskolások többsége jóval súlyosabb táskát cipel magával, mint amit valóban elbírnak, és ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek. Olvass tovább, és segítünk kiválasztani azt az iskolatáskát, ami egészséges, ergonomikus, és annyira szép, hogy gyermeked szívesen fogja a hátára venni!

A Magyar Gerincgyógyászati Társaság állásfoglalása szerint az ideális iskolatáska súlya nem több a gyerek súlyának 10%-nál, ennyit „érdemes” a diáknak a hátára vennie. A valóságban azonban 4-7-8 órára bepakolni, tízórait vinni, tesicuccot cipelni… egy kisiskolásnak simán kijön 6-8 kiló, ami jóval több ama bizonyos 10%-nál! (Hacsak nem 80 kilós a gyerek, de az meg más egészségügyi problémákat vet fel.)

Miért nehezebbek az iskolatáskák?

Nem tévhit, hogy a mai iskolások táskája jóval nehezebb, mint ezelőtt pár évtizeddel.
A mai oktatási irányelvek sokszor új eszközöket igényelnek, amelyeket kénytelen a diákok magukkal cipelni. Számtalan új tantárgy alakult, amelyek újabb könyveket, kellékeket igényelnek. A harmadik tényező pedig a magasabb óraszám lehet, ami miatt akár egy kisiskolásnak több órája van egy nap.

Habár már sok iskolában működnek különböző rendszerek, amelyek megkönnyíthetik a diákok életét, (például nem kell minden könyvet bevinni, vagy hazavinni), mégis az iskolák többségében még mindig komoly teher nyomja a tanulók vállát. Szó szerint.

Jó alternatíva például, ha rendelkezik az iskola szekrényekkel. A kisebb szekrények nem csak a be- és hazautazást könnyíthetik meg, de a benti létet is. Gondolj csak bele, hogy milyen zsúfolt tud lenni egy terem a téli hónapokban, amikor minden székről csüng egy kabát és egy, vagy több pulóver! Nem is beszélve a latyaktól átázott nadrágokról, amikben végig kell ülnie a gyereknek az egész napot. De a szekrény nem csak a kabátok és a váltóruhák tárolására ideális, hanem az éppen nem használatos tankönyveket sem kell cipelni. Ezzel a módszerrel az otthon hagyott könyv problematikát is meg lehetne előzni.

Sajnos azonban ez sem tökéletes megoldás, hiszen ha ruhát kell cserélni, az átázott nadrágot a nap végén haza is kell vinni, és a tornacucc sem büdösödhet örökké a szekrényben.
Már ha van szekrény – hiszen ez sem biztosított minden iskolában.

Marad a jól megpakolt iskolatáska. Érdemes hát olyat választani, ami a lehető legkevésbé terheli a gyermek hátát!

iskolataska.jpg

Miért jó a gurulós iskolatáska?

Kezdjük az alapoknál. Az első legszembetűnőbb különbség az iskolatáskák kínálatában, hogy vállas, vagy húzható táskáról van-e szó. Hogy melyik a jobb választás? Nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy az egyik lenne a tökéletes választás, mert minden gyereknek más és más az ideális. Nézzük pro és kontra:

- Pro: A gurulós iskolatáskát nem kell vállon cipelni! A túl nehéz hátizsák komoly deformitásokhoz is vezethet egy fejlődő szervezet esetében. Az iskolatáska pedig egy átlagos fél órás iskolába vezető út esetén akár heti 5 órát is terhelheti a kicsiket.

- Kontra: A gurulótáskával könnyebb a teher, egészen addig, amíg fel nem kell emelni valahova. Bizony! Ebbe mi felnőttek sem gondolunk bele sokszor, amikor jól megtömjük gurulós bőröndünket egy utazás során. A folyamatos túlterhelés mellett ugyanúgy egészségtelen a nagy súly rövid ideig tartó megemelése.

 - Pro: A gurulós iskolatáskák legtöbbje merev falú, műanyag, ami nem csak pakolhatóság szempontjából ideális, hanem sokkal könnyebben tisztíthatóak és tartósabbak.

- Kontra: Tökéletes választás a gurulós táska, ha méretben belepasszolnak a könyvek. De előfordul, hogy egy atlasz, vagy egy album nagyobb az átlagos könyveknél. Érdemes tehát odafigyelni, hogy pontosan milyen méretű iskolatáskát választotok.

Ahogy láthatod, minden érvre találhatsz egy ellenérvet, mégis mi úgy gondoljuk, hogy a gurulós táska jobb választás, hiszen a legfőbb probléma a hátizsákokkal, hogy folyamatos terhelik a gyerekek vázrendszerét, a fejletlen izomzat és csontozat pedig elváltozhat a súly alatt. Ha szeretnétek igazán praktikus és esztétikus darabra szert tenni, ajánljuk nektek a Nikidom gurulós iskolatáskákat. A sokrétű választékot megtalálhatjátok többek közt a

http://okosodjvelunk.hu/kategoriak_127/gyartokforgalmazok_107/nikidom_133

oldalon is.

Hogyan válassz hagyományos iskolatáskát?

Természetesen a hagyományos, vállra vehető iskolatáskáknak is megvannak a maga előnyei, a hátrányokat pedig egy kis odafigyeléssel könnyen csökkentheted.

Ezekre érdemes odafigyelni, ha cipelős iskolatáskát választasz:

  • A vállpántja legyen kellően párnázott. A szegényesen kitömött vállpánt hosszú távon fájdalmas lehet.
  • Ügyeljetek a vállpánt anyagára és szélességére. Ha túl keskeny a pánt, akkor könnyen megcsavarodhat. Az anyagát illetően válassz tartós, de mégis szellőző anyagot (ne műanyagot), mert nyáron bőrpirosodást okozhat a rossz anyagválasztás.
  • A táska hát felőli része legyen merevebb anyagból. Ez a jó fekvést biztosítja, ráadásul sokkal kényelmesebb viseletet biztosít, ha egy könyv, vagy egy tolltartó nem nyomja a hátát.

A mesefigurás iskolatáskákról…

A jó minőségű iskolatáska tehát létkérdés gyermeked egészsége szempontjából, amin nem érdemes sokat spórolni. Viszont az is igaz, hogy ez csúnyán megterhelheti a család költségvetését...
Éppen ezért mi mindig azt javasoljuk, hogy – bár a gyerekek nagyon meggyőzően tudnak érte könyörögni – ne dőljetek be az aktuális trendeknek, mániáknak, hanem igyekezzetek inkább olyan iskolatáskát választani, ami jövőre sem lesz ciki!

Mi ezért szeretjük a Nikidom táskáit: színesek, vidámak, mégsem mennek ki a divatból, így nem kell minden évben újat venni. Ha szeretnétek egyedibbé tenni, vagy megújítani a következő iskolaév előtt, akkor pedig számtalan díszpatenttel és kerékmatricával tehetitek még különlegesebbé!

Mentés

Mentés

Mentés