Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Hogyan használd a Pokémon GO-t?

2016. július 14. - Okosodj Velünk

Hallottál már a Pokémon GO-ról? Ez egy új őrület, egy mobiltelefonos játék, ami hivatalosan még meg sem jelent itthon, mégis megőrjíti az embereket. Elsősorban a fiatal korosztályt „szippantotta be”, de a felnőttek is lelkesen pokémonoznak. Mi ez, mire jó, és hogyan használhatod fel arra, hogy közös programot szervezz a gyerekeddel? Erről szól a mai cikk…

Ha most fellélegzel, mert még soha nem hallottál a Pokémon Go-ról, és azt hiszed, hogy ez a mánia elkerül titeket, akkor van egy rossz hírünk: úgy fest, hogy ez elől senki nem menekülhet, legyen akár gyerek, akár felnőtt.
Ha előfordult már, hogy

 • gyermeked körbe-körbe sétált a telefonját bámulva
 • szembejött az utcán egy holdkóros, aki majdnem elütött, mert a telefonjába mélyedt
 • a körülötted ülő/álló emberek furcsán motyogtak – miközben természetesen a telefonjukat nézték

akkor valószínűleg te is a Pokémon GO áldozataival találkoztál.

Mi is az a Pokémon GO?

A Pokémon úgy nagyjából megvan? Tudod, ez az a rajzfilmsorozat, amiben a főhősök kis állat-szerű lényeket (pokémonokat) gyűjtögetnek, és azokkal harcolnak. Mint minden sikeres sorozatnak, ennek is van már videójáték-verziója, van matricás gyűjtőalbum, pólók, bögrék, és még több ezer franchise-tárgy, amit gyűjtögetni lehet. Még a sorozat szlogenje is ez: „szerezd meg hát mind!”

A Pokémon Go ennek a sikersztorinak a legfényesebb csillaga: egy vadonatúj játék okostelefonokra.

Ez azonban különbözik az eddigi játékoktól: ezt már nem lehet a szobában játszani, hanem fel kell emelni az embernek a fenekét, és kimenni a lakásból. A játék ugyanis ötvözi a virtuális teret a valósággal, és a pokémonok az igazi környezetünkben helyezkednek el, ahova fizikailag is el kell menni értük. Igen, a lábunkkal. Úgy is mondhatnánk: a pokémonok köztünk vannak. A virtuális valóság kiterjesztést használva pedig a telefon kamerájának segítségével tényleg úgy néz ki, mintha ott ülne a pokémon az utcán, a szobában, vagy a téren.

Van olyan, amelyik egy hegy tetején bujkál, mások a fűben rejtőznek: akadnak, akik szökőkutak, vagy templomok mellett érzik jól magukat. A GPS segítségével a telefon érzékeli, ha a közelükben vagyunk, így odasétálhatunk és elkaphatjuk őket. Vannak töltőállomások, ahol pontokat gyűjthetünk, és küzdőtermek, ahol összemérhetjük pokémonjaink erejét más pokémonokkal. Van olyan, hogy csak egy tojást kapunk, amit gyakorlatilag ringatással (2-5-10 km lesétálásával) tudunk kikelteni.


pokemon01.jpg screenshot_2016-07-15-08-37-07.png 

Itt nézd meg a játék bemutatóját

Miért jó a Pokémon GO? Jó -e egyáltalán ez a játék?

A játék azért forradalmi, mert szó szerint kimozdítja a játékosokat a barlangjaikból: ahogy a fenti példa is mutatja, itt bizony tényleg szó szerint kilométereket kell sétálni azért, hogy eredményeket érjünk el. Bizonyára számodra is egyértelmű ennek az előnye: a gyerek nem a szobában ücsörög egész nyáron a telefonját nyomkodva, hanem kinn van a szabadban, és … nos, ugyanúgy a telefonját nyomkodja, de legalább mozog közben:)

A másik nagy előnye a játéknak, hogy a pokémonok, töltőállomások, gym-ek (küzdőterem) általában a városok ismertebb pontjainál, nevezetességeinél találhatóak, így kis hazánk megismerésére sem utolsó.

Végre rá lehet venni a gyereket a nyári szünetben, hogy vigye el a kutyát sétáltatni, vagy szaladjon el a boltba kenyérért: csak meg kell pendíteni, hogy úgy hallottad, rejtőzik egy pokémon a bolt mellett, különben is 3 km oda-vissza, és máris boldogan indul!

Csinálhattok belőle családi programot is, kiválaszthattok egy kevésbé ismert városrészt, vagy egy kisebb települést a környéken, és rendezhettek pokémon-kereső közös kirándulást. Egyáltalán nem kell, hogy egyedül játsszon….

A Pokémon GO veszélyei

Fontos azonban felhívni a gyerek figyelmét arra, hogy bár vadonatúj a játék (hangsúlyoznánk, hogy itthon még hivatalosan meg sem jelent, mégis ezrek töltötték már le nem hivatalos forrásból!) máris több cikk szól a veszélyeiről. Ezek között humoros apróságok és komoly kockázatok is vannak, érdemes őket közösen átbeszélni!

 • Magyarázd el neki, hogy ez csak egy játék, és nem kell mindenhova követni.
  Ha úgy látja, hogy egy ismeretlen, baljós helyen ücsörög az áhított pokémon, inkább ne menjen utána! Amerikából már érkezett hír olyan rablóbandákról, akik így csábították magukhoz áldozataikat. Egy játék sem ér ennyit!
 • Mindig figyeljen oda a környezetére!
  A telefonba mélyedve könnyű nekimenni tárgyaknak, vagy beleesni gödrökbe – erre is volt már példa külföldön, és valószínűleg már itthon is. Ha biciklivel üldözi a pokémonokat, akkor is elsősorban az utat nézze, a közlekedésre figyeljen!
 • Ne feledkezzen meg a külvilágról!
  Ha egy boltba kell bemenni a pokémonért, akkor ugyanúgy illik köszönni. Ha valakinek a vállán ül egy (ilyen is van!), akkor udvariasan elmagyarázni neki, hogy miért állunk előtte bambán. Ha valakinek a kertjében van, akkor becsengetni, engedélyt kérni, nem pedig bemászni a kerítésen. A játéktól nem változtak meg a valóság játékszabályai.
 • Figyeljetek oda a költésre!
  A játékban jelenleg minden ingyenes, de némi pénzért természetesen plusz előnyökhöz lehet jutni. Beszéljétek meg, hogy költhet-e ilyesmire, és ha igen, mennyit.

Nálatok dúl már a Pokémon-mánia? Hogyan kezelitek? Minden komment érdekel:)

 

 

Mentés

Mentés