Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Tanulni nem kell! De… a játékos nyelvgyakorlás a vakáció alatt is jól jöhet

2016. június 17. - Okosodj Velünk

Vége az iskolának, a feladatoknak, kezdődhet a vakáció! Szülőként azonban jóval nehezebb dolgod lesz, mint az év bármely szakaszában. Hogyan biztosíthatod a gyermek fejlődését nyáron is? Hogyan érheted el, hogy ne felejtsen el mindent, amit év közben tanult? A mai cikkben arról lesz szó, hogyan gyakorolhatjátok a nyelveket játékosan a szünidőben!

A nyár az örömteli mókázások időszaka a legtöbb gyermek számára. Ilyenkor kicsit elfelejthetik a házi feladatok okozta nyomást, a röpdolgozatok és vizsgák izgalmait. Minden iskolás már június elején elkezdi visszaszámolni a napokat. Akárcsak a szülők – bár mi nem egészen azért, amiért a gyerekek :-)

Bármely tantárgyról is legyen szó, a hosszú kihagyás nem tesz jót a gyerekek fejlődésének. Matematika, történelem, vagy irodalom: nem ideális, ha hónapokig elő sem veszi őket a gyerek, bár augusztusig mi ezeket a tantárgyakat kicsit „jegeljük”. A nyári szünet a szórakozásról és a pihenésről szól, de ki mondta, hogy ne lehetne összekötni egy kis játékos tanulással? Az idegen nyelvek gyakorlása például ilyenkor a legideálisabb. A vakáció alatt sem kell feladnod gyermeked idegen nyelv tanítását, csupán némi kreativitásra van szükséged!

Kell-e nyáron nyelvet tanulni???

Minden gyerek más életkorban kezdi meg a nyelvtanulást. Egyes óvodák már egészen kiskortól megkezdik a felkészítést, máshol az iskola alsó tagozatában kezdik a nyelvoktatást. De igazából mindegy is, hány éves a lurkó, a hosszú hetekig tartó szünet alatt a friss élmények és a törékeny tudás könnyen megfakulhat. Ha azonban a nyáron is gondoskodsz arról, hogy a fejlődés ne állhasson meg, akkor sok területen megkönnyíted gyermeked dolgát:

  • megszilárdítod a megszerzett tudását
  • könnyebb lesz a szeptemberi iskolakezdés
  • a tanult nyelv használatára neveled

nyelvek.jpg

Játékos nyelvi fejlesztés, fejlesztő nyelvi játékok a nyári szünetre

Habár elsőre nehéz feladatnak tűnik, hogy valami olyan elfoglaltságot találj számára, ahol mindez biztosítva van számára (és még csak ne is tűnjön tanulásnak), de igazából rengeteg lehetőség közül választhatsz.

  • Nyelvi táborok

Rengeteg nyelviskola és magánintézmény várja a gyerekeket különféle nyelvi táborokkal, ahol aktív és játékos formában biztosított a nyelvtanulás. Válogathatsz közülük kedvedre aszerint, hogy mennyire intenzív képzést szeretnél számára. A legtöbb ilyen táborban összekötik a nyelvtanulást valamilyen sportprogrammal, vagy kulturális élménnyel, így a direkt tanórák mellett gyakorlati tudást is szerez a csemetéd. Ha pedig számára izgalmas környezetben tanulhat, bizonyítottan tartósabb lesz a megszerzett tudás!

  • Cserediák program

Sajnos nem minden iskola biztosít cserediák programot, de ha a Tiétek igen, érdemes kihasználnotok a lehetőséget! A gyerek rá lesz kényszerítve a nyelvhasználatra, miközben az adott ország kultúrájába is bepillanthat. Nem is beszélve az út által nyert külföldi barátságokról, amelyeket később is ápolhat, vele együtt pedig a nyelvet gyakorolhatja!

  • Idegen nyelvű könyvek, filmek

Sok gyerek kifejezetten szeret olvasni. Használd ki, és biztosíts számára idegen nyelvi regényeket és könyveket! A leggyakoribb nyelvekből (angol, német, francia, spanyol) rengeteg gyerekkönyvet is lehet kapni, és sok, kifejezetten nyelvtanulóknak készített kiadás is létezik, például könnyített nyelvezettel, vagy szószedettel. A könyvek segítségével bővül a szókincse és árnyaltabban tudja, majd kifejezni magát.

Ugyanez természetesen vonatkozik az idegen nyelvű filmekre, mesékre is: amit lehet, nézzetek eredeti nyelven!

  • Játékos feladatok

Ha gyermeked szereti a kihívásokat, találjatok ki feladatokat mindennapra. Például keressen idegen nyelvű jelzőket a kedvenc mesehőse jellemzésére, majd írja ezeket össze, de akár megbeszélhetitek, hogy készítsen egy saját befejezést egy-egy történet végére. Persze mindezeket az adott idegen nyelven, és mindig játékosan, hiszen vakáció van!

  • Idegen nyelvű társasjátékok

Mért ne lehetne hasznos a barátokkal töltött idő? Szerezzetek be idegen nyelvű társasjátékokat! A közös játék során észre sem veszik majd, hogy egymást tanítják és fejlesztik.

Mi ezeket ajánljuk: angol nyelvű játékok

  • Számítógépes játékok

Nem lehet kirobbantani a gyereket a gép elől nyáron? Ez nem feltétlenül baj: a legtöbb számítógépes játék eleve angol nyelvű, és játék közben sokszor többet tanulnak a fiatalok, mint az iskolapadban. A kedvenc játékain kívül pedig rengeteg, kifejezetten nyelvtudás-fejlesztő játék közül is válogathatsz. Nem akarsz új játékokat venni? Állítsátok át a játék nyelvét!
Persze kár lenne, ha az egész nyarat a számítógép előtt töltené, így ezt csak kiegészítő megoldásként alkalmazd.

  • Legyen ő a tolmács!

Külföldre utaztok a nyáron? Kérd meg a gyerkőcöt, hogy ő rendeljen az étteremben, ő válasszon fagyit, vagy a múzeumban ő fordítsa le a családnak a tájékoztatókat. Ezzel nem csak a nyelvtudását fejleszti, hanem a nyelv használatát is megszokja – amihez az iskolai oktatás sokszor nem elég.
Ha nem mentek külföldre, akkor is használhatja a nyelvtudását: a legtöbb magyar múzeumban, állatkertben találtok külföldi feliratokat is, kérd meg, hogy ezek alapján „kalauzolja” el a családot, és meséljen a látnivalókról.

Számtalan játékos, szórakoztató módja van annak, hogy fejleszd a gyermeked nyelvtudását, és hozzászoktasd ahhoz, hogy használja is az iskolában tanultakat. Használd ezt ki – a matekkel vagy a kémiával, sokkal nehezebb dolgod lesz!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés