Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Az időtálló gyerekszoba titka

2016. július 01. - Okosodj Velünk

Te is olyan gyerekszobát szeretnél, ami kiállja az idő próbáját? Amit nem kell 2-3 évente teljesen átalakítani, mert éppen kimet a divatból a gyerek kedvenc mesefigurája/szuperhőse/együttese? A mai cikkben arról lesz szó, hogyan alakíts ki olyan gyerekszobát, amit utána hosszú évekig nem kell átrendezni…

A gyerekszoba megtervezése és dekorálása a legtöbb szülő számára időigényes és kényes feladat. Rengeteg inspirációt lehet találni a neten, és könnyű elcsábulni egy különösen érdekes trend láttán. Én azonban azt javaslom, hogy csak akkor kövesd a trendeket, és gyermeked aktuális rajongását, ha buzog benned a lakberendezői lelkesedés, és alig várod, hogy pár év múlva újra átalakíthasd a gyerekszobát. A trendek jönnek-mennek, a gyerekek érdeklődése, ízlése pedig állandóan változik. A valóságban nem is olyan könnyű feladat időtálló és használható szobabelsőket alkotni, de a későbbiekben rengeteg pénzt és energiát spórolhatsz meg vele!

7 tipp időtálló gyerekszobák tervezéséhez:

- Válassz egy klassz színpalettát

A gyerekszobákkal kapcsolatban csak egy dolog biztos: az örök változás. Ezért inkább válassz egy finom, visszafogott színt és annak árnyalatait. A semleges színeket színes kiegészítőkkel feldobva egyáltalán nem lesz unalmas a gyerekszoba! Ha pedig még egy krétafal is felkerül a szoba egyik falára, akkor az valóban hosszú ideig izgalmassá teheti a szoba hangulatát. A kicsik remekül fogják érezni magukat, ha a színes krétákkal elkészíthetik legszebb műveiket, a kisiskolások használhatják otthoni tanuláshoz, a nagyobbak pedig az egész heti teendőjüket felírhatják ide.

kretafal.jpg

dhgate.jpg

- Trendi bútorok? Legyen inkább átalakítható!

Lehet, hogy ma jó ötletnek tűnik megvenni a baldachinos hercegnős ágyat, vagy a versenyautót formázó fiús szettet. De ugye te is tudod, hogy ezeket gyorsan kinövik majd a srácok? Akkor már inkább ciki lesz, mint menő. Válassz inkább olyan klasszikus bútordarabokat, amik kisebb ráfordítással is átalakíthatóak. Néhány bútoráruházban már lehet kapni például olyan szekrényajtókat, amiknek az üvege alá textilt, vagy képet vehetsz, és persze a falmatricák is kerülhetnek a bútorokra. Ha megunta a gyerkőc, csak lecseréled!

- Rázd fel a gyerekszobát!

Egy idő után mindenki vágyik egy kis változtatásra; a legmenőbb szoba is unalmassá válhat tulajdonosának. Lehet, hogy a haverok elájulnak a gyereked szobájától és a menő cuccaitól, de ő mégis valami másra vágyik. Új bútorokat venni elég költséges megoldás, de ha sok vidám kiegészítőt használsz, akkor pár ezer forintból teljesen megváltoztathatod a szoba arculatát. A gyerekek is szeretik a változatosságot :)

- Szuperhősök a falon? Óvatosan velük!

 

Melyik gyerek nem rajong a mesefigurákért, szuperhősökért? Mielőtt hatalmas falszakaszokat tapétázol be Supermannel vagy a Disney hercegnőkkel, előbb gondold át milyen nehéz lesz majd ezt leszedni pár év múlva. Tedd inkább a posztert egy szép és hangsúlyos keretbe, és vegyél hozzá hasonló stílusú kiegészítőket (olvasólámpát, ágyneműhuzatot). Amikor elérkezik a gyereknél a stílusváltás ideje, egy könnyed mozdulattal megszabadulhatsz a szuperhősöktől, vagy hercegnőktől - ráadásul a pénztárcádat is megkíméli majd ez a korszakváltás.

etsy.jpgetsy02.jpg

 

- Gyerekes minták helyett használj inkább geometrikus mintákat

A csíkok, kockák és egyéb alakzatok nem csak a gyerekszoba falát tudják mozgalmassá és vidámmá varázsolni, hanem megférnek a tiniszobákban, vagy akár felnőttek falain is. Ha így dekorálod a falat, akkor hosszú évekre letudtad a dolgot, használd őket bátran!

geo01.jpggeo02.jpg

bloglovin.jpgbrit_co.jpg

 

- Pakolj el a szobádban!

Ugye gyakran mondjuk ezt a gyerekeinknek? A tárolás a gyerekszoba egyik legfontosabb funkciója, hiszen játékokból soha nem elég. Az évek számával a tárgyak, játékok száma csak nő. A tároló dobozoknak, kosaraknak mindig legyen helye. Ha van rá mód, alakítsatok ki tárolóval ellátott ülőpadot, ami szintén sok holmit elnyel. És nagyon fontos: a könyveknek legyen nagy polc vagy könyvszekrény,mert a jó könyvből soha nem elég!

tarolas.jpgtarolas02.jpg

- Textilek forgatagában

A textilek használata a mai napig a legegyszerűbb módja egy kislányszoba átalakításának, de a fiúknál is beválik. A visszafogott falszíneket a színes, izgalmas, szép textilek mindig átváltoztatják; a függöny, a díszpárna, az ágytakaró egyik stílus világából a másikba repíthet. Ma még hercegnős, holnap békejeles, később pedig klasszikus skandináv.

textil.jpgtextil01.jpg

Te büszke vagy a gyermeked szobájára? Küldj róla egy képet kommentben, és mondd el, hogy miért ilyen dekorációt választottál/választottatok!

Képek forrása: pinterest.com

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés