Add ajándékba a játék és a tudás örömét!

Fejlesztő játék: ciki vagy menő?

2016. április 25. - Okosodj Velünk

„Fejlesztő játék kell a gyerekednek? Valami baj van vele talán?” „Fejlesztő játékot veszel a gyerekednek? Fel akarsz vágni?” Hallottad már valamelyik kérdést? Fejlesztő játékot venni egyesek szerint ciki, mások szerint menő – az anyukák két táborra oszlanak, és ahogy az anyatej vs. tápszer, vagy a mosható vs. eldobható pelenka kérdéskörben, úgy fest, hogy itt sincs kompromisszum. Szerintünk viszont a fejlesztő játék se nem ciki, se nem menő, hanem…

Amikor elkezdtünk fejlesztő játékokkal foglalkozni, mi is találkoztunk mindkét táborral: egyesek azt hitték, hogy ezek a játékok kizárólag visszamaradott gyerekeknek kellhetnek, míg mások azt gondolták, hogy ez valami úri huncutság, amit „illik” beszerezni, mert másoknak is van.

Véleményünkkel lehet, hogy nem leszünk népszerűek, de felvállaljuk: szerintünk egyik tábornak sincs igaza.

Amikor tényleg szükség van rá, nem ciki

Ha gyermekednek nem alakulnak ki olyan gyorsan a képességei és a rátermettség megszerzésében is lassabban halad, lehet, hogy tényleg szüksége van egy kis extra segítségre a fejlődésben. Ekkor semmi ciki nincs abban, ha fejlesztő játékkal támogatod, hiszen így a legjobb, legkényelmesebb módon, játékos úton fejlődhet. Mi lenne abban ciki, ha jót akarsz gyermekednek, de nem akarod fölöslegesen „tanulással” terhelni?
A fejlesztő játékok elkészítését komoly kutatások előzik meg, és a készítők mindent megtesznek azért, hogy a játék, amellyel később sok-sok gyerek fog játszani és fejlődni, tényleg eddze a csemeték agyacskáját.

smart01.jpg

Amikor nincs rá szükség: nem öncélúan menő

Ha a gyerek normális ütemben fejlődik, és mégis fejlesztő játékot veszel neki, gyakran érhet a vád, hogy „menőzni” akarsz, vagy agyonterheled, hogy már kis korában a fejlesztésével foglalkozol.
De nem véletlenül hívják ezeket fejlesztő játéknak. Nem terheled vele a gyerekedet, sőt! A gyerkőc semmi mást nem csinál, csak játszik: észre sem veszi, hogy ő most éppen tanulással, vagy gyakorlással van elfoglalva, nem tudatosul benne, hogy most éppen a szem-kéz koordinációját, vagy a logikai készségét „turbózza”.

Ne úgy tekints a fejlesztő játékokra, mint iskolai különórákra, ami nyűg neked és a gyereknek is. És ne hagyd, hogy más ezt sulykolja beléd!

Amikor nem a te döntésed a fejlesztő játék

Láttad, hogy a szomszéd/barát/ovistárs szülei fejlesztő játékokat vesznek a gyereküknek, és úgy érzed, hogy a tiéd sem lehet meg nélküle?
Ez rossz taktika: ne azért vegyél ilyeneket, mert másoknak is van.

Sose nézd, mások mit gondolnak rólad, hiszen nem másnak kell tudnia mi a jó neked és a gyermekednek, családodnak, hanem saját magadnak.
Ha valami tényleg segít, jó hatással van a csemetéd képességeinek fejlődésére, akkor azt érdemes beszerezni, függetlenül attól, hogy van-e a szomszédnak.

Szóval, ha minket kérdeznek, a fejlesztő játék se nem ciki, se nem menő: egy klassz dolog, amiből csak előnye lehet a gyerekednek!

A játszva tanulás az egyik legjobb módja a fejlődésnek: csak rajtad múlik, hogy szeretnéd-e, hogy a gyermeked okosabb, rátermettebb, aktívabb legyen, és nem a környezeted véleményétől függ!

Mentés