Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Hogyan repülj kisgyerekkel?

Tippek egy ex-légiutaskísérőtől, aki szintén három gyerkőc anyukája :)

2016. május 13. - Okosodj Velünk

Mármint nyaralni :) Sokszor még a felnőtteknek is nehezükre esik nyugton maradni egy hosszabb repülőút alatt, a kicsiknek pedig pláne! Márpedig ha a gyerek türelmetlen, az a te, és utastársaid idegeit is megtépázhatja. Íme, néhány tipp, hogyan tedd kellemesebbé az utazást mindenkinek!

Hosszú utak előtt komoly készülődés vár rád. Végig kell gondolnod, hogy mi mindenre lehet szükséged a kiruccanás alatt, de azt is számítása kell venned, hogy hogyan vészeled át az oda vezető utat. Habár ma már a közlekedés gyorsabb tempóban zajlik, mint valaha, a távolságok mégis megmaradtak, és ezeket sokszor csak hosszú utazással lehet legyőzni. Még nem kaptuk meg a távolságot, mint üveggolyót…
toy-plane-942364_1920.jpgHosszú utazás esetén egészen biztosan te is bepakolsz egy-egy olyan tárgyat, ami segít lekötni a figyelmed, hogy gyorsabban teljen az idő – egy könyvet, keresztrejtvényt, néhány jó zenét a telefonodra. Amíg csak magadra kell gondolnod, addig viszonylag könnyű felkészülnöd, de mi a helyzet, ha már egy vagy több gyerek is veled tart?

 

Miért olyan nehéz kisgyerekkel utazni?

  • A gyerekek köztudottan nehezen ülnek meg egy helyben, így a rövidebb utak is komoly próbatétel elé állítják őket.
  • A gyerekek mozgás által fedezik fel a világot, így nem képesek órákon át nyugton maradni.
  • Számukra minden újdonságként hat, így ezeket örömmel fedezik fel – beleértve a repülő belterét, az izgalmas kapcsolókat, vagy az ülésszomszédokat.
  • A gyerekeknek interakciókra van szükségük, különben elunják magukat, ami könnyen hisztibe csaphat át.

airport-1019056_1920.jpg

Kihívások a repülőn

Az összes közlekedési eszköz kihívás elé állítja a szülőket: legyen szó egy hosszabb buszos utazásról, vagy hajózásról, egyiken sem megengedett, hogy például fogócskázzatok. A repülőn való utazás azonban különösen nehéz, hiszen viszonylag szűk térben, szigorú szabályokhoz kötve kell eltölteni az utat.

Ahhoz, hogy ez az idő nyugalomban, és biztonságosan teljen érdemes néhány dologgal előre készülnetek.

Hogyan készülj fel a repülős utazásra?

Ha most repültök először, akkor érdemes már előtte néhány alapszabályt megbeszélnetek az aprósággal. Az út előtti pár napban beszélgessetek vele arról, hogy min, és hogyan fog utazni. Mik azok a szabályok, amiket be kell tartania – így nem érik majd váratlanul az elvárások.
A szabályok be nem tartásából adódó következményeket is megemlítheted, de ezt nem érdemes túlhangsúlyozni, hiszen sokkal fontosabb azt tisztázni, hogy mi az elvárt viselkedés. Jó ráhangolódásnak bizonyulhat az is, ha egy játékrepülő segítségével közösen eljátsszátok az utazás menetét! Ez egyből kíváncsivá teszi a gyereket, miközben megtanulja a szabályokat.

Milyen játékot vigyetek magatokkal a repülőre?

  • A kedvenc mesekönyv nélkül ne induljatok el!

Egy jól ismert mese segíthet, ha például becsatolva kell ülni a székben. Segítségével megnyugtathatod, és lefoglalhatod gyermeked. Ha például alvás időben utaztok, a kedvenc mese akár az altatásban is segíthet.

  • Készülj többféle játékkal!

Fontos, hogy olyan játékokat gyűjts össze, amelyek lényegükben és jellegükben eltérőek, így ha az egyik unalmassá válik, a másikat még mindig elővehetitek! Érdemes kerülnöd az építőjátékokat, mint például a LEGO, mert ehhez sok „alkatrész” és nagy tér kell. Ajánlott olyan képességfejlesztő játékokkal készülnöd, amik kézügyességre épülnek, de kis helyen is elférnek, például a Moon Loom gumikarkötő készítő szett, vagy a Firka kártyák.
Bár a gépre nem engednek fel ceruzát, de a légi utaskísérők sokszor készülnek ilyesmivel is, szóval bekerülhet a táskába egy színező könyv, vagy egy feladványos füzet is. De akár a gyurma, vagy a mágneses kirakó is jó szolgálatot tehet.

  • A kisebbekre is gondolj

A bölcsődés korú gyerekek nagyon szeretik a csörgő-zörgő játékokat, ezek azonban zavarhatják a többi utas nyugalmát. Nekik érdemes rágós, illesztős játékokat választani, amiknél ki-be rakosgathatják az elemeket.

  • Egyszerre csak egyet vegyél elő

Ha nem szeretnéd, hogy hamar megunja az összes játékot, akkor jobban teszed, ha egyszerre csak egy játékot veszel elő. Így kitartóbban játszik mindegyik játékkal, és mindig lesz valami új, ami felkelti az érdeklődését

  • Tölts le meséket a tabletedre!

Ma már a modern világban igazán könnyű magaddal vinnetek a kedvenc meséket. Használd ezt ki, és tölts le pár mesefilmet a tabletedre! Habár a legtöbb gépen megtalálható mindenféle szórakoztató elektronika néhány mesecsatornával, mégis érdemes ezen a területen is kicsit felkészülnöd, mert nem mindegyik légitársaság kínál megfelelő meséket.

Fölösleges aggódnod, nem a te csemetéd az első a gépen: a repülőgép személyzete ilyen esetekre is felkészült, és tapasztalt! Mindenben segítenek majd neked, ha szükséged van egy kis szünetre, vagy valamiben elakadtál, kérd bátran a segítségüket. Azt azért tartsd észben, hogy ők nem bébiszitterek;)

Hamarosan itt a szünidő! Jó tervezgetést és nyaralást kívánunk!

 

Mentés

Mentés