Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Gyesen lenni könnyű?!

2016. május 07. - Okosodj Velünk

Ismerős az az édes, örömteli várakozás, amit a várandóság alatt éltetek meg a pároddal? Közösen felkészülni egy új életre nagyszerű érzés, de vajon minden megpróbáltatást előre lehet látni? A picivel otthon töltött idő idillinek tűnik, de sajnos ennek is vannak kellemetlen pillanatai… ebben a cikkben eláruljuk, hogyan küzdhetitek le a nehézségeket!

Semmihez nem fogható érzés, amikor megszületik a gyermeketek. Különösen az első baba esetében minden újnak számít, az első hónapok tele vannak kihívással, és persze izgalmakkal is. Ebben a nehéz időszakban sokat segít, ha a párod is tud segíteni otthon, mert bizony ilyenkor a leghétköznapibb feladatok, mint a takarítás, főzés is nagy kihívásnak tűnhetnek. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy a párja otthon maradjon vele az első hetekben: ilyenkor különösen nagy szerepe van a család többi tagjának, szülőknek, nagyszülőknek, akik támogatnak a kezdeti nehézségek átvészelésében.

De miért olyan nehéz friss szülőnek lenni, ha ez az amire, oly’ régóta vártatok?

  • Új szerepek a családban

Minden pár más és más életet élt a gyermek érkezése előtt, de egy dologban egészen biztosan megegyezik minden kapcsolat: a figyelem eddig mindösszesen két ember között osztódott. A kicsi, új családtag érkezésével a párok szerepei kibővülnek egy új szerepkörrel, ami egy egészen másfajta életmódot kíván meg tőletek.
Szülők lesztek, és mindkettőtök számára a gyerek az első: a ti kapcsolatotok átmenetileg háttérbe szorulhat kissé.

  • Várt és váratlan változások

Volt 9 hónap, hogy felkészüljetek a kicsi érkezésére, mégis a legtöbb pár el sem tudja képzelni mi minden fog változni az életükben rövid időn belül. Szinte egy karikacsapásra kell beleszokni egy új élethelyzetbe, ami rengeteg feszültséget generálhat.

  • Ez az időszak rólatok, az egymásra hangolódásról, a tanulásról szól: ne akarjatok mindent tökéletesen csinálni! Engedjétek magatokat, és egymást is hibázni, így később már tanulhattok belőlük.
  • A bizonytalanság és a kimerültség feszültséget okozhat

Szülőnek lenni igazán kimerítő. A folyamatos kialvatlanság, és a hatalmas felelősség bizony a legedzettebbeket is ingerültté teheti, amit az első gyerek esetében még a rutintalanság is tetézhet.
Az is előfordulhat, hogy nem mindig egyezik a véleményetek a pároddal a gyereknevelést illetően.
A kezdeti nehézségeken, feszültségeken átlendíthet a nyugodt, megértő és higgadt kommunikáció, hogy mihamarabb közös nevezőre juthassatok.

  • Magány és túlhajszoltság

Aki nem volt még abban a helyzetben, hogy egész napját a négy fal között tölti egy apró embert gondozva, az talán bele sem tud gondolni abba, hogy ez mind fizikailag, mind érzelmileg mennyire megterhelő. Össze sem hasonlítható a kemény munkával töltött idővel: a leghosszabb túlóra is véget ér egyszer, de anyának lenni napi 24 órás feladat.
Míg téged a bezártság őrjít meg, párod számára megterhelő lehet a tudat, hogy neki kell megteremtenie szinte minden szükséges anyagi feltételt a nyugodt élethez. Az apák hajlamosak ilyenkor kötelességtudatból még többet vállalni a munkahelyükön, miközben otthon is szükség lenne rájuk.

  • Átalakulnak az emberi kapcsolatok

A barátok rengeteget segíthetnek abban, hogy az otthon maradt anyuka ne érezze magányosnak magát. Az azonban tény, hogy egy kisgyerekes édesanya nem szervezhet ugyanolyan programokat, mint a gyerekvállalás előtt. Ha a barátaid közt nincs másik kismama, akkor előfordulhat, hogy úgy érzed: kirekesztettek a korábbi baráti társaságodból.

friends-775356_1920.jpg

Ez pedig nem segít az amúgy is labilis érzelmi állapoton. A személyes igények átalakulása kihat a baráti kapcsolatokra is.

Nem kell aggódnod, ha úgy érzed, Titeket is utolértek ezek a problémák. Tudatos tervezéssel és életvezetéssel megelőzhetitek, vagy megoldhatjátok a kialakult gondokat.

Néhány tipp a kezdeti nehézségek leküzdésére:

  • Merj segítséget kérni!

Ha a párodnak nincs lehetősége, hogy segítsen neked hétköznap, hívd fel egy barátodat, vagy rokonodat. Jó érzés lesz, hogy utoléred magad, társaságod is lesz, ami feltölt majd energiával – és amíg alszik a pici délután, a barátnőddel ugyanolyan jól el tudsz csevegni, míg régebben, amikor egy kávézóba ültetek be munka után.

  • Járj kisgyerekes közösségekbe!

Lehet, hogy már nem tudsz ugyanannyi időt tölteni a régi barátaiddal, de ki akadályoz meg abban, hogy újakat szerezz? Járj baba-mama klubokba, ahol megbeszélhetitek a nehézségeket, és hamar rájössz: nem vagy egyedül a problémáiddal. Közösen a megoldást is könnyebb lehet kitalálni!

Sőt! Ha nem szeretnéd elhanyagolni régi ismerőseidet sem, akkor próbáld összekovácsolni őket egy új közösségé. Hetente vagy havonta egyszer szervezz egy rövidebb programot egy-két régi barátoddal; egy kávé mellett többen is megvitathatjátok az élet nagy dolgait.

  • Beszélgessetek sokat!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az őszinte és nyugodt beszélgetés mennyire fontos a párkapcsolat megóvása érdekében. Ügyeljetek arra, hogy mindig legyen annyi időtök, amikor csak magatokkal törődve, őszintén meg tudjátok beszélni a sérelmeiteket, véleményeteket.

Egész nap otthon lenni egy kisbabával életetek egyik legcsodálatosabb, és legnehezebb időszaka is egyben – de ez korántsem jelenti, hogy reménytelen :)

Mentés