Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

3 tanulságos mese esős idő esetére

2016. július 29. - Okosodj Velünk

Mit lehet tenni, ha esik az eső, és beszorultok a lakásba? Társasozni, beszélgetni, olvasni… és meséket nézni! Vannak, akik úgy gondolják, hogy a tévé olyan, mint az ördög, kerülendő, elvetendő, de én szeretem azt hinni, hogy a tévé csak egy eszköz, és én döntöm el, mit nézzünk benne. És rengeteg olyan mese van, amiért megéri bekapcsolni! Ebből válogattunk ma össze 3 darabot, teljesen szubjektív, önös ízlés alapján :)

once-upon-a-time-719174_1920_masolata.jpgAlig találni olyan gyereket, aki ne akarna egy várkastélyban, erődben, kalózhajón, vagy garázsban élni (megfelelő rész a gyerek ízlésének megfelelően aláhúzandó), hiszen a gyerekek egyfajta mesevilágban élnek. A mese a közvetítő közeg a valóság és a gyermeki lélek között, aminek segítségével a kicsik könnyebben boldogulnak az életben. Általuk képesek kifejezni magukat és segítenek nekik megérteni a világ működését.
A mese egyszerre szórakoztatja, gyógyítja és tanítja a gyerekeket. A megfelelő történet kiválasztása éppen ezért felelősségteljes döntés.

A rendszeres mesenézés előnyei

Mit nyerhettek, ha rendszeresen néztek, hallgattok mesét, vagy ha rendszeresen mesélsz lefekvés előtt?

  • Közös, bensőséges perceket.
    Meseolvasás vagy nézés közben együtt vagytok, összebújtok, ami már önmagában is fontos a gyermeked fejlődése szempontjából. Mesenézés közben a kérdéseiből könnyebben megismerheted gondolatait, ugyanakkor be is bizonyíthatod neki, hogy rád bármikor számíthat, ha elbizonytalanodik.
  • Megnyugvást
    A pszichológusok egyetértenek abban, hogy a mesék oldják a gyerekek félelmeit. Talán azt hinnéd, hogy az ijesztő sárkány, vagy a gonosz róka pont, hogy növeli a kicsi szorongását, de ne felejtsd el, hogy a mesékben a rosszakat mindig legyőzik! Ezeknek a szimbólumoknak a segítségével gyermeked tárgyiasítja a láthatatlan félelmeit. Ha pedig már megvan a konkrét tárgy, személy, figura, amire ráhúzhatja a rossz érzéseit, akkor könnyebb legyőzni a szorongás nyomasztó érzését. A mesék egyfajta ötletadóként szolgálnak, amelyekből ihletet meríthetnek, és erőt gyűjthetnek a megoldáshoz. A mesék segítségével a gyerekek megtanulják meghatározni, és kezelni az érzéseiket.

fantasy.jpg

3 új mese esős napokra – vagy csak úgy

Ha megkérdezem, hogy milyen mesét választanál, amiben fontos tanulságok vannak, te is biztos tudnál idézni néhány klasszikust: Piroska legyőzi a farkast, az Oroszlánkirály Szimbája megbirkózik a felnőtté válással, a Macskafogó egerei pedig bebizonyítják, hogy egységben az erő. (Ez utóbbi ráadásul a felnőtteknek is bőven tartogat poénokat, szóval akárhányszor, akármilyen életkorban megnézhető.)

De képben vagy-e az új, trendi mesékkel?
Tudod-e, hogy mi a menő most a gyerekek között – és ebből melyik az a mese, amiből tanulhat is valamit?

Íme, néhány mostani kedvenc, amelyekkel az egész család jól szórakozhat, és tanulhat is:

  1. Jégvarázs

A Jégvarázs a legtöbb gyerek kedvence, sőt nagyon sok felnőtt is rajong érte. Nem csak azért, mert rengeteg, igazán szép zene hallható benne, hanem azért is, mert ez a történet biztosan közel hozza egymáshoz a család tagjait. A sztori izgalmas és szövevényes, ami végig fenntartja a kicsik figyelmét.
A két főszereplő egy testvérpár, közülük az egyik képes jéggé varázsolni bármit. Sajnos az ereje azonban olykor bajba is sodorja őt, véletlenül jéggé fagyasztja testvérének a haját, kis híján a szívét is. A lány annyira megijed, hogy árthat szeretteinek, hogy inkább elzárja magát a világtól. A testvére azonban nem hagyja magára, és mindent megtesz, hogy felkutassa őt. A történet végén a fiatal lány rájön, hogy a szeretet segít neki koordinálni erejét, így boldog véget ér a meséjük. A történet tanulsága, hogy a család és mások iránt tanúsított szeretet és törődés nagyon fontos, akár életmentő is lehet.

  1. Agymanók

Ez a mesefilm tanulságos kicsiknek és nagyoknak is. A legkisebbek a főhősünk fejébe látva, maguk előtt láthatják érzelmeiket, azok vitáit és működésüket. A történet szerint a fejben lakó kis agymanók vezérlik Riley, az embergyerek érzelmeit. Mindannyian a végletekért felelnek, azonban a váratlan költözés (és a küszöbön álló kamaszkor) mindent felborít a kislány fejében. Annak érdekében, hogy Riley-t megakadályozzák abban, hogy régi otthonához szökjön, és ezzel veszélybe sodorja magát, rájönnek, hogy együtt kell működniük. A közös cél összehozza és egyetértésre, békére neveli az agymanókat, miközben a főhős jelleme is egy érettebb és felelősségteljesebb személyiségjeggyel bővül. Ez után a mese után bőven lesz miről beszélgetnetek, így akár egészen sok dolgot megtudhatsz gyermeked érzéseiről, gondolatairól.

  1. Ernest és Célestine

A Disneytől megszokott gigantikus látvány ennél a mesénél hiányozni fog, de semmivel sem nyújt kevesebbet, sőt! Az Ernest és Célestine egy olyan tündéri mese két kirekesztett erdei állat barátságáról, ami nem csak gyerekeket fog megtanítani az elfogadásra és az előítéletmentes gondolkodásra, hanem minket, felnőtteket is. Azt hiszem, erre mostanában nagy szükségünk van…
Ernest egy nagy barna maci, aki jogász családból származik, de sokkal inkább érdeklik a művészetek. Célestine egy aprócska kisegér, akit igazán vonz a festészet, holott az egerek között csak az számít, aki a fogorvosi pályát választja. A két állatot ezért kirekesztik, rendkívül magányossá válnak, azonban egy véletlen találkozásnak köszönhetően barátra találnak egymásban. Ritka, hogy egy medve és egy egér barátkozzon, de ők bebizonyítják az erdő lakóinak, hogy a barátság nem ismer határokat. A mese film a maga letisztult szín- és látványvilágával is üzeni, hogy meg kell tanulni elfogadni a másikat – bármitől függetlenül. A karakterek ártatlansága és ok nélküli üldöztetése pedig megtanít arra, hogy mindenkinek adni kell egy esélyt, hogy megmutathassa ki is ő valójában.

Bármelyik mesét is választjátok esős időre, fontos, hogy bújjatok össze a kanapén, és élvezzétek a közösen eltöltött időt. A mesék végén érdemes némi időt szánnod a beszélgetésre, hogy megismerhessétek, ki mit gondol és érez a mese film után. Ezek olyan meghitt szülő-gyerek pillanatok lehetnek, amikre gyermeked valószínűleg még felnőtt korában is emlékezni fog!

Jó szórakozást kívánunk!

 

 

Mentés

Mentés