Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Kudarc vagy siker? A foci EB margójára anyukáknak, anyukától

2016. július 08. - Okosodj Velünk

Ha nem is vagy nagy focirajongó, akkor is bizonyára feltűnt, hogy most valami történt: a magyar csapat kijutott egy rangos nemzetközi versenyre, ahol előbb sikert sikerre halmozott, majd végül egy meccset elveszítve elköszönt az EB-től. Vajon most győztesnek, vagy vesztesnek számítanak? A magyar foci helyzetét nem az én tisztem megítélni, de azt tudom, hogy a mai cikk a kudarcról és a sikerről fog szólni – a szülők szemszögéből.

Bár a mai cikket a magyar csapat teljesítménye ihlette, megnyugtatlak: ez a poszt NEM a fociról fog szólni. Olvass tovább nyugodtan!

A legtöbben már tapasztalták életükben legalább egyszer a kudarc keserű érzését. Felnőttként már tudhatod, hogy ez az élet természetes velejárója, és bizony olykor még az előnyödre is formálhatod. Gyerekkorban azonban, amikor minden érzelem sokkal intenzívebb, akkor a sikertelenség élménye is hatványozottan rossz érzéseket kelthet. Szükséges megóvni a gyerekeket ettől? Vagy lehet, hogy a kudarc élménye hasznukra válhat?

A kudarc a gyerekek életében

1-3 éves kor között a gyerekek felfedezik, hogy van saját akaratuk, amellyel képesek manipulálni környezetüket. Erre tökéletes példa, amikor a nem kedvelt főzeléket próbálod megkóstoltatni a gyerekkel, ő pedig határozottan kijelenti, hogy “nem”. Ebben az időszakban a saját akarat kifejezése céljából sokszor még olyan dolgokra is nemet mondanak, amelyek alapvetően örömet okoznak számukra.
Fontos időszak ez az én fejlődésének szempontjából, és fontos a kudarc megismerésének szempontjából is: általában a gyermekek ilyenkor találkoznak először ezzel a keserű érzéssel.

Mi is a kudarc?

Kudarcról akkor beszélünk, amikor valakinek nem sikerül elérnie a kitűzött célt. Azt, hogy ki, miként kezeli ezt a kellemetlen érzést, befolyásolja az egyén genetikája és a rajta kívül álló külső tényezők. Az utóbbiba tartozik a neveltetés is, ami szülőként igencsak nagy felelősséget rak a válladra.

A kudarc kezelését tekintve két személyiségbeli típust különböztetünk meg:

Kudarckerülő személy:

A kudarckerülő ember egyik fontos ismertetője, hogy nem reális célokat tűz ki magának. Olykor túl alacsonyra, vagy túl magasra teszi a mércét. Az első esetében nincsen rizikó, a második esetében, pedig ha sikertelenné válik, akkor kézenfekvő lesz a magyarázat: ez mindenki számára megoldhatatlan cél volt. Rövid idő alatt szeretne látványos változást. A kudarckerülő gyerek például rögtön akar javulást a jegyeiben, és nem viseli el, ha nem úgy alakulnak a dolgai, ahogy azt eltervezte.

 Sikerorientált személy:

Céljait tekintve közepesen nehezeket választ, így ha azokat eléri, sikerélményhez jut és elégedettséget érez. Az ilyen típusú gyermek teljesítménye az iskolában kiegyensúlyozott és szorgalmas.

A mai iskolarendszer komoly követelmények elé állítja a gyerekeket, és bizony nem mindenki felel meg maradéktalanul az elvárásoknak. Bármelyik típusba is essen gyermeked, fontos, hogy támogasd őt… Bár ezzel nyilvánvalóan nem mondok újat ;-)

foci.jpg

A kudarc igenis kell!

Az elmaradó sikerélmény nem is olyan rossz gyermekkorban, mint gondolnád. Egyfajta felkészítés az életre, amikor megtanulhatja gyermeked, hogy miként kezelje a felmerülő problémákat és az azokkal járó érzelmeket. A kudarc a tanulás része, hiszen általa a gyerekek megtanulják, hogy:

  • sokszor rajtunk kívül álló dolgokon múlik, hogy valamiben sikeresek leszünk-e vagy sem.
  • A kudarc nem végleges, és nem megváltoztathatatlan lelkiállapot
  • A sikertelenség nem tükrözi, hogy ki mennyire értékes személyiség
  • megtanítja a gyerekeket tervezni, előre látni, a lehetséges kockázatokat számításba venni
  • türelemre és szorgalomra neveli

Szülőként néha nehéz feladat gyermekeinkkel elfogadtatni a kudarcot; kitartóan lelket önteni beléjük és folyamatosan buzdítani őket a folytatásra vagy az újrakezdésre.

Hogyan kezeljétek a kudarcot?

  • Ne féljetek a kudarctól! Ne félj verseny helyzetbe állítani gyermeked. Akár a vesztes, akár a nyertes oldalon végez, hasznos tapasztalatokra tesz szert.
  • Mutass példát neki! A gyerekek elsődleges mintaképe a szülei. Ha azt látja rajtad, hogy a kudarc csupán egy múló, feldolgozható állapot, akkor ezt képes lesz saját élményei során is alkalmazni.
  • Mindig értsd meg fájdalmát, és segíts neki annak megoldásában. Ez persze nem azt jelenti, hogy helyette old meg a problémát, csupán adj neki lehetséges alternatívákat.
  • Hagyd hibázni! Talán magadon is tapasztaltad már, hogy bárki is mondja, hogy ne tegyél valamit, mert az rossz következményekkel jár, egészen addig biztosan nem hiszed el, amíg Te magad meg nem tapasztalod. A gyerekek, habár rengeteget tanulnak a felnőttektől, alapvetően a saját tapasztalataik útján szerzik tudásukat, így szükségük van néhány apró hibára.

Hogyan kezeljétek a sikert?

Talán azt hiszed, hogy ha sikerélményben részesül gyermeked, akkor semmilyen szülői teendőd nincsen, de ez korántsem igaz. Ezek azok a pillanatok, ahol megtaníthatod gyermekednek az együttérzést, az empátiát. Szentelj gyermekedre akkor is elegendő figyelmet, ha végig kiegyensúlyozottan teljesít!

Visszatérve a magyar focihoz egy pillanatra: eljutni valahova, kijutni egy ilyen versenyre és ott így teljesíteni egyértelműen siker volt.
Kikapni a jobbtól: talán elsőre kudarcnak tekinthető, de legalább annyira motiváló is. Látjuk, hogy merre tovább, hogy van még hova fejlődni, és reméljük, hogy ez erőt ad majd a csapatnak a kimerítő edzések során.

A kudarc tehát korántsem káros sem a felnőttekre, a gyerekekre nézve, hiszen felkészíti őket az életre. Szülőként „csak” annyi a dolgod, hogy megtanítsd gyermekedet, hogy ezek a gyermekkori sikertelenségek építő jellegűek, ne pedig visszahúzó erejűek legyenek.

Mentés