Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

2x3 tipp, hogyan robbantsd ki gyermeked a számítógép elől nyári szünetben!

2016. június 24. - Okosodj Velünk

Itt a jó idő és a nyári szünet, irány a szabad levegő és a rengeteg játék. Legalábbis a szülők szerint. Mi a helyzet azonban, ha a gyerek inkább a számítógép előtt töltené a szabadidejét? Jó-e, ha a négy fal között ücsörög, vagy inkább el kéne őket tiltani a képernyő elől? Erről szól a mai cikkünk;)

A legtöbb fiatal már a legmodernebb digitális technika mellett nő fel. Manapság már a gyerekek gyorsabban, és könnyebb kezelik az okostelefonokat, tableteket, mint a szüleik vagy nagyszüleik. Nem is olyan meglepő, hiszen akárcsak bármelyik játékukat, a modern technika vívmányait is pikk-pakk megtanulják használni. De vajon mennyire szabad beengedni az életükbe a számítógépeket nyáron, amikor még nehezebb figyelemmel kísérni, hogy pontosan mivel is foglalják le magukat?

3 tipp a szakembertől

Ahogy fejlődnek a gyerekek, úgy figyelmük folyamatosan nő. A legkisebbek figyelme maximum fél óráig tart, de egy 12 éves gyerek már akár 2 órán keresztül is képes kitartóan koncentrálni. Nem mindegy tehát, hogy ebben az időben mivel foglalják le magukat. Sabina Meixner, a berlini Humboldt Egyetem Pedagógiai Pszichológiai Tanszékének tudományos munkatársa néhány egyszerű tippet adott arra vonatkozólag, hogy mire érdemes figyelni, ha szeretnéd kordában tartani gyermeked számítógép használatát nyáron is:

  1. Mivel foglalja le magát?

Alapvetően a számítógép használattal nincsen baj, hiszen nagyon sok hasznos információt is szerezhet az internet és a játékok segítségével – például a nyelvtanulásban is felhasználhatja. Teljesen kiiktatni nem lehet, és nem is érdemes a számítógépet az életükből, fordítsd inkább gyermeked hasznára. Vegyél neki olyan programokat, amelyekkel nyáron is fejlesztheti a tudását. Figyeld a játékokon szereplő korhatárt, hiszen ezek biztosítanak arról, hogy a gyermeked életkorának és fejlettségi szintjéhez illeszkedő játékba fektetsz be.

  1. 16 éves kor alatt ne legyen saját gépe!

Meixer szerint praktikusabb, ha a fiatalabbak még a család közös gépét használják, hiszen így könnyebb meghúzni a határokat, és figyelni a gyermek online tevékenységét. A közös gépen beállíthatsz különböző szűrőket is, ezzel biztosítva azt, hogy ne tévedhessen olyan weboldalakra, amik nem valók neki.

  1. Ne a számítógépen legyen a hangsúly!

A nyár a táborok és a szabadtéri programok időszaka, de rossz idő esetén könnyen csábítóvá válik a beltéri szórakoztató technika. Semmi gond azzal, ha játszik a gyerek, de figyelj arra, hogy a számítógépezés ne menjen a többi tevékenység rovására! Rossz időben lehet olvasni, társasjátékozni is, vagy megnézni egy jó filmet, mesét…

laptop.jpg

Az okosodjvelünk.hu tippjei

  1. Ellenőrizd a gyermek internetes tevékenységét

A közösségi média és az ezeken keresztül ápolt kapcsolatok már elkerülhetetlenek. Amint nyáron több szabadidejük van, a fiatalok könnyedén a gép előtt ragadnak, és azon keresztül tartják a kapcsolatot. Ilyenkor észrevétlenül eshetnek áldozatul akár zaklatásnak is. Beszélgess el gyermekeddel arról, hogyan és milyen adatokat NE adjon ki magáról és mire figyeljen oda, amikor idegenekkel „csetel”. Ösztönözd azt is, hogy barátaival, osztálytársaival ne csak online tartsa a kapcsolatot, hanem szervezzenek közös programokat is!

  1. A mobiltelefon korlátozása

Ma már a mobiltelefonok többre képesek, mint valaha, így nincs szükség számítógépre, hogy internet közelben legyen a gyerek. Találjatok ki játékos szabályokat arra, hogy ki mennyit használhatja a telefonját – például a családi programok közben tegyétek ki az asztalra a telefonokat, és aki először hozzányúl a telefonhoz, az fog vacsora után mosogatni!
Ennek a játéknak az egyetlen hátránya, hogy csak úgy jó, ha a család minden tagja benne van – te is…

  1. Táborra fel!

A nyárban az a nagyszerű, hogy számtalan tábor várja a gyerekeket. Válogathattok sporttáborok, vagy művészeti témájú táborok között, de ha a gyerek él-hal a számítógépekért, akkor ma már speciális, programozással foglalkozó táborok is léteznek, ahol a hobbiját profi szintre fejlesztheti. Ki tudja, lehet, hogy éppen most alapozod meg jól fizető karrierjét?!

Nálatok milyen szabályok vonatkoznak a nyári számítógép használatra?

Mentés